Avocați plătiți cu 100 de dolari/oră. Noua administrație a municipiului București continuă să semneze contracte de asistență juridică costisitoare cu casa de avocatură preferată a primarilor generali Sorin Oprescu și Gabriela Firea.
Deși are angajați 28 consilieri juridici cu atribuții de asistență și reprezentare în instanță, primăria condusă de Nicușor Dan plătește, de exemplu, între 150 lei/ora/avocat și 450 lei/ora/avocat către Mocanu și Asociații, casa de avocatură cu cele mai mari încasări de la Primăria Generală.
Legea spune că autoritățile și instituțiile publice care au departament juridic pot angaja case de avocatură doar „în situații temeinic justificate” și doar cu aprobarea Consiliului general.
În ultimii patru ani, în topul caselor de avocatură care au semnat contracte cu Primăria Generală, Mocanu și asociații deține primul loc, cu 30,2 milioane de lei, urmat SCA Leaua și Asociații cu 13,7 milioane de lei și Nestor Nestor Diculescu Kingston cu contracte în valoare de 4,1 milioane de lei.
Potrivit Hotnews, în ultimii 4 ani, primăria Capitalei a plătit peste 70 milioane lei unor case de avocatură deși are departament juridic să o reprezinte în instanță.
Plăți pentru procese pierdute
Într-un răspuns al primăriei la o solicitare în baza legii 544/2001, se arată că „în perioada 2016-2020, raportul procese câștigate versus procese pierdute de Municipiul București în care am fost reprezentați de SCA Mocanu şi Asociații este de 88% procese câștigate în totalitate sau parțial de Municipiul București”.
Printre cele 12% procese pierdute de Primăria generală sub îndrumarea acestei case de avocatură, se numără și un caz care s-a judecat recent la instanța supremă.
Un cetățean a dat în judecată Agenția Națională pentru Locuințe și Primăria generală și a câștigat după ce avocații angajați de instituția publică au depus prea târziu recursul la instanța supremă. În acest caz, la fond, PMB a fost obligată să plătească 38.390 de euro și 18.985 de lei cheltuieli de judecată.
Contractul de reprezentare cu Mocanu și Asociații pentru acest proces a fost încheiat pe 4 noiembrie 2020 și poartă semnătura lui Nicușor Dan.
Avocați plătiți cu 100 de dolari/oră. Un pluton de consilieri juridici
La întrebarea câți juriști are angajați primăria și care este fișa postului lor, instituția ne-a transmis că „În cadrul Direcției Juridice sunt încadrate 48 de persoane care au calitatea de consilier juridic, repartizați astfel: 28 consilieri juridici au atribuții de asistență și reprezentare în instanță, 18 consilieri juridici au atribuții în vederea aplicării legilor proprietății – Legea nr. 10/2001 și Legea nr. 112/1995 (nu au activitate de reprezentare în instanță), 9 consilieri juridici sunt repartizați la Serviciul legislație și Avizări contracte (nu au activitate de reprezentare în instanță)”, se arată în răspunsul Primăriei.
Procese multe, plăți la pachet
Ca justificare pentru sumele mari plătite către diverse firme de avocatură, primăria invocă numărul mare de litigii în care este parte, fără a preciza că mare parte din aceste procese au același obiect și reprezentarea în instanță nu necesită cunoștințe aprofundate de drept, apărarea instituției fiind una standard „Numărul proceselor aflate pe rol (în diverse faze procedurale) în care Municipiul București, Primarul General al Municipiului București, Primăria Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București au calitatea de reclamant, pârat, intervenient sau chemat în garanție este, la această dată, de aproximativ 5.300 de litigii”, se mai arată în răspunsul primăriei.
Mocanu și Asociații este fosta casă de avocatură Boștină și asociații. Începând cu 2015, în urma problemelor penale ale fondatorului Doru Boștină, firma și-a schimbat denumirea în Mocanu și Asociații.
Condamnat cu suspendare în mai multe rânduri pentru evaziune fiscală, Doru Boștină a trebuit să renunțe la avocatură, echipa sa fiind coordonată de tatăl său pentru o perioadă, iar ulterior și-a schimbat numele în Mocanu și Asociații.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!