Avocații lui Ionel Arsene: fostul baron de Neamț nu poate fi extrădat din cauza depresiei

Data:

spot_img

Avocații lui Ionel Arsene susțin că fostul șef al Consiliului Județean Neamț nu poate fi extrădat, citând presupuse rapoarte psihiatrice: „Tulburare depresivă majoră de natură severă (…) Risc ridicat de suicid dacă cererea de extrădare va fi admisă”, transmite publicația italiană corrieredellacalabria.it.

Apărătorii lui Ionel Arsene sunt Alfredo Gaito și Mario Antinucci, care vorbesc despre „riscul actual de persecuție politică (…) al cel mai important lider politic al grupului de conducere al precedentului guvern al României puternic contestat de cel aflat în prezent în funcție”.

Avocații susțin că Arsene „suferă de grave patologii de natură neuropsihiatrică”, fapt constatat de „Dr. Nicolò Falchi Delitala neuropsihiatru al Spitalului S. Giovanni din Roma, Dr. Roberta Russo psiholog criminalist din Roma specializat în observarea științifică și tratamentul în circuitele penitenciare, Dr. Gian Francesco Mureddu cardiolog specialist al Spitalului S. Giovanni din Roma”, mai transmite publicația italiană.

Citește și: Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Ionel Arsene a prezentat rapoarte psihiatrice

Avocații invocă presupuse rapoarte psihiatrice care ar atesta că Arsene suferă de depresie și prezintă risc ridicat de suicid dacă s-ar întoarce în România:

„Între timp, în interesul pârâtului, acesta a prezentat rapoarte psihiatrice, cu documentația sanitară anexată, eliberate de o instituție publică (A.S.L. R.M. 2), din care rezultă că, din cauza procesului la care a fost supus în România și pe care îl consideră sumar de nedrept (…) prezintă o stare clinică ce îndeplinește cele cinci criterii de diagnostic pentru diagnosticul de

Tulburare depresivă majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 – TR 2022 și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă (raportul din 4.03.2015). 09.2023: …

Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării … )”.
Ministerul Justiției a anunțat sâmbătă că fugarul Ionel Arsene, fostul președinte PSD din Neamț condamnat definitiv la închisoare, va fi extrădat din Italia, în vederea executării pedepsei.

Continuarea, în G4Media

Ionel Arsene extrădat din Italia

Instanța supremă din Italia a decis pe 4 noiembrie ca fostul președinte al Consiliului Județean Neamț să revină în țară, unde trebuie să execute o pedeapsă de aproape șapte ani de închisoare, a anuțat ministrul justiției, Alina Gorghiu.

Curtea de Apel din Bari decisese încă de luna trecută predarea baronului de Neamț către autoritățile din România, însă acesta a atacat decizia cu apel.

Pe numele lui Arsene există un mandat european de arestare. Pe 27 martie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost reţinut la Bari, in Italia.

În 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție. Decizia e definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Brașov. Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței.

Citește și: Unde s-ar ascunde Ionel Arsene. Baronul PSD are o casă într-un oraș italian

Fostul președinte al CJ Neamț s-a predat în Italia

Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, fost președinte al CJ Neamț până în 16 martie, s-a predat autorităților în Italia.

Arsene a fost condamnat definitiv într-un dosar de corupție, în data de 10 Martie, la șase ani și opt luni de închisoare cu executare. Sentința a fost dată de Curtea de Apel Brașov, după în proces de peste cinci ani. Instanța a dispus și confiscarea sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei de la inculpat.

La șase zile după pronunțarea sentinței, în 16 martie, prefectul de Neamț, Vasile Adrian Niță, a anunțat că a semnat încetarea mandatului lui Ionel Arsene de președinte al Consiliului Județean Neamț.

Ionel Arsene ar fi plecat din România, cu avionul, în data de 4 martie, înainte de pronunțarea sentinței, neavând nicio interdicție de a părăsi țara.

De ce a fost condamnat Ionel Arsene

Dosarul penal al lui Ionel Arsene a fost conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri.

Într-unul dintre dosare a fost acuzat de trafic de influență, după ce, în 2013, pe când era parlamentar și liderul PSD Neamț, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan „Pinalti”, fost primar PDL în Piatra Neamț, ca să își folosească influența pe lângă conducerea Agenției Naționale de Integritate (ANI), astfel încât ANI să constate incompatibilitatea unui adversar politic.

Citește și: Unde s-ar ascunde Ionel Arsene. Baronul PSD are o casă într-un oraș italian

Vizat era Culiță Tărâță, pe atunci președinte PSD al CJ Neamț. Potrivit DNA, Ionel Arsene a fost denunțat de Pinalti în 2017.

Fostul primar le-a mărturisit anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la ANI, pentru că avea intrare la președintele din acea vreme, Horia Georgescu.

Arsene ar fi avansat și costurile acestui plan: 100.000 de euro.

Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu, atunci președintele ANI, prin intermediul lui Dan Turturică, redactor-șef la România liberă în acea perioadă, și a consilierei lui Horia Georgescu.


Urmăriți PressHUB și pe Google News

Ionel Arsene. FOTO: Inquam Photos / George Călin

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zăpada a blocat mai mulți turiști pe drumul către pârtia Transalpina, jandarmii i-au salvat

Mai mulți turiști din județul Dolj și București, întorși,...

Judecătoria Mangalia schimbă încadrarea juridică în dosarul lui Vlad Pascu

Judecătoria Mangalia a decis, luni, schimbarea încadrarea juridică în...