sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăLa ziActualitateAvocații lui Navalnîi au făcut recurs la sentința de trei ani și...

Avocații lui Navalnîi au făcut recurs la sentința de trei ani și jumătate de închisoare primită de opozantul rus

Avocaţii liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi au făcut vineri recurs la pedeapsa cu închisoarea de trei ani şi jumătate impusă la 2 februarie pentru încălcarea termenilor unui control judiciar, scrie EFE. De asemenea, Tribunalul Urban din Moscova va analiza apelul la 20 februarie, după cum a declarat presei Vadim Kobzev, reprezentantul opozantului rus.


Liderul opoziției ruse a fost condamnat la 2 februarie pentru că nu s-a prezentat în persoană în faţa unui ofiţer de probaţiune, de două ori pe lună, după pedeapsa de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pe care o primise în 2014 pentru fraudă comercială în legătură cu compania ”Yves Rocher Vostok”. Acesta a explicat cu acel prilej că luni la rândul nu s-a putut prezenta în faţa autorităţilor penitenciare deoarece se afla în Germania, mai întâi în comă, iar apoi recuperându-se după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok, pentru care acuză serviciile secrete ruse.

Navalnîi, care ar avea de executat doi ani şi opt luni de închisoare, dat fiind că timp de 10 luni s-a aflat în arest la domiciliu, iar acum este întemniţat într-o închisoare din Moscova, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat asasinarea şi ulterior judecarea lui. De asemenea, opozantul lui Putin este acuzat că ar fi distribuit informaţii „mincinoase” şi „injurioase” cu privire la un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, care apărase într-un videoclip al campaniei din vara trecută referendumul privind întărirea puterilor lui Vladimir Putin.

Opozantul îi calificase pe cei care interveneau în acest videoclip, între care veteranul respectiv, drept „ruşine a naţiunii” şi „trădători”.

Procesul a început la 5 februarie, cu mărturia de la distanţă a acuzatorului său, Ignat Artiomenko, fost combatant în vârstă de 94 de ani, aflat într-o stare de sănătate precară. Inamic declarat al Kremlinului, Alexei Navalnîi, 44 de ani, a fost condamnat la 2 februarie la doi ani şi opt luni de închisoare pentru că ar fi încălcat un control judiciar datând din 2014.

El acuză autorităţile că vor să-l reducă la tăcere după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire de care îl face responsabil pe preşedintele Vladimir Putin. Arestarea lui Navalnîi în 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia după cinci luni de convalescenţă în Germania, a suscitat manifestaţii de susţinere, reprimate cu brutalitate în toată ţara, cu peste 10.000 de arestări.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE