Ce înseamnă pentru România vizita lui Zelenski

Data:

spot_img

Ce înseamnă pentru România vizita lui Zelenski.„Mulțumesc întregii Românii pentru ajutorul acordat Ucrainei în această perioadă dură și dificilă”, pentru „sprijinul umanitar și militar”, a declarat Volodimir Zelenski, care a precizat și că Rusia stă în spatele atacului terorist împotriva Israelului.

„În spatele Hamas stau cei care îi susțin, cu arme, public, și nu de ieri sau alaltăieri. Considerăm că Rusia e una dintre țările care au ajutat Hamas și stă în spatele Hamasului”.

Președintele român a nuanțat însă această informație, explicând că lucrurile se vor lămuri în viitor. 

Declarație comună despre ridicarea relațiilor dintre România și Ucraina la rangul de parteneriat strategic

Volodimir Zelenski a făcut o vizită de o zi în România, după ce în cursul anului a fost în toate celelalte state est-europene.

Întărirea legăturilor dintre Kiev și București are loc pe fondul fisurilor apărute între Ucraina și restul statelor de la Vișegrad, în special Polonia, care până de curând părea aliatul cel mai de nădejde al ucrainenilor.

Cei doi șefi de stat au semnat astfel la Palatul Cotroceni o Declarație comună despre ridicarea relațiilor dintre România și Ucraina la rangul de parteneriat strategic, ceea ce înseamnă o legătură specială: militară, economică, politică plus obligația părților de a răspunde unor obiective importante comune.

Citește și O fetiță a fost lăsată să zacă pe jos, în mijlocul clasei, la o grădiniță din Capitală

O relaţie proiectată pe termen lung

Klaus Iohannis a spus la începutul declarației sale că România se concentrează în prezent să ajute Ucraina „să câștige războiul”, dar că „în calitate de vecini și parteneri avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung”.

Volodimir Zelenski a precizat că echipele celor două state vor pregăti în detaliu „fundamentul” noului parteneriat strategic și a vorbit despre faptul că România „e o țară garant de asigurare a securității alimentare a lumii întregi”, că fiecare dintre atacurile cu drone trebuie să primească răspunsuri pe măsură, iar Rusia „nu trebuie lăsată” să transforme regiunea dunăreană și pontică „într-o zonă moartă”.

Zelenski a adăugat importanța triunghiului format de Ucraina-Republica Moldova -România pentru dezvoltarea economică a celor trei state.

Atât președintele român, cât și omologul său ucrainean au subliniat importanța Mării Negre și nevoia de a securiza această zonă.

„Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, un război ilegal și perfid, se desfășoară în Marea Neagră” a punctat Klaus Iohannis explicând că această mare trebuie să rămână „o mare liberă”.

Citește și: Reduceri doar din vorbe. Ciolacu a dublat numărul de membri din consiliul consultativ al Guvernului

În focus: protecţia minorităţilor naţionale

Dintre subiectele sensibile care există între România și Ucraina, Klaus Iohannis s-a focusat asupra protecției minorităților naționale: „Am discutat pe larg despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească.

Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă”.

Această declarație indică o posibilă schimbare a situației vorbitorilor de limbă română din Ucraina după finalizarea războiului.

Dar parteneriatul strategic va cuprinde probabil toate problemele complicate care persistă între cele două state. 

Klaus Iohannis nu a ezitat să accentueze importanța României pe traseul exportului ucrainean de cereale: „s-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești” prin care se exportă aproape 60% din volumul total de cereale din Ucraina. 

Colaborarea militară a României și Ucrainei

Președintele României a mai adăugat apăsat că Ucraina e singura care poate decide când și cum vrea să înceapă tratativele de pace.

„România e o țară garant pentru asigurarea securității alimentare a lumii întregi” a insistat Volodimir Zelenski spunând că împreună cu Klaus Iohannis au fost conveniți „primii trei pași care să permită apărarea porturilor dunărene”.

Cei doi președinți au vorbit despre colaborarea militară a României și Ucrainei, despre sprijinul pe care îl oferă Bucureștiul, inclusiv prin pregătirea piloților ucraineni pe F-16, dar fără să intre în detalii despre partea mai delicată a acestor raporturi, pe care Bucureștiul preferă să le țină la secret. 

Mai multe, în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related