Un partid serios arată publicului că un conflict se soluționează în baza unor reguli clare. Dacă un candidat la un post de conducere în partid a încălcat regulile, i se poate interzice să candideze doar dacă există o procedură transparentă, care să instituie o astfel de sancțiune.
Nu avem detalii suficiente pentru a cunoaște cine a avut dreptate la Timișoara, dar intervenția poliției a fost bomboana pe coliva unor alegeri care compromit un partid istoric. Ni se spune că fiecare alegere internă a liberalilor la nivel regional este vitală în lupta pentru șefia formațiunii și delegații vor vota așa cum le va cere conducerea județeană. Se pare că vor fi conduceri, precum cea de la Bihor, care vor lăsa delegații să voteze în mod liber.
Nu înțelegem de ce votul liber al unui delegat la Congres ar trebui să fie excepția și de ce fiecare delegat trebuie să urmeze liderul județean în echipa câștigătoare.
Lupta dintre cele două echipe nu ar fi putut să fie mai favorabilă socialiștilor nici dacă scenariul ar fi fost scris de către liderul acestora. Deși replicile lansate în spațiul public de către socialiști păreau a fi neserioase pentru că foloseau limbaj de tabloid, acum ele par că fac parte din filmul în care liberalii se bat pentru șefia partidului de parcă ar fi Mița Baston și Didina Mazu în luptă pentru subchirurgul Nae Girimea.
Mai nou un liberal marcant ne spune că fostul premier atunci când s-a referit la forțe din exterior implicate în alegerile din partid avea în vedere serviciile, care ar fi acționat în favoarea premierului și în detrimentul unor susținători ai fostului premier. Și aici este clar că referința nu poate fi decât la un actual șef al unui serviciu, un fost liberal. Pentru clarificări ar putea fi util să se analizeze aceste acuzații în Parlament în comisia de specialitate și să aflăm și noi prin reprezentanții noștri dacă a existat vreo implicare a serviciilor în alegerile liberalilor.
Afirmația este foarte gravă și avem nevoie ca aleșii noștri să certifice că nu a existat un astfel de demers și nici nu va exista o astfel de implicare a serviciilor în alegerile interne ale unui partid parlamentar. Dacă ar fi vremuri mai bune, fără pandemie, deficit excesiv și creștere galopantă a prețurilor, am putea să spargem semințe și să ne bucurăm ca la un meci extrem de disputat. Premierul ar trebui să ne explice cine este de vină pentru creșterea prețurilor, socialiștii, fostul premier sau actualul guvern.
Opoziția și puterea ar trebui să se mobilizeze prin oamenii lor din teritoriu și să convingă oamenii să profite de vaccinare, mai ales că deja avem miliarde de vaccinați și efectele pozitive ale vaccinării se văd cu ochiul liber. Dacă nu am fi avut 30% din români vaccinați nu am fi putut să ne bucurăm de vară și am fi trăit din nou în frică ca anul trecut. Premierul și-a asumat numirea unor persoane în guvern care au implicat direct Executivul în campania pentru șefia liberalilor și acceptă să ofere impresia că implicarea în echipa sa va oferi acces la fondurile aflate sub controlul său, acum că este interimar la Ministerul Finanțelor. Membrii marcanți ai echipei premierului oferă impresia că ar exista un sprijin de la Cotroceni pentru echipa câștigătoare de la Cluj, deși un astfel de sprijin ar putea fi în mod nefericit asociat cu modul în care un alt conducător al statului a distrus partidul liberal, prin numirea ca premieri a unor alți liberali decât șeful PNL.
Nu suntem în această situație pentru că actualul șef al liberalilor este vinovat pentru că nu a reușit să convingă partenerii de guvernare non Fidesz că merită să rămână premier, a susținut nulități în guvern și nu a reacționat instituțional atunci când se impunea pentru a nu crea impresia că promovează incompetenți în posturi publice.
Pe de altă parte, premierul are o problemă de experiență politică ce ar putea fi compensată doar dacă ne dovedește rapid că este un geniu politic care are propria viziune politică. Din nefericire, povestea care ne este spusă de către echipa premierului este că acesta are nevoie de mult ajutor în campanie și nu se poate descurca singur în campanie fără ajutorul majoretelor de serviciu.
Impresia este că premierul este verde în politică, că nu a dorit să candideze și sunt liberali care vor să îl folosească pentru a-și atinge propriile obiective politice prin susținerea unui candidat lipsit de experiență politică. Există o scenă în filmul ”Vicepreședintele”, în care Dick Cheney, jucat magistral de Christian Bale, își dă seama că va putea ca vicepreședinte ca să preia atribuțiile viitorul președinte George Bush Jr., pe domeniile extrem de profitabile pentru afaceriștii apropiați de el pentru că viitorul președinte este ”prea verde”.
Discută cu soția sa despre cât de neexperimentat este viitorul președinte pe domeniile respective și își dă seama că va putea face tot ce dorește pentru că președintele a renunțat definitiv la atribuțiile sale. Există în mod cert liberali în echipa câștigătoare care au planul de a profita de lipsa de experiență a premierului pentru a controla ei partidul prin intermediul premierului. Vestea bună pentru liberali este că nu există un risc de scindare. Toți se vor alinia cuminți în spatele câștigătorului. Așa cum a sesizat liderul socialiștilor pare că liberalii nu sunt interesați de altceva decât să își împartă funcțiile recompensă pentru susținerea din campanie a premierului.
Echipa premierului susține fuziunea a două ministere vitale pentru țară, deși domeniul Internelor este puțin diferit de cel al Transporturilor. Se cere înlocuirea unui ministru al partenerilor de guvernare de la Dezvoltare cu unul al liberalilor, deși pentru carențele din PNRR, inclusiv pe partea de irigații, există în mod evident și o vină a PNL. Nimeni nu va pleca de la putere acum când au șansa să câștige alegerile din 2024. Dar impresia circului de acum trebuie înlocuită cu poveștile de succes ale unei guvernări performante. Alfel socialiștii vor forma singuri viitorul guvern.