luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterAzi se împlinește un an de la primul caz de COVID-19 din...

Azi se împlinește un an de la primul caz de COVID-19 din Iași

În urmă cu un an, un bărbat în vârstă de 42 de ani care era proaspăt întors în țară de la Veneția prin vama Borș s-a internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Acesta acuza frisoane, tuse seacă, dureri toracice, rinoree, iar pe 11 martie 2020 probele medicale au confirmat că era vorba despre infecția cu SARS-CoV-2, fiind primul caz depistat în județ.

Bărbatul a fost preluat de la domiciliul său de un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență care l-a transportat la spital cu izoleta. „La început se cunoșteau foarte puține lucruri despre acest virus, dar împreună cu colegii din celelalte instituții am făcut o echipă și am depus zilnic eforturi pentru a fi siguri că luăm cele mai bune decizii. Spre deosebire de situația din urmă cu 12 luni, de la un an de la înregistrarea primului ieșean infectat, putem spune că avem motive de speranță, că vom limita răspândirea virusului prin campania de vaccinare”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

În cele 12 luni s-au infectat aproximativ 35.000 de ieșeni, o medie de aproape 96 de persoane pe zi. În același timp, din cauza virusului s-au stins din viață 618 locuitori ai județului Iași. În această perioadă au fost numeroase situații în care numărul de paturi din spitale și din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă au fost ocupate în întregime. Inclusiv astăzi, 11 martie 2021, sunt libere doar trei paturi ATI pentru preluarea cazurilor grave de COVID-19, dintr-un total de 43. „Am fost nevoiți să suspendăm activități care presupun aglomerările, am instituit carantina unor localități. A fost un an în care au avut loc și două runde de alegeri și care au fost gestionate prin impunerea unor reguli de igienă respectate cu strictețe și fără a pune în pericol populația”, au precizat reprezentanții Prefecturii Iași.

De aproximativ trei luni în județul Iași a început campania de vaccinare, fiind organizate 31 de fluxuri de vaccinare în 28 de centre în întreg județul, până acum fiind imunizați aproape 100.000 de ieșeni. În perioada care urmează va începe etapa a III-a de vaccinare, autoritățile locale așteptându-se ca numărul de persoane imunizate să fie în creștere. „Împreună cu Direcția de Sănătate Publică și spitalele din Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Ambulanță Județean Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție Județean, am fost în situații în care a trebuit să luăm măsurile recomandate constant de medicii epidemiologi, să explicăm populației care sunt pericolele și ce trebuie să facem ca să le evităm”, au completat reprezentanții Prefecturii Iași. 

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE