De mai mulți ani o instituție internațională care reunește 18 colegii oferă și elevilor din România burse intergrale pentru a absolvi ultimele două clase de liceu într-un colegiu pentru a susține bacalaureatul internațional. Avantajele studiilor la United World College (UWC) sunt numeroase, de la deschiderea minților, până la accesul la cele mai bune universități din lume.
Am avut o discuție plină de miez cu doi absolvenți: Radu Popa este unul dintre ei, devenit între timp președntele Comitetului Național pentru România al UWC și Vladimir Vîntu, profesor de matematică la Constanța.
Admiterea nu e chiar floare la ureche, dar nu e un examen, am aflat de la Vladimir Vîntu: el a fost olimpic la matematică atunci când s-a prezentat la interviu, deci o condiție este performanța școlară, dar și cunoașterea limbii engleze. Vladimir le-a îndeplinit și a fost selectat, alegându-și Colegiul Adriatic în Italia.
Citește și: Marea Britanie: cum se adaptează românii la multiculturalism?
Radu Popa ne-a împărtășit câte ceva din istoria acestui conglomerat de colegii care a primit peste 85.000 tineri din 150 de țări de pe patru continente. S-a înființat în anii ’60, în plin „război rece”, pentru a oferi tinerilor o cale de a-și combate propriile prejudecăți privitoare la lume, la comunități de altă limbă, de altă confesiune sau orientare.
„Eu am stat în cameră cu un musulman, am avut astfel ocazia să văd cum e tradiția la ei și să îmi dau seama că multe stereotipuri care induc respingere nu sunt fondate”, ne-a spus Radu Popa.
Viața într-un campus cu mulți tineri de o mare diversitate culturală a fost o experiență importantă la 16-17 ani și pentru Vladimir. Dar și mai marcantă a fost legătura cu mentorul său, un profesor de economie, cu care a păstrat legătura până azi.
Legăturile trainice peste ani sunt unul din beneficiile experienței UWC: tinerii care au învățat împreună cu o anume libertate, care au fost antrenați să gândească critic, să facă voluntariat etc. au format o comunitate solidă în timp. Educația gândirii critice în școala românească este deficitară, cred interlocutorii mei.
Totuși, regulile stricte, o etică specifică instituției au reprezentat restricții necesare la acea vârstă. Vladimir a absolvit la o universitate americană de top, a lucrat în SUA o vreme dar, după șase ani s-a întors în România pentru a oferi ceva din ce știe unor copii.
„Am avut mai multe satisfacții decât dezamăgiri predând matematica la Constanța”, ne-a spus Vladimir. Elevii sau studenții din România știu mai multă matematică decât elevii americani, dar o învață teoretic. La americani se pune accent pe aplicația practică”.
United World College are ca principii globalismul și diversitatea. Chiar dacă pare că aceste două concepte au fost puse la zid politic, ele continuă să configureze un univers complex, deschis, necesar în formarea minților tinere. Mai ales azi, când rețelele sociale, noile tehnologii pot induce segregare, ură, dezbinare.
Următoarea sesiune de aplicații pentru burse UWC România se va deschide în luna octombrie 2025 pe www.uwc.org.
Despre aceste teme puteți afla mai mult din podcastul „România, dincolo de granițe” , o serie de interviuri și discuții online menită să creeze o punte între românii din țară și cei din diaspora. Un nou episod în fiecare joi, de la orele 20:00.
Podcastul „România, dincolo de granițe” poate fi vizionat pe canalul de YouTube al PRESShub, precum și pe paginile de Facebook ale PRESShub și publicațiilor afiliate.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!