Băgat după gratii pentru un furt banal de acum un sfert de secol. Arestat în baza unui mandat european, acesta a contestat sentinţa de condamnare. Judecătorii nu au putut verifica însă adevărul spuselor sale, întrucât dosarul fusese dat la topit de mult.
George Paul Popa fusese condamnat în 2001, drept complice la un furt comis în 1999. La data respectivă, magistraţii Judecătoriei stabiliseră o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare.
Termenul de 10 zile pentru formularea apelului trecuse fără ca acest lucru să se întâmple, iar sentinţa devenise definitivă. Mult timp, de Popa nu s-a mai auzit nimic.
Conform legii, suspendarea executării unei pedepse impune condamnatului îndeplinirea unor condiţii obligatorii, printre care munca neremunerată în folosul comunităţii sau prezentarea periodică la Serviciul de Probaţiune pentru a da detalii despre sursele de venituri.
Neîndeplinirea condiţiilor suspendării duce la revocarea acesteia şi executarea sa în regim de detenţie.
A cumpărat lucruri furate
În lipsa lui Popa, roţile justiţiei au continuat să se învârtă. Anul trecut, el a fost arestat în baza unui mandat european şi a fost trimis în ţară pentru executarea pedepsei.
Abia acum, Popa a înaintat un apel împotriva sentinţei iniţiale de condamnare, despre care afirmă că nu a ştiut nimic.
Conform precizărilor sale, în 1999 ceilalţi trei inculpaţi îi oferiseră spre vânzare o roată, o staţie de emisie-recepţie, un aparat de taxat şi un aparat de radio, fără a-i spune de unde provin.
Departe de a fi complice la furt, Popa susţinea că fusese chiar denunţătorul din dosar.
Doar că unul dintre inculpaţi afirmase că participase şi el la furt, fiind condamnat pe baza mărturiei acestuia.
Nu făcuse apel împotriva sentinţei pentru că nu o primise. Prin avocatul său, Popa a cerut ca instanţa să demonstreze că sentinţa îi fusese comunicată, pentru a se putea afirma că apelul său era tardiv.
Cazul a ajuns pe masa judecătorilor Curţii ieşene de Apel, dar lucrurile nu au putut fi lămurite pe de-a întregul.
Băgat după gratii pentru un furt banal. Dosarul nu mai exista
Dosarul pur şi simplu nu mai exista. În 2001, fusese depozitat în arhivă, având termen de păstrare de 10 ani. După împlinirea acestui termen, dosarul fusese selecţionat pentru topire şi distrus.
Unele sentinţe judecătoreşti, cum sunt cele privind rectificarea actelor de căsătorie sau hotărârile de divorţ, au termene de păstrare mult mai lungi, de până la 30 de ani, întrucât deciziile magistraţilor pot avea efecte pe termen lung.
Nu era şi cazul unui furt banal.
Singurele elemente privitoare la cazul lui Popa erau cele găsite în registrele Judecătoriei. Aici era însă menţionat doar dispozitivul sentinţei, respectiv pedepsele aplicate fiecărui inculpat.
Doar dosarul topit ar fi putut răspunde la întrebarea cum ajunseseră judecătorii să-l condamne pe Popa. Situaţia era cu atât mai delicată, cu cât lui Popa îi era blocată posibilitatea înaintării unei contestaţii în anulare sau a unei cereri de revizuire a sentinţei.
Căile extraordinare de atac sunt menite printre altele să permită analizarea unor dovezi noi, care nu au fost cunoscute în momentul soluţionării cazului.
Or, în lipsa dosarului, nu se putea verifica dacă o anume probă era nouă sau fusese cunoscută în 2001. Din acelaşi motiv, nu se putea nici dovedi că sentinţa îi fusese comunicată.
Citește și: Indienii păcăliți să lupte pentru Rusia cer să fie aduși acasă
Continuarea, în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
La basisti se plimba dosarele pana se prescriu, gainarii la puscarie la 20 de ani de la pronuntarea sentintei,bravo natiune!!! Tocmai ai luat o flegma in fata din partea justitiei si a statului de drept .
Cata vorbarie pentru apararea unui infractor. Apropo, la Iasi dosarele sunt din plumb si se dau la topit??? Sper ca autorul acestui articol ridicol sa fie victima unui furt si apoi sa vedem ce parere mai are despre infractor…
Aceasta este justiția din România.O bătaie de joc la adresa bunului simț și a normalului.O justiție care ține morțiș să bage in pușcărie unul cu un prejudiciu minor și care face scăpați pe cei care au devalizat țară și economia tarii,nenorocind mii de oameni! Dar cel care a furat (dacă chiar a furat 200 sau 500 de lei ),din aceasta sumă de mizerie nu a putut plăti o armata de avocați unul și unul,în timp cei care au furat milioane de dolari sau de euro are de unde să plătească atât avocați lipsiți de scrupule cât și bunăvoință unor magistratiA nu se înțelege că iau apărarea unui infractor,indiferent de valoarea prejudiciului produs sau de pericolul social al faptei comise.Subliniez doar diferența de tratament și abordare de către justiție în general și de justiția română în mod cu totul special.Ca așa este in democrație. Cine poate,oase roade.Cine nu nici carnea fiartă!!
Când vor fi pedepsiți cei vinovați de plata pe care România trebuie s-o facă pentru Roșia Montană? Dar cei vinovați de împrumuturile făcute în numele României? RUȘINE!
Numai în România se poate întâmpla așa ceva. Trebuia să muncească în folosul comunității. De 30 și ceva de ani alții fură țara asta. Pe ei cine îi judecă conform legii? Sunt sigur că mesajul nici nu v-a fi postat. O viață lungă și frumoasă tuturor românilor!
Trăim într-o țară condusă de mafioți și incompetenți. Cum să l bagi in închisoare pe un om care un afara faptului că nu mai există acel dosar , după ce că faptele sau prescris?? Ori cei care au scris acest articol nu au toate datele exacte ori chiar acei magistrați din Iași ar trebui dați afară….pe bune ? După 25-30 de ani închizi omul fără acte in regula ???
Chestia cu munca neremunerată a fost introdusă ((pentru amânarea pedepsei și suspendarea sub suprav.)din 1.02.2014.Pentru închisoarea cu susp.conditionata pronunțată anterior datei menționate Codul penal anterior lui 1.02.2014 nu impunea această condiție dar trebuia să îndeplinească obligații de verificare prin comp.de probațiune .
Chestia mai e că unii avocați au reușit să îmbrobodească până și Curtea Const.prin crearea unei legi penale noi pe intervalul 2018/2022,încălcând unitatea legii penale ,adică cea în vigoare din 1.02.2014.Iar pe această bază au creat o lege mai favorabilă,cea din acest interval,care permitea împlinirea mai rapidă a termenului prescripției răspunderii penale.
Furt banal nu există domnule !