Băile Felix și 1 Mai traversează cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu

Data:

spot_img

Investițiile în infrastructura stațiunilor, extinderea și reabilitarea spațiilor de cazare au redus cu un deceniu media de vârstă a turiștilor, coborând-o sub 40 de ani, majoritatea fiind familiști cu copii, și au determinat un grad de ocupare uriaș, de peste 90%

Posibilitățile de distracție, relaxare și tratament oferite de Băile Felix și Băile 1 Mai au făcut ca în ultimii doi ani media de vârstă a turiștilor să scadă cu 10 ani. „Vin tot mai multe familii cu copii care vor să se distreze, dar și să se bucure de calitățile curative ale apei geotermale”, spune directorul SCT Felix, Florian Serac

Dan Simai


Când se lasă umbrele, centrul Băilor Felix zumzăie de turiști ieșiți la plimbare pe aleea pietonală proaspăt pavată sau veniți pur și simplu la poze lângă lacul cu nuferi.

„După trei ani de investiții, singura concurență din România pentru Băile Felix pot fi doar Băile 1 Mai. În concediu am văzut toată țara și nicăieri n-am găsit ceva la fel aranjat”, spune, lipsit de modestie, primarul de Sânmartin, Cristian Laza. Și lucrările nici nu s-au terminat…

A venit vacanța!

Centrul stațiunii se umple seara de turiști revigorați de aerul umed și răcoros al pădurii. Platoul de lângă lacul cu nuferi e plin ochi și el. Băncile sunt ocupate de cupluri în vârstă, perechile tinere se fotografiază lângă apă, iar copiii aleargă exclamând „uiteee!” la vederea fiecărei spinări de pește.

În bazar, comercianții ademenesc trecătoarele cu pălării și rochițe, la terase lăutarii se întrec în acorduri populare și de manele, în miros de mititei prăjiți, pe când la cele cu ștaif muzica se scurge din difuzoare în surdină.

Atmosfera de vacanță șterge emoțiile ratelor, inflației, pandemiei și războiului. „Acum suntem în concediu. Vedem mai încolo ce-a fi”, spune Cosmin, un timișorean venit în vacanță cu soția și copilul.

Citește și: Nu poți să-i consideri cetățeni de mâna a doua pe maghiari și să te miri că nu le place România

„Parcă nu se mai termină”

Trei din cinci turiști par să fie clienți fideli ai stațiunii. „Prețurile sunt cu 10% mai mari ca anul trecut. Poți lua un flacon mic de apă și cu 8 lei de la autoservire, dar și cu 3 lei din magazin”, spune Dorina din Brad. Femeia și-ar dori un hypermarket, dar Primăria le-a interzis accesul în stațiune, ca să protejeze micii comercianți.

O plăcintă costă 6-9 lei, în funcție de umplutură, un suc 3-8 lei, după producător, o bere între 4 și 10 lei, după ștaif, un hot-dog cam 6 lei, un gyros 15 lei, iar meniul zilei este între 25 și 30 lei. „Am fost și-n anii trecuți și-mi place că se investește. Sunt curioasă cum va arăta la anul”, zice Larisa (foto) din Oravița.

Șantierele provoacă însă și nemulțumiri. „Anul trecut se lucra, acum se lucrează, parcă nu mai termină… E enervant să te trezească muncitorii cu flexul dimineața la 7”, protestează un turist.

Tot mai mulți

Total împotriva curentului, comercianții sunt sceptici. „Degeaba e mai multă lume dacă nu cheltuie ca anul trecut”, spune Mario, care închiriază biciclete. „Oamenii nu mai sunt așa largi la buzunar. Au fost care nu m-au lăsat să le fac poză nici gratuit. «Mulțumesc, îmi fac cu telefonul»”, povestește fotograful Adi. La fel se întâmplă și la mâncare. „Lume mai multă, dar încasări mai mici”, zice o vânzătoare.

Totuși, Primăria Sânmartin se pregătește pentru cel mai bun an de după 1990.

„Cel mai mare număr de vizitatori s-a înregistrat în 2019, când în Băile Felix și Băile 1 Mai am avut 224.336 turiști. În 2020, când cu pandemia, s-au înjumătățit la 111.192. Apoi, anul trecut, am urcat la 201.176, iar anul acesta vom depăși cifrele din 2019”, zice primarul Cristian Laza (foto). Acestea sunt cifrele oficiale. Numărul real al turiștilor este măcar cu 10% mai mare…

Schimbarea la față

Adevărul e că ambele stațiuni s-au schimbat la față. Primăria a cheltuit peste 20 milioane euro din fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii de rețele și drumuri, asfaltarea a 60 de kilometri de șosea, amenajarea unui observator în satul Betfia, repunerea în funcțiune a celui mai vechi motor electric din România la bazinul cu valuri din Băile 1 Mai și multe altele.

Prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii stațiunii Băile Felix”, finanțat prin Programul Operațional Regional, s-au investit 14,4 milioane lei în reabilitarea rețelelor și carosabilului de pe străzile Victoria și Primăverii, amenajarea unei artere pietonale și a unei piste pentru bicicliști, iar în centrul stațiunii urmează să fie amenajată, pe lângă toaleta deja construită, o piațetă cu o fântână arteziană. „Sperăm ca până în toamnă să terminăm”, spune primarul.

Investiții similare au fost demarate și în stațiunea învecinată, unde este în curs de finalizare proiectul privind „Reabilitarea și modernizarea stațiunii balneoclimaterice Băile 1 Mai” în valoare de 39,5 milioane lei, finanțat tot prin POR. Lucrările vizează reabilitarea rețelelor, carosabilului, trotuarelor și spațiilor verzi, precum și realizarea unei piste pentru bicicliști și dotarea cu mobilier urban. „Stratul final de asfalt se va turna în august, după care se vor amenaja spațiile verzi”, zice edilul.

Din ștrand… complex acvatic

Investițiile publice au fost dublate de cele ale operatorilor economici. „După construirea în 2015 a hotelului Lotus Therm, de 5 stele, care a costat 29 milioane euro, am investit în fiecare an măcar un milion de euro în reabilitarea spațiilor de cazare”, spune Florian Serac (foto), directorul SCT Felix, cel mai mare operator turistic din zonă. Cele 2.100 locuri de cazare oferite transformă stațiunea în cea mai mare destinație turistică după litoralul românesc.

Iar investițiile continuă. SCT Felix a început transformarea fostului ștrand Venus din Băile 1 Mai într-un complex acvatic cu 11 bazine, tobogane și terenuri de sport, cu 15 milioane euro. „Este cea mai mare investiție făcută vreodată în Băile 1 Mai și va fi dată în folosință la începutul sezonului următor”, anunță Serac.

Citește și: Radiografia unui scandal care se repetă. Angela Gheorghiu vs Angela Gheorghiu

2 x 5 stele!

La rândul său, în plină pandemie, complexul President a investit circa 15 milioane euro în President Premium Medcenter, cel mai modern spital de recuperare din România, și a dat în folosință în iulie 2020 hotelul President Business, de 4 stele, în urma unei investiții de 3,8 milioane euro.

„În prezent lucrăm la o pasarelă supraterană, astfel încât, din toamnă, clienții să aibă acces direct de la hotel la acvaparc, fără să mai iasă în frig”, spune directorul complexului, Dumitru Fechete (foto).

În plus, compania pregătește amenajarea unui corp de clădire de lux, cu bazine interioare și zonă de relaxare, și construirea primului hotel de 5 stele din lanțul President, ca alternativă la multi-premiatul Lotus Therm al SCT Felix. „Sunt proiecte pregătite în ultimii 3 ani, pentru care căutăm încă surse de finanțare”, zice Fechete.

Lipsa de previzibilitate

În ciuda gradului de ocupare de peste 90%, hotelierii au totuși emoții. La o cifră de afaceri de 40 milioane lei pe an, complexul President face un profit de circa 2 milioane lei, în prezent în scădere. „Muncim mai mult și câștigăm mai puțin. Mâncarea s-a scumpit în ultimul an cu 30%, curentul cu 380%, în timp ce noi abia dacă am crescut tarifele cu 10%”, spune Fechete.

De altfel, indiferent că este vorba de inflație, de restricțiile impuse pentru limitarea pandemiei sau de războiul din Ucraina vecină, hotelierii reclamă lipsa de previzibilitate.

„Nu e vorba doar de autoritățile centrale, ci și de cele locale. Tot anul trecut, la vânzarea pachetelor, le-am spus turiștilor că parcarea în Băile Felix este gratuită, iar acum Primăria a amplasat automate de taxare”, reclamă directorul SCT Felix, Florian Serac. Măsura, crede el, va afecta credibilitatea și profiturile hotelierilor. „Oamenilor n-o să le placă să plătească, pe lângă cazare și intrarea în ștrand, încă 15 lei pe zi pentru parcare”, zice Serac. Sau poate o vor face. Dacă se simt cu adevărat bine…

Citește și: Impresii din secuime. O lume bună, într-un stat eșuat

S-a dus liniștea!

Schimbarea profilului turiștilor, de la pensionari veniți pentru tratament la tineri sub 40 de ani, a obligat Primăria Sânmartin să diversifice ofertele de distracție. În premieră, vara aceasta stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai găzduiesc câte un festival tot la două săptămâni.  Evenimente precum Retro Summer Festival, Festivalul Național de Folk, Thermal Days din Băile Felix și Waves Festival din 1 Mai au atras deja zeci de mii de spectatori.

Obișnuiți cu liniștea stațiunii, locuitorii din Băile 1 Mai au reclamat larma concertelor. „Este revoltător să stai cu geamul închis și să auzi muzica de parcă ar fi la tine în salon”, reclama Ionuț Valentin Dinu, tatăl unui copil internat în Spitalul de Recuperare, în timpul Retro Summer Festival.

Hotărât să facă plângere penală polițiștilor pentru că nu au închis show-ul abia după miezul nopții, în final omul s-a lăsat păgubaș. „Toată lumea, de la asistente la aparținători, m-a rugat să nu depun reclamație, așa că am renunțat”, zice el.

Deși nu este festival care să nu se lase cu plângeri, primarul Cristian Laza spune că nu va renunța la ele. „Trebuie să le oferim posibilități de distracție tinerilor. În fond, sunt doar cinci festivaluri pe sezon, dintre care au mai rămas de organizat doar două”. Pentru luna august sunt programate în Băile Felix Festivalul Național de Film (17-22 august) și Festivalul Internațional de Muzică pentru Copii (26-28 august).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Acest articol a fost publicat și de Bihoreanul, în cadrul programului EU Cohesion Funds Impact on People’s Lives.

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...