Bani de la Big Pharma pentru asociația lui Rafila prin intermediul consilierului, apropiat numit de ministru șef la Antibiotice SA

Data:

spot_img

Cătălin Lungu, consilierul onorific al ministrului Alexandru Rafila, a prestat servicii prin intermediul unei firme în care este acționar minoritar pentru asociația șefului, iar ministrul l-a numit administrator al Antibiotice SA, firmă în care Ministerul Sănătății este acționar majoritar.

„Societatea Română de Microbiologie”, condusă de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, a beneficiat de sponsorizări din partea Big Pharma, prin intermediul firmei SC Ella Traveland SRL, arată o investigație Hotnews.

Potrivit sursei citate, compania Medison Pharma a raportat în 2024, la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, două sponsorizări făcute anul trecut către „Societatea Română de Microbiologie prin organizator logistic S.C. Ella Traveland S.R.L”. Valoarea acestor sponsorizări a fost de 88.000 de lei pentru organizarea a două conferințe.

Societatea medicală nonprofit condusă de Rafila nu a luat bani direct, ci prin intermediul Ella Traveland SRL, unde acționari sunt Mihaela Dragomir – cu 52% din acțiuni, Laurențiu Dașcă – cu 34% din acțiuni și Cătălin Lungu – cu 14% din acțiuni. Inițial, Rafila a negat că societatea sa a primit sponsorizări de la producătorii de medicamente sau echipamente medicale.

Consilierul onorific, dar plătit

Cătălin Lungu era pe 11 iunie 2024, data completării declarației de interese, „consilier onorific la Ministerul Sănătății”. Onorific, dar totuși plătit cu 23.800 de lei din bugetul ministerului Sănătății.

Lungu, care „îi pregătește masa lui Rafila” după cum ne-au declarat sursele noastre din minister, a fost numit administrator provizoriu, pe 6 luni, la compania Antibiotice Iași. Societatea, cu o cifră de afaceri de 600 milioane de lei și profit de 81 milioane de lei în 2023 este deținută în proporție de 53% de ministerul Sănătății. Diferența este deținută de persoane fizice, societatea find listată pe bursă.

Potrivit Termene.ro, consilierul onorific al lui Rafila a fost numit administrator al Antibiotice la data de 16 aprilie 2024, mandatul acestuia fiind valabil până pe 16 septembrie. Pentru mai puțin de două luni de mandat pe această funcție, Lungu a încasat 15.400 de lei, potrivit declarației de interese din 2024.

Conform documentului, Lungu este și angajat al Ella Traveland, de unde a primit anul trecut un salariu de 76.500 de lei. La acest salariu anual se adaugă 44.000 de lei, dividende primite pentru cele 14 % părți sociale pe care le deține în firmă.  

Citește aici, investigația Hotnews.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Pentru ce ar demisiona. Ministra Daniela Bartoș, în anul 2000, a procedat identic, scoțând din farmacopia română medicamente generice de real ajutor în tratamente psihiatrice (carbonat de lithiu) introducând medicamente inovative – de la Elly Lilli -. Medicamente fără rezultatele avute de medicamentele generice. Medicamente inovative acceptate în India și în India Europei (România).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related