Bani europeni pentru nămolul din Techirghiol. Cum s-a dezvoltat mica stațiune de la malul mării cu fonduri UE

Data:

spot_img

Techirghiol este micul orășel de la malul mării renumit în toată țara pentru băile de nămol. Numele său poartă încă urmele trecerii otomanilor prin Dobrogea și înseamnă „lacul barbunului”.

Pentru unii, orașul cu o comunitate de peste 7000 de suflete este cunoscut și grație vieții monahale de aici, unde Mănăstirea „Sfânta Maria” atrage mii de turiști anual cu povețele călugărului Arsenie Papacioc.

Apropierea de mare, lacul orașului, nămolul și călugării au transformat Techirghiolul într-o stațiune căutată de tot mai mulți turiști, români sau străini, pentru tratament, odihnă și liniște. Comunitatea s-a bucurat însă și de un sprijin esențial pentru dezvoltare și modernizare: fondurile europene.

Șase proiecte finanțate din bani europeni au fost deja derulate în localitate, alte patru fiind în implementare. Printre cele încheiate, unul s-a derulat în comun cu localitatea Balcic din Bulgaria.

18 milioane de euro pentru dezvoltarea turismului 

În prezent, în Techirghiol se află în implementare patru proiecte în valoare de 11 milioane de euro, toate având ca obiect modernizarea infrastructurii în vederea dezvoltării turismului. 

Până în 2020 ar trebui să se încheie proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear şi a activităţilor recreative”, în valoare de 3,3 milioane de euro: „Proiectul urmărește să maximizeze potențialul turistic al stațiunii turistice balneare Techirghiol și transformarea acesteia într-un pol de atractivitate, ca urmare a dezvoltării infrastructurii suport pentru turism, de interes public, ceea ce va contribui la creșterea economică a zonei cu potențial turistic valoros datorită existenței Lacului Techirghiol – cel mai mare lac salin din România”, arată reprezentanții administrației locale.

Cu această finanțare, primăria vrea să reabiliteze 13 străzi și trotuarele lor, să schimbe infrastructura de petrecere a timpului liber și să amenajeze spații pentru agrement, recreere și zone de sport. Din aceiași bani ar urma să doteze orașul cu sistem Wi-Fi și să cumpere mobilier urban pentru zonele centrale sau turistice ale orașului (bănci, coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, toalete ecologice etc.).

Un alt proiect destinat turismului balnear din Techirghiol care se află în implementare, cu o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, urmărește reabilitarea infrastructurii din jurul intrării în stațiune și dotarea zonei din apropierea lacului Techirghiol (străzi, iluminat public, sistem de evacuare a apelor uzate etc.). În același proiect se urmărește facilitarea investițiilor private turistice și construirea de piste pentru bicicliști, amenajarea de spații verzi și perdele de arbori. 

Un al treilea proiect în derulare, în valoare de 1,6 milioane de euro, este destinat modernizării Teatrului de Vară din stațiune.

Cel de-al patrulea proiect, în valoare de 2,3 milioane de euro, modernizează și extinde infrastructura tehnico-edilitară din zona lacului Techirghiol: „Scopul acestui proiect este de a asigura infrastructura publică necesară dezvoltării turismului balnear în stațiune și valorificarea extinsă și durabilă a Lacului Techirghiol, ca resursă naturală și culturală pentru întregul litoral românesc, spun reprezentanții primăriei.

Cu alți 200.000 de euro (proiect selectat pentru finanțare), administrația vrea să transforme un teren lăsat de izbeliște în grădină publică (dotată cu mese de șah, ping-pong, locuri de joacă pentru copii, bănci etc.), iar o finanțare de aproximativ 2,6 milioane de euro (proiect declarat eligibil) ar trebui să ajungă tot în extinderea și modernizarea străzilor din jurul lacului și din zonele frecventate de turiști. O parte din bani vor fi direcționați în vederea diminuării surselor de poluare a lacului.

Cu banii dintr-un alt proiect selectat pentru finanțare (aproximativ 800.000 de euro), administrația trebuie să anvelopeze termic liceul teoretic din localitate.

7 milioane de euro au ajuns în verdeață și infrastructură 

Alte șase proiecte în valoare totală de puțin peste 7 milioane de euro au fost deja implementate în fostul exercițiu financiar. Banii au ajuns cu precădere tot în investiții care au avut ca scop promovarea și dezvoltarea turismului în orașul cunoscut pentru efectele terapeutice ale nămolului. Astfel, o parte din finanțările de la Bruxelles, mai exact 200.000 de euro, a ajuns în promovarea produselor locale în cadrul târgurilor de turism sau ale evenimentelor similare.

1 milion de euro a ajuns în construirea unui mini-parc acvatic cu o suprafață de aproape 3.700 mp (dotat cu 116 șezlonguri, 60 de măsuțe și umbrele etc.) și a două terenuri de sport cu suprafață de 2.050 mp (dotate cu porți pentru fotbal și handbal, fileu pentru tenis, mingi, rachete etc.).

Pentru funcționarea proiectului au fost angajate și zece persoane, de la paznici și femei de serviciu, la administratori și mecanici. Primăria susține că, doar în primul an de funcționare, mini-parcul și terenurile de sport au deservit peste 8000 de turiști.

Aproape 3,3 milioane de euro au ajuns în malul lacului Techirghiol, care a fost amenajat și a schimbat fața stațiunii. Primăria susține că în urma acestui proiect s-au creat 12 locuri de muncă permanente, iar numărul de înnoptări ale turiștilor au crescut cu 15% în anul următor finalizării investiției. 

Odată cu modernizarea malului lacului a avut loc și amenajarea unui parc de recreere care a adus patru locuri de muncă definitive și alte 30 pe durata implementării proiectului. Cu cei aproximativ 600.000 de euro au fost amenajați 2.300 de mp de verdeață și 1,7 km de alei.

Un alt milion de euro a ajuns tot în infrastructură, în reabilitarea a 21 de străzi, iar 1,3 milioane de euro au fost cheltuiți într-un proiect comun cu administrația din Balcic. Cele două comunități au conclucrat pentru creșterea atractivității zonei ca destinație turistică unitară. Spre exemplu, printre altele, în cadrul proiectului au fost reamenajate grădinile Palatului din Balcic și Grădina Botanică din Techirghiol.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Andreea Pavel
Andreea Pavel
Andreea Pavel este jurnalist si fondator al ziarului Info Sud-Est. A debutat in presa in anul 2007, iar in anul 2014 a castigat Tanarul Jurnalist al Anului ”pentru indrazneala de a face presa libera la Constanta”. Infiintat in anul 2012, saptamanalul Info Sud-Est s-a remarcat printr-o serie de investigatii despre legaturile transpartinice, abuzurile si coruptia de la malul marii, dar si prin campaniile de salvare a patrimoniului cultural si istoric din Constanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...