Proiect neașteptat într-unul dintre orașele județului Vrancea: la Odobești se va construi în următorii doi ani un observator astronomic, unul dintre cele mai moderne din țară. Investiția este realizată din bani europeni și face parte dintr-un proiect mai larg intitulat „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din oraşul Odobeşti”, care include extinderea Liceului Teoretic, reamenajarea Parcului Gară și asfaltare de străzi și trotuare. Observatorul astronomic implică o investiție de 2 milioane de euro, în timp ce restul proiectului are o valoare de alte 3 milioane euro.
În ceea ce privește realizarea observatorului astronomic, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, susține că a discutat despre un viitor parteneriat cu reprezentanţi ai unor universităţi importante.
“Deja am luat legătura cu diverse universităţi din străinătate, dar şi din România cu care vrem să se semnăm parteneriate pentru folosirea acestui observator astronomic. Noi vrem să scoatem maximum de potenţial din aparatura pe care o vom avea, aparatură de ultimă generaţie. Avem toate şansele să descoperim corpuri cereşti noi, cu aparatură performantă”
Daniel Nicolaş, primarul oraşului Odobeşti
Construcţia cu o suprafaţă de 306 mp va avea parter și etaj. Va dispune de sală de conferinţe, birouri, grupuri sanitare, depozite de telescoape, potrivit proiectului prezentat presei. Investiția se ridică la aproximativ două milioane de euro, din care un milion de euro ar urma să coste aparatura. Observatorul astronomic de la Odobești face parte dintr-un proiect mai amplu al localității, de cinci milioane de euro, numit ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Odobești“, care este finanțat prin Programul Operațional Regional, axa 13.1. În acest proiect amplu se va mai face și extinderea Liceului Teoretic, modernizarea drumului de acces şi parcări în oraş, dar și reamenajarea Parcului Gară.
Odobești, patria vinului, caută turiști îndrăgostiți de… cer
Realizarea observatorului pe bani europeni are ca scop clar dezvoltarea turismului într-un oraș care trăiește, în special, din cultura viței-de-vie. Și dacă Galbena de Odobești sau Beciul Domnesc din Odobești nu atrag suficienți turiști, autoritățile speră să pună orașul pe harta turismului cu observatorul astronomic care ar trebui să fie gata la finele lui 2021. Observatorul astronomic Odobești va fi construit într-o zonă fără poluare luminoasă, în Cartierul Nord.
”Existenţa unui observator astronomic bine echipat în Vrancea va duce la o dezvoltare a astro-turismului în zonă şi poate avea la bază turiştii (astronomi amatori) din emisfera sudică ce nu au văzut niciodată cerul nordic, dar mai ales astronomi amatori din vestul Europei, unde cerul nu mai este propice observaţiilor astronomice din cauza poluării luminoase. Un asemenea obiectiv poate deveni şi un punct de atracţie turistică, dezvoltându-se în primul rând turismul educaţional, prin vizitarea acestui observator astronomic de către elevii din şcolile şi liceele din judeţul Vrancea, dar și din județele învecinate”, se arată în descrierea proiectului.
Pentru observator vor fi create două posturi de muzeograf. Autoritățile locale anunță și că aici vor derula programe educaţionale de astronomie împreună cu Universitatea București și Planetariul/Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal din Galați. În acelaşi timp, în cadrul Observatorului Astronomic Odobeşti ar urma să se facă observaţii astronomice de înaltă valoare ştiinţifică, după cum se arată în expunerea de motive privind oportunitatea construcţiei.
Bani UE pentru liceu și parc în Odobești
Prin același proiect pe bani europeni, Liceul Teoretic din oraș va dispune de opt laboratoare noi, prin construcția unei noi aripi a unității de învățământ, dar și de o sală de festivități. Terenul de sport va fi și el modernizat. Investiția UE va folosită și pentru reabilitarea Parcului Gară, zonă care acum este în paragină, mai ales că orașul Odobești nu se mai află pe rura CFR, aici nemaioprind trenurile de călători de câțiva ani.
Cu ochii pe cer au stat și edilii din Focșani, dar fără rost până acum
O promisiune privind amenajarea unui punct de observații astronomice într-una dintre clădirile construite în Grădina Publică din Focșani a făcut și Primăria municipiului de pe Milcov, încă din toamna lui 2017. În acest sens, un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristi Misăilă a fost discutat în Consiliul Local. Deși de atunci au trecut aproape doi ani, acest punct de observații astronomice nu a fost realizat. Proiectul de la Focșani prevedea modificarea unui spațiu comercial de la ultimul etaj al unui corp de clădire din Grădina Publică și transformarea lui în „Punct de observații astronomice și astroclub”. Corpurile de clădire din Grădina Publică au fost construite în cadrul proiectului european „Recalificare urbană pentru perimetru istoric Piața unirii și Grădina Publică”, prin defrișarea zonei plantate cu castani. De la inaugurarea Pieței Unirii din 2012, multe dintre aceste spații zac nefolosite și s-au degradat.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea 24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.
FELICITARI PRIMAR DANIEL NICOLAS SI SE POATE PT CE PROMITE AIA FACE SI DIN TOT CE A PROMIS A FACUT SI INCA SE MAI POATE