„Mai binele e dușmanul binelui”: o demonstrează „oamenii noi” din conducerea Sănătăţii. La 6 zile după adoptarea OUG 54/2021, prin care asigurații care se tratează în spitale private pot plăti diferența între tarifele acestora și cele decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, ministrul Ioana Mihăilă și președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate Adrian Gheorghe au inițiat un nou act normativ, care plafonează numărul de paturi finanțabile la cel din decembrie 2020. Motivul? Să nu „fugă” la privat toți banii sistemului sanitar.
Atât doar că a doua OUG instituie o discriminare între spitalele private, blocând accesul la decontări celor care nu existau la finele anului trecut. E și cazul celui mai modern spital de recuperare din Bihor, President Premium Medcenter din Băile Felix, construit, culmea, cu ajutor de stat.
Povestea Ordonanțelor
În 2019, PSD, ALDE și UDMR modificau Legea sănătății 95/1996 introducând, de la 1 iulie 2021, contribuția personală a asiguraților care optează pentru unitățile private. Pentru că asta ar fi zdruncinat financiar sistemul, prin OUG 54/24 iunie 2021, actuala coaliție PNL, USR-PLUS și UDMR a limitat opțiunea contribuției doar pentru serviciile de spitalizare continuă, nu și pentru cele din policlinici şi laboratoare. Practic, dacă alege să fie operat la privat și intervenția costă 3.000 lei, CAS decontează 2.500 lei, pacientul achită 500 lei.
Un nou act normativ a fost emis în pripă după nici o săptămână: prin OUG 64/30 iunie 2021 s-a decis ca „numărul de paturi pentru care Casele de Asigurări de Sănătate pot încheia contracte cu furnizorii privați până la 31 decembrie 2022 nu poate fi mai mare decât numărul de paturi contractate cu furnizorii privați la 31 decembrie 2020 la nivelul fiecărui județ”.
Citește articolul complet în Bihoreanul