Bani publici pentru deplasări internaționale ale președintelui ANPDCA

Data:

spot_img

În ultimele luni, președintele ANPDCA a postat pe rețelele sociale diverse realizări, lăudându-se cu progresele făcute în ceea ce privește protecția drepturilor copilului. Cu toate acestea, dincolo de retorica optimistă, faptele par să contravină. În ciuda deplasărilor externe și a costurilor ridicate asociate, realizările concrete în domeniul protecției copiilor lipsiți de familie sunt, în cel mai bun caz, neglijabile.

Administrarea banului public trebuie să fie o prioritate pentru fiecare demnitar, având în vedere dimensiunea etică și responsabilitatea pe care o implică gestionarea banilor contribuabililor. Și pentru a vedea situația primului an de mandat exercitat în numele copiilor României, în contextul zecilor de deplasări naționale și internaționale postate în social-media, recent, colaboratorul PRESShub, Vișinel Bălan, a solicitat situația cheltuielilor de deplasare ale președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Petru Rareș Achiriloaie.

Citește și: Cumnatul fostului președinte al Camerei Deputaților are apartament în complexul Nordis din Mamaia

Potrivit răspunsului primit de către Vișinel Bălan, în primele zece luni de mandat, președintele ANPDCA a efectuat 23 de deplasări naționale, acoperind 24 de județe, cu cheltuieli în valoare de 14.379,81 lei.

ANPDCA: Deplasările în județe au avut întotdeauna ca obiectiv, aspecte sau situații care se circumscriu domeniului de activitate, gestionat de ANPDCA, potrivit cadrului legal care îi reglementează activitatea, respectiv monitorizarea modului în care sunt respectate drepturile copiilor aflați în sistemul de protecție specială.

Vișinel Bălan: Fac mențiunea că multe dintre deplasări au rezultat ca urmare a intervențiilor mele publice și pentru care ANPDCA-ul nu a făcut ceva în reprezentarea copiilor aflați în grija statului. Doar recomandări!

DGASPC Timiș

Vișinel Bălan: Eu personal am intervenit în spațiul public în luna decembrie 2023, subliniind necesitatea unei analize și a unor măsuri imediate cu privire la o anchetă la DGASPC Timiș după moartea fetiței ce se afla la familia maternală. În acest interval, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a demarat un control, desfășurat în a doua jumătate a lunii ianuarie 2024.

După finalizarea controlului, ANPDCA a emis un set de recomandări menite să îmbunătățească condițiile și să prevină apariția unor astfel de tragedii în viitor. Cu toate acestea, este regretabil că implementarea acestor măsuri a fost blocată de Președintele Consiliului Județean Timiș.

Pe 20 februarie 2024, personal am înaintat o adresă către Președintele Consiliului Județean Timiș prin care am solicitat informații despre măsurile imediate ce au fost luate de Consiliul Județean Timiș în urma tragicei informări venite din partea ANPDCA. Am întrebat dacă a fost demisă conducerea DGASPC Timiș, conform recomandărilor ANPDCA, pentru a răspunde la acuzațiile de management defectuos.

Răspuns ANPDCA:

„De asemenea, având în vedere dezbaterile din spațiul public, în 16 ianuarie a.c., președintele ANPDCA, secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie, s-a deplasat personal în Timiș pentru a se asigura că la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului s-au luat toate măsurile pentru punerea în siguranță și îngrijirea adecvată a celorlalți copii minori, care, la momentul incidentului se aflau în grija aceluiași asistent maternal. În paralel, președintele ANPDCA a dispus trimiterea Corpului de Control la DGASPC Timiș, pentru a verifica modul în care a fost gestionat și instrumentat acest caz la nivelul Direcției.”

DGASPC Neamț

Vișinel Bălan: În iunie 2024, am inițiat o solicitare către ANPDCA, adresându-le o întrebare referitoare la cazul unui minor de 14 ani, instituționalizat, care a fost victima unui accident feroviar fatal. Răspunsul primit, întârziat, a semnalat că la momentul incidentului, copilul, ce beneficia de o măsură de protecție specială în cadrul DGASPC Neamț, se afla în unitatea de învățământ pe care o frecventa.

Răspuns ANPDCA:

„La momentul producerii tragicului eveniment minorul care avea stabilită măsura de protecție specială într-un serviciu al DGASPC Neamț, se afla în cadrul unității de învățământ pe care o frecventa. Conform prevederilor legale în vigoare, personalul din învățământul preuniversitar are obligația de a veghea la siguranța copiilor/elevilor, pe parcursul desfășurării programului școlar și a activităților școlare, extracurriculare/ extrașcolare.”

Vișinel Bălan: Cercetările mele relevă, însă, o serie de nereguli în gestionarea cazului acestui minor. Deși se confruntă cu probleme de sănătate mintală și nu era la prima abatere, acesta nu a beneficiat de însoțitor la școală, așa cum prevede legislația. Cu toate acestea, ANPDCA a decis să transfere întreaga responsabilitate către sistemul de educație, evidențiind o disfuncție sistematică în colaborarea între instituțiile responsabile de protecția copilului și cele de educație. Această situație ridică serii de întrebări privind responsabilitatea instituțională și măsurile necesare pentru a proteja copiii vulnerabili.

DGASPC Sector 4

Cu privire la situația de la DGASPC Sector 4, colaboratorul PRESShub, Vișinel Bălan a ieșit în spațiul public cu privire la o posibilă rețea de prostituție și cu toate astea ANPDCA-ul a transmis sumar că e nevoie de o serie de intervenții la DGASPC.

Răspuns ANPDCA:

„În urma verificărilor efectuate și a discuțiilor purtate atât cu reprezentanții acestei instituții, cât și direct cu beneficiarii serviciilor ce au făcut obiectul controlului, urmare a concluziilor rezultate au fost dispuse mai multe măsuri si recomandări care vizează, printre altele: informarea periodică a copiilor privind dreptul de a formula sugestii/sesizări/reclamații, inclusiv de a sesiza situații de abuz, neglijare sau exploatare; formarea profesională continuă a specialiștilor privind protecția copilului împotriva abuzului/neglijării; ⁠revizuirea unor proceduri; identificarea măsurilor adecvate de prevenire a plecărilor fără permisiune, a absenteismului școlar, precum și a consumului de alcool/alte substanțe nocive pentru dezvoltarea fizică și psihică a copiilor; identificarea unor măsuri disciplinare constructive, cu scop educativ, în acord cu particularitățile de vârstă, nivelul de dezvoltare și nevoile individuale ale copiilor/tinerilor; informarea periodică a minorilor cu privire la educația sexuală și prevenirea delincvenței juvenile; evaluarea și intervenția în toate cazurile de abuz/ presupus abuz în concordanță cu cadru legal incident; reevaluarea situației unora dintre copii. De asemenea, având în vedere că pe parcursul verificărilor s-a constatat că DGASPC a sesizat organelor de urmărire penală mai multe fapte ce vizau angajați ai DGASPC, despre care nu au mai fost comunicate ulterior informații cu privire la rezultatul cercetărilor efectuate, ANPDCA a solicitat direct acestor instituții comunicarea stadiului actual al verificărilor și măsurile dispuse, prin prisma domeniului de competență al respectivelor instituții.”

Acțiunile de cercetare și verificare a posibilelor abuzuri asupra copiilor lipsiți temporar sau definitiv de familie au continuat la DGASPC Galați, Brașov, Satu Mare, Vaslui, Călărași…

Evenimentele expuse, urmate cu o serie de recomandări, fără ca cineva să răspundă pentru faptele lor, arată că această situație evidențiază lacunele existente în sistemul de protecție a copilului și necesitatea urgentă de a asigura un cadru eficient de acțiune.

În contrast cu cheltuielile pentru deplasările interne, președintele ANPDCA a realizat 9 deplasări externe (internaționale) în aceeași perioadă, cheltuind nu mai puțin de 135.198,96 lei.

Răspunsul ANPDCA cu privire la destinațiile acestor călătorii – Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Germania, Belgia, Franța și Spania, acestea s-au realizat pentru implementarea Planului Național privind implementarea Garanției Naționale pentru Copii.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea fundamentală: în ce măsură aceste deplasări internaționale contribuie la îmbunătățirea situației din România?

Una dintre provocările majore ale ANPDCA rămâne monitorizarea și evaluarea corectă a DGASPC-urilor care, din diverse motive, nu respectă drepturile copiilor. În urma intervențiilor făcute, solicitând detalii despre măsurile adoptate în fața abaterilor săvârșite de aceste instituții, președintele a menționat că a făcut „o serie de recomandări”. Cuvintele sunt, fără îndoială, frumoase, dar trebuie să subliniem faptul că recomandările, în absența unor măsuri ferme și eficiente, riscă să rămână doar simple formalități.

Citește și: Cazul celor două soții decedate ale lui Beniamin Lup, președinte WorldTeach

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan
Vișinel Balan este doctor în sociologie, a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Fondator și coordonator al organizațiilor Vocea Copiilor Abandonați (2013), Consiliul Tinerilor Instituționalizați (2016) și FEDEREII - Asociația Adulților din Casele de Copii (2015). Cunoaște sistemul de protecție a copilului din România din interior. A fost internat într-un orfelinat în 1987, în perioada comunistă, de când avea două luni, a cunoscut abuzurile, neglijența și defecțiunile din centrele de plasament. După ce a devenit adult, a luptat pentru a schimba în bine soarta copiilor abandonați de părinți.
1 COMENTARIU
  1. Visinel glumeshti! Vezi unde kkt sau dus banii pentru conferinta de la Hunedoara si cate deplasari fac toti sefii din institutia aia…. cu saptamanileeee! astia sau plimbat in cateva luni prin toata lumea bah pe banii statului, tarile arabe, sua, toata europa,columbia, esi nu au facut nimic pentru noi astia din sistem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ziua Victoriei Revoluţiei Române și a Libertăţii. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Victoriei Revoluţiei Române a Libertăţii este comemorată în fiecare...

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...