duminică, 22 mai 2022
AcasăNewsletterBanii europeni au consolidat capacitatea de interconectare a rețelei de gaz din...

Banii europeni au consolidat capacitatea de interconectare a rețelei de gaz din Uniunea Europeană

România a finalizat astăzi lucrările la rețeaua de interconectare a rețelei de gaze naturale cu Bulgaria, Ungaria și, mai departe, cu Austria, făcând astăzi, în cartierul Jupa al municipiului Caransebeș recepția lucrărilor la faza I a proiectului BRUA.

Pentru a marca momentul au venit la Caransebeș președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Cosmin Marinescu, consilier prezidențial.

Din partea SNTGN TRANSGAZ SA a participat Directorul General al companiei, Ion Sterian, reprezentanți ai conducerii executive și administrative ai acesteia, prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, precum și reprezentanți ai administrației publice locale (mai puțin primarul municipiului Caransebeș!).

Locația a fost aleasă simbolic, având în vedere faptul că Stația de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa a fost primul obiectiv de investiții aferent proiectului BRUA – faza 1 care a fost finalizat, inaugurarea Stației având loc pe 30 septembrie 2019.

TRANSGAZ a început lucrările la cele 3 stații de comprimare aferente proiectului în data de 14 aprilie 2018. Ulterior, stațiile de comprimare au fost puse în funcțiune în septembrie 2019 (STC Jupa), octombrie 2019 (STC Podișor) și august 2020 (STC Bibești). Lucrările la gazoduct au început în data de 4 iunie 2018 și au fost finalizate la 22 noiembrie 2020.

„Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializările exploatărilor offshore din Marea Neagră, care sperăm să debuteze cât mai curând, România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele a mai subliniat și faptul că, deși România este al doilea producător de gaze naturale din UE, un număr foarte mic de cetățeni români au acces la gaze naturale și că se impune o extindere pe toată suprafața țării a rețelei de distribuție a gazelor naturale.

„În același timp doresc să încurajez, în contextul provocărilor asociate Pactului Green Deal, și orientarea spre investiții în capacități de transport pentru combustibilul viitorului: hidrogenul” a mai declarat președintele Klaus Iohannis după vizitarea Stației de compactare de la Jupa.

Premierul Ludovic Orban, prezent și el la Jupa, a subliniat că realizarea, în perioadă de pandemie și cu restricții impuse de coronavirus, s-a făcut cu o serioasă economie la buget, pentru că doar o parte din această finanțare provine de la Uniunea Europeană, restul finanțării fiind asigurate de către Transgaz prin credite de la instituțiile bancare europene.

„Marcăm finalizarea unei investiții mari: inițial, fusese prevăzută investiția, evaluată, la aproape 480 milioane de euro. S-a văzut ce înseamnă procedurile de achiziție derulate corect și s-a văzut ce înseamnă un control strict, un management foarte bun al acestui proiect, din costul final, care este 423 de milioane de euro care este cam cu peste 11% mai mic decât costul inițial. Acest proiect a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de aproape 180 milioane de euro din cadrul Connecting Europe Facilities, restul finanțărilor fiind asigurate de Transgaz prin intermediul unor credite obținute în condiții foarte bune, care au fost negociate cu Banca Europeană de Investiții și cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare”.

Premierul a vorbit și despre continuarea unui asemenea proiect, explicând că s-a finalizat abia faza întâi a acestui proiect și că, pe viitor, Transgaz va realiza și alte investiții impuse de angajamentele asumate de România cu Uniunea Europeană.

„Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare, evident, și câteva lucruri care nu depind de noi, depind de partenerii bulgari și partenerii ungari și suntem încredințați, că până la urmă, o politică ce este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii noștri de la nivel european” a mai spus Orban.

Potrivit directorului Transgaz, Ion Sterian, realizarea acestei conducte nu ajută doar la exportul de gaze cu Bulgaria și Ungaria și la respectarea angajamentelor europene ci contribuie și la realizarea unui inel național care securizează Sistemul de Transport Gaz în țara noastră, inel ce va fi legat și de zona Dobrogea, acolo unde România intenționează și exploreze noi resurse de gaze naturale. (Franț Cristian)

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE