miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăProiecte editorialeBani EuropeniBanii europeni sunt pentru ei: O firmă fondată de un secretar de...

Banii europeni sunt pentru ei: O firmă fondată de un secretar de stat PNL a atribuit contracte de 580.000 de lei unor colegi de partid

Două contracte în valoare totală de aproape 580.000 de lei, din fonduri europene, atribuite de firma Softtehnica SRL Târgu Jiu, au ajuns la societăți patronate de liberali din Organizația Județeană Gorj condusă de actualul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu. Softtehnica SRL a fost înființată de frații Vasile Iulian și Alin Mihai Popescu.

Primul este membru PNL, calitate în care a candidat, în 2020, la președinția Consiliului Județean Gorj, fiind numit, apoi, consilier la Cancelaria Primului-Ministru și, de săptămâna trecută, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării. Vasile Iulian Popescu neagă orice favoritisme în atribuirea procedurilor și afirmă că, în Târgu Jiu, ”lumea e mică, inclusiv în mediul de afaceri”.

Potrivit legii, atribuirea contractelor din proiectele finanțate din fonduri europene, chiar dacă este făcută de o firmă privată,  trebuie să respecte procedurile de achiziție clasice: întocmirea unui caiet de sarcini/invitații de participare care conțin inclusiv criteriile de adjudecare, precum și lansarea într-o platformă dedicată.

Societățile interesate trebuie să depună declarații cerute de Legea 98/2016 privind achizițiile publice referitoare la conflictul de interese, la faptul că reprezentanții lor nu au fost condamnați pentru o serie de infracțiuni, precum și despre situația plății impozitelor, taxelor sau a contribuțiilor la bugetul general consolidat. Toate aceste condiții, de formă, au fost respectate în cazul celor două contracte, anunțate și atribuite pe platforma https://beneficiar.fonduri-ue.ro:8080/anunturi.

În septembrie 2020, firma Softtehnica SRL (la acel moment, asociat cu 85% Vasile Iulian Popescu) a semnat un contract pentru un proiect finanțat din fonduri europene, partener fiind Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Derulat în cadrul Programului Operațional Capital Uman, proiectul are o valoare totală de aproape 4,8 milioane de lei, obiectivul fiind ”creșterea nivelului de competență și a gradului de angajabilitate a studenților, în special în sectoarele economice cu potențial competitiv, prin crearea și consolidarea parteneriatelor cu sectorul privat precum și prin participarea studenților la stagii de practică şi la activități integrate de adaptare la piața muncii.”

Până în prezent, în cadrul acestui proiect au fost semnate trei contracte, două ajungând la colegi ai lui Popescu din filiala Gorj a PNL.

Primul, în valoare de 534.464 lei, pentru ”servicii consiliere și orientare profesională”, a fost atribuit pe data de 28 decembrie 2020 firmei Head Office SRL Târgu Jiu, unic asociat Costinel Nicolae State. La acel moment, Popescu era și administrator al firmei Softtehnica.

Cu 13 zile înainte de lansarea licitației, Head Office SRL și-a suplimentat activitatea secundară a firmei cu codul CAEN – 7810 “Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă” și imediat a introdus-o ca obiect principal de activitate, acest cod CAEN fiind necesar pentru prestarea de servicii de consiliere și orientare profesională.

Conform datelor oficiale, în 2020, Head Office SRL a avut o cifră de afaceri de doar 25.000 de lei. State a intrat în PNL Târgu Jiu în 2017, fiind ales, apoi, vicepreședinte al Organizației Municipale. Liderul PNL Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat pentru G4Media că, spre sfârșitul mandatului, activitatea lui State s-a mutat la Organizația Județeană Gorj condusă de Dan Vîlceanu.

În campania electorală din noiembrie-decembrie 2020 pentru parlamentare, State a fost invitat la posturi radio și TV din Târgu Jiu (foto jos), unde a fost prezentat drept vicepreședinte PNL Târgu Jiu și/sau reprezentant PNL Gorj.

State.jpg Costinel Nicolae State, în dreapta Sursa: Captură Youtube

Contactat de G4Media, State a negat orice influență pe linie de partid în atribuirea contractului. ”Din punctul meu de vedere, nu a contat în nici un fel”, a declarat el, adăugând că, în PNL, acum este simplu membru.

În mai 2021, un alt contract din cadrul acestui proiect a fost semnat cu societatea Noarim Group SRL Baia de Fier, unic asociat Sergiu Mihail Olaru. Acesta va încasa 45.406 lei pentru ”organizarea de evenimente de promovare, premiere și organizare a târgurilor de locuri de muncă”.

În campania electorală din septembrie 2020, când Popescu a candidat la șefia Consiliului Județean Gorj, Noarim Group SRL a fost furnizor de afișe, flayere și materiale online de promovare pe Facebook pentru Organizația PNL din acest județ.

S-a vorbit mult despre tinerii din echipa mea pentru Consiliul Județean Gorj. Olaru Sergiu-Mihail este unul dintre ei. Am vrut să fie în echipă nu doar pentru că am încredere în el, ci și pentru că știu că va avea un impact pozitiv în comunitate. În plus, pentru el «nu se poate» este o afirmație care-l provoacă, nu-l descurajează.

Vasile Iulian Popescu, într-o postare pe Facebook, din 2020, despre Olaru

Sergiu Mihail Olaru a reiterat poziția lui State față de contractul de la Softtehnica SRL – ”Apartenența comună la PNL nu a influențat în nici un mod atribuirea acestui contract”, iar apoi a adăugat că ”Țin să precizez că modul în care face politică Iulian a fost argumentul pentru care am intrat în politică”. Pe loc neeligibil pe lista de anul trecut de consilieri județeni la Gorj, unde, în septembrie 2020, Vasile Iulian Popescu a fost învins de candidatul PSD, Olaru a prins, totuși, un mandat în august 2021 deoarece unul dintre colegii săi liberali a renunțat la funcție.

”Toate achizițiile au fost făcute conform legii achizițiilor publice. Proiectul a avut un expert în achiziții publice. Nu prea sunt firme în Gorj care să presteze astfel de servicii. În Târgu Jiu, lumea e mică, inclusiv în mediul de afaceri. În plus eu am ieșit din firmă”, a declarat Vasile Iulian Popescu despre contractele Softtehnica care au ajuns la Head Office și Noarim Group.

Conform Registrului Comerțului, ieșirea din firmă a lui Popescu avut loc în februarie 2021, în societate rămânând fratele său Alin Mihai cu 10%, acesta fiind și membru al comisiei de licitație la contractul cu firma lui Olaru.

În iulie 2021, Popescu a devenit vicepreședinte al Organizației Județene PNL Gorj, unde lider reales a fost actualul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu.

Conform unei declarații de avere din 2020, Popescu a împrumutat 133.800 de lei de la Vâlceanu și 100.000 de lei de la Gheorghe Pecingină, fost secretar de stat în același minister, ambele având scadența în 2021 și fiind sume cu care actualul secretar de stat la Cercetare a contribuit în campaniile electorale de anul trecut. Toți trei fac parte din filiala PNL Gorj, una dintre cele mai influente în partid.


Sursa foto: Facebook/ Sergiu Mihail Olaru (stânga) și modelul său din politică, Vasile Iulian Popescu


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

SursăG4Media
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE