Barca-dronă plină cu 500 kg de explozibil a stat o zi în Portul Constanța, printre alte vase civile

Data:

spot_img

Barca-dronă plină cu 500 kg de explozibil a stat o zi în Portul Constanța, printre alte vase civile, fără ca publicul să știe despre situație.

Drona maritimă (USV) a fost descoperită în Marea Neagră, fiind construită dintr-o carcasă fabricată în Statele Unite, cu un focos din epoca sovietică.

Cu o greutate de aproximativ 500 kg, focosul este de peste două ori mai mare decât cel al unei rachete Harpoon sau Neptune, potrivit Naval News.

Drona maritimă neobișnuită a fost descoperită plutind cu capul în jos în apele românești pe 3 aprilie 2024.

Navă de suprafață fără echipaj (USV) avea, de fapt, ca bază o barcă de salvare construită în SUA și modificată. Aceasta era echipată cu o rachetă de mari dimensiuni, ceea ce indică faptul că a fost proiectată pentru a lovi nave sau alte ținte maritime.

Citește și: Dacă rușii ar ataca o navă românească în Marea Neagră, mă îndoiesc că NATO ar activa Articolul 5 | INTERVIU cu Jeffrey Michaels

Barca-dronă plină cu 500 kg de explozibil distrusă după 2 zile

Forțele române ar fi distrus ambarcațiunea într-o explozie controlată pe 5 aprilie. Evenimentele nu au fost făcute publice inițial și puține detalii au fost dezvăluite atunci când au fost comunicate ulterior în mass-media locală, scrie Naval News.

USV-ul folosește o barcă gonflabilă rigidă cu corpul din aluminiu AM-800 (RIB). Aceasta este produsă de Silver Ships din Alabama, Statele Unite.

YouTube video

Ambarcațiunea este proiectată cu scopul de facilita procedurile de evacuare în caz de incendiu, iar finisajul roșu original este încă vizibil pe partea inferioară a navei și pe colacul gonflabil

AM-800 are o lungime de aproximativ 9,5 metri, incluzând motoarele exterioare. Deși este are dimensiuni relativ mici, este de aproape două ori mai lungă decât USV-urile Magura și Sea Baby pe care le folosește Ucraina.

Focosul puternic al rachetei Styx

Focosul provine de la o rachetă anti-navă P-20 Styx. Aceasta este o armă din epoca sovietică și, deși mai este încă în uz în Rusia, este în general considerată învechită.

Totuși, are un focos foarte puternic, ceea ce reprezintă principalul său avantaj. Atât Rusia, cât și Ucraina au probabil acces ușor la acest tip de focos.

Focosul este montat pe un cadru de lemn rudimentar în puntea din față a navei. Este un model „4G20”, care este asociat cu variantele modelului de export P-20 ale rachetei Styx.

Aceasta cântărește 500 kg și este alcătuirp din explozibil TGAG-5, care conține 60% TNT. Pentru context, este de peste două ori mai mult decât dimensiunea rachetelor anti-navă Harpoon, potrivit Naval News.

Arma are în componență două rânduri de material explozibil, una situată în partea frontală, în așa fel încât să facă o gaură mare în navă înainte ca încărcătura principală să detoneze, provocând astfel mai multe pagube.

În cadrul rachetei, încărcătura frontală este orientată ușor în jos pentru a provoca daune maxime. Cu toate acestea, pe USV este de dorit ca încărcătura să fie îndreptată direct în față, astfel încât întregul focos a fost montat în unghi.

În timp ce detonarea la distanță din USV nu este la fel de performantă ca lovitura penetrantă a rachetei, dimensiunea armei face ca acest USV să fie incredibil.

Citește și: „Fură” Cîrstoiu voturi de la Nicușor Dan sau îl încurcă pe Piedone? Explicații de la experți

Atribuirea: A cui este?

Barca-dronă plină cu 500 kg de explozibil are o apartenență care a fost, deocamdată, ținută secret, deși unele surse mass-media locale au sugerat că este ucraineană.

Tipul navei și faptul că este bazată pe o carcasă americană susțin această concluzie. Producătorul, Silver Ships, ar fi furnizat anterior nave Ucrainei ca parte a ajutorului american. Așadar, pare cel mai simplu să fie ucrainean. Este posibil să se fi răsturnat mai la nord și să fi plutit în derivă până la locul unde a fost găsită.

Cu toate acestea, ar trebui luată în considerare în mod serios posibilitatea ca acesta să fie rusesc. Rusia a încercat să întrerupă sau să împiedice navele comerciale care navighează spre Ucraina. Eforturile s-au concentrat pe atacarea infrastructurii portuare ucrainene, dar au fost folosite și mine lansate din aer.

Cu toate acestea, minele nu au avut succes până în prezent, unele surse ucrainene sugerând că rușii sunt acum incapabili să le lanseze.

Prin urmare, Rusia ar putea fi tentată să folosească USV-uri pentru a lovi navele, restabilind astfel o blocadă. În acest moment, nimeni nu și-a asumat această navă. Cel mai probabil, propaganda rusă ar da oricum vina pe Ucraina pentru a evita consecințele imediate.

Dacă acest USV era ucrainean (ceea ce pare cel mai probabil) sau rusesc ar putea fi dezvăluit în cele din urmă.

Dar probabilitatea ca ambele părți să opereze USV-uri în Marea Neagră este din ce în ce mai mare, astfel încât o ambarcațiune rusească va apărea mai devreme sau mai târziu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...