Bătaia e ruptă din raiul propagandei: Mitropolia Moldovei, violența împotriva femeilor și brațul lung al Kremlinului

Data:

spot_img

Biserica Ortodoxă a Moldovei (BOM) face jocurile Rusiei, spune Victor Gotișan, specialist în probleme teologice, vorbind inclusiv despre ultima decizie a Episcopului de Bălți și Fălești din cadrul Mitropoliei Moldovei, Marchel Mihăescu, care le-a cerut preoților să suspende tradiționalele rugăciuni pentru liderii țării.

Gotișan susține că „este o decizie pur politică” pentru că „episcopul Marchel este cunoscut drept omul Rusiei, cu viziuni clar pro-ruse, mai ales politice” și că episcopul „mizează pe cartea rușilor și a PSRM-ului prin extensie”. Altfel spus, BOM, care este subordonată canonic Patriarhiei Moscovei și a Întregii Rusiei este de 30 de ani în slujba intereselor Moscovei în Republica Moldova.

Sistarea obișnuitelor rugăciuni pentru conducerea țării are loc după ce Partidului Acțiune și Solidaridate (PAS) a reușit să rartifice Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Este vorba despre Convenţia de la Istanbul, care include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor şi adoptarea politicilor integrate.

Parlamentul de la Chișinău, unde PAS, partidul Maiei Sandu este majoritar, a reușit să aloce resurse pentru centrele victimelor violenţei, linii telefonice de urgenţă disponibile non-stop, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică.

Președintele socialiştilor moldoveni, deputatul Igor Dodon, a criticat dur votul din Parlament, folosind inclusiv informații false atunci când a spus că această Convenţie ar „legitima perversiunea sexuală” şi că ar „submina fundamentele morale ale poporului”.

Teologul Victor Gotișan consideră că decizia Episcopului Marchel Mihăescu este „o decizie a întregii Biserici Ortodoxe a Moldovei, pentru că oricât ar încerca mitropolitul BOM, Vladimir să se detașeze de episcopul Marchel, această decizie, în primul rând este luată de către un ierarh al BOM, iar în al doilea rând, astfel de decizii trebuie coordonate cu superiiorii.”

Teologul Gotișan vorbește despre  „o distribuire strategică a rolurilor” în Biserica Ortodoxă a Moldovei: „Marchel e responsabil prin intermediul mesajelor sale să țină în priză credincioșii, iar Vladimir să construiască o relație bună cu cei de la guvernare”.

YouTube video

Efectul mișcării Episcopului de Bălți și Fălești de a-i scoate din slujbele religioase pe politicienii pro-europeni, n-ar trebui să conteze, dacă în R. Moldova secularizarea ar fi avut cu adevărat loc, iar politica și biserica ar fi clar delimitate. Numai că, alegătorii din R. Moldova nu sunt, încă, indiferenți la ceea ce se predică în Biserică.

Victor Gotișan, specialist în probleme teologice subliniază simbolistica gestului care înseamnă că „în cadrul Liturghiei și/sau a altor rugăciuni, autoritățile moldovenești nu vor fi menționate. Ca și cum nici n-ar exista.

Episcopul Marchel a refuzat să explice situația, care indirect arată că BOM ar prefera violența împotriva femeilor decât să vadă ratificată Convenția de la Istanbul, din care s-a retras recent și Turcia, sub un val de critici internaționale

Cine este Episcopul Marchel: de la conspirații 5G la pregătiri de răsturnări de regim

Episcopul Marchel s-a făcut remarcat de-a lungul anilor printr-o serie de acțiuni de susținere a partidelor pro-ruse. În campania pentru prezidențialele din 2016, câștigată de liderul Socialiștilor, Igor Dodon, Marchel a fost unul dintre cei mai activi agenți electorali ai acestuia.

Episcopului de Bălți și Fălești este cunoscut pentru ofensele aduse președintei Maia Sandu și a îndemnat credincioșii să nu voteze cu ea. El a intrat și în colimatorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău pentru pregătirea unor revolte sociale cu alți simpatizanți pro-ruși.

Nu în ultimul rând, Marchel este unul dintre cei mai activi prelați pe internet, unde promovează teorii ale conspirației legate de vaccinarea anti-COVID-19, el însuși fiind infectat împreună cu mai mulți preoți din eparhia sa.

Victor Gotișan a mai explicat că prin promovarea acestor fake news-uri și teorii ale conspirației, „o religie își dorește să sperie lumea”.

De aici încolo Biserica sau oricare altă religie, de obicei vinde la pachet, pe lângă credință, și speranța că doar în interiorul ei te poți salva de acest „nou”. Iar, dacă aceasta mai are în spate și un scop politic/geopolitic, atunci ai un instrument perfect de propagadă și manipulare a unei societăți. Scopul episcopului Marchel e clar și la vedere, promovarea intereselor Patriarhiei Ruse și prin extensie a Moscovei în Republica Moldova”, a conchis expertul.

Sofisme și sperietori

Convenția Istanbul este un document internațional care reglementează violența domestică. Statisticile oficiale ale Inspectatorului General de Poliție (IGP) din Republica Moldova arată însă că în ciuda acestor mișcări de împotrivire în implementarea prevederilor Convenției de la Istanbul, în anul 2020 au fost înregistrate 12.970 sesizări privind cazurile de violenţă în familie, comparativ cu 11.840, efectuate în 2019, și 11.026 – în 2018, potrivit unui studiu publicat de UNDP Moldova luna trecută.

La nivel național în Republica Moldova se atestă și o creștere a numărul de ordine de restricții. În anul 2020, poliţia a eliberat 4.939 ordine de restricţie de urgenţă în privinţa agresorilor familiali, comparativ cu 4.250, emise în 2019, ceea ce înseamnă o creștere cu 16,21%.

Radicalizara împotriva comunității LBGT

Radicalizarea împotriva comunității LGBT este una dintre principalele pârghii folosite de propaganda rusă ca armă împotriva unui „Occident decăzut și imoral” și prezintă Rusia ca singura țară capabilă să mai apere valorile conservatoare.

Rusia și Azerbaidjan sunt singurele state ale Consiliului Europei care nu au semnat nici până în prezent Convenția de la Istanbul, document adoptat în 2011.

În Rusia nu se aplică pedepse în cazul violenței domestice. În ultimul deceniu circa 40 de inițiative legislative care reglementau violența domestică au căzut la vot după prima lectură în Duma de Stat de la Moscova.

Jumătați de adevăr, reinterpretări și fake news

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul pe 14 octombrie, după aproape 5 ani de amânări sub presiunile făcute de partidele pro-ruse și Mitropolia Moldovei.

Și acum BOM a încercat să să-i facă pe oameni să creadă că textul Convenției „neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii”. Alina Andronache, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare ne-a spus că „Biserica se folosește de fricile oamenilor și pentru a transforma o Convenție împotriva violenței într-o sperietoare împotriva valorilor europenelor pe care ar urma să le adoptăm”. Andronache a explicat că Biserica se cramponează de acest termen de „gen”: „mi-am dat seama că lumea nu diferențiază ce anume înseamnă „sex” și „gen”. Nu fac diferență între acești doi termeni, dar îi consideră sinonimi”.

Experta a precizat că Mitropolia Moldovei încearcă să acrediteze ideea că în Convenție se promovează un „al treilea gen” și că se vrea renunțarea la noțiunea de femeie și bărbat.

Alina Andronache de la Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare declară că oamenilor trebuie să li se explice că „sexul” se referă la acele diferențe biologice, care nu se schimbă și pe care noi le primim prin naștere și pe care fără mâna chirurgului nu se poate interveni. În schimb, cuvântul „gen” reprezintă acele diferențe culturale care sunt dobândite pe parcursul vieții și sunt diferite de la o cultură la alta și de la o țară la alta: „dacă în urmă cu 100 de ani nu era normal ca eu să merg pe stradă și să mă duc la universitate să învăț și votez sau să divorțez, acum lucrurile acestea toate s-au schimbat. Acest lucru înseamnă construcție socială, nu altceva”.


Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european. 

spot_imgspot_img
Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu este un jurnalist politic și de investigație, specializat în Europa de Est și în politica fostelor state sovietice din regiune. A lucrat ca jurnalist din 2006 la posturile de presă românești precum Mediafax și cotidianele Ziua, Curentul și Evenimentul Zilei. A fost premiat pentru investigațiile sale de Uniunea Jurnaliștilor Profesioniști din România în 2016; a câștigat premiul „European Reporter în 2017” oferit de Comisia Europeană și a fost premiat în Moldova prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...