Bătăușul activistului de mediu Gabriel Păun, iertat de instanță. Bătaia, filmată

Data:

spot_img

Bătăușul activistului de mediu Gabriel Păun, iertat de instanță, la aproape 9 ani de la bătaia suferită de Gabriel Păun în munții Retezat.

Așa a hotărât Curtea de Apel Alba Iulia, invocând prescripția faptei. Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green, a refuzat să accepte decizia Curții și a denunțat statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Gabriel Păun a fost bătut de 6 bărbați în anul 2015 și deși există înregistrări video ale atacului, iar atacatorii au fost identificați, justiția a decis să-l ierte pe singurul dinte aceștia trimis în judecată, după 8 ani și 7 luni de procese juridice.

Citește și: Transformarea avocaților în magistrați fără concurs, respinsă de judecători

„Nu voi pleca niciodată capul”

„Astăzi am decis să denunț statul român la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului). Fac asta că la capătul a 8 ani și 7 luni de anchete și judecată de la bătaia îndurată în munții Retezat, Curtea de Apel Alba Iulia a decis astăzi să îi ierte pe atacatori. Nu voi pleca niciodată capul la persecuția statului totalitar care caută să mă descurajeze în toate felurile posibile pentru activismul meu”, a scris Gabriel Păun pe pagina de Facebook Agent Green, ONG pe care îl conduce.

Activistul de mediu scrie că se simte trădat de justiție care nu i-a pedepsit pe atacatorii săi. Chiar mai mult de atât, Gabriel Păun spune că dintre cei 6 bărbați care l-au bătut și care au fost identificați, doar unul a fost trimis în judecată. După aproape 9 ani de procese, acesta nu a fost pedepsit pentru fapta sa.

Citește și: Un dezvoltator imobiliar a obținut desființarea Asociației Salvați Bucureștiul în instanță

„Justiția m-a trădat oricum pentru că a vegetat atât de mulți ani. Este un caz rar în care agresiunea a fost filmată și autorii identificații.

Din șase indivizi care m-au bătut, doar unul a ajuns să fie judecat și acela în cele din urmă iertat.

Condamnarea lor trebuia să fie rapidă și severă. Dar această eroare crasă a justiției este un semnal pentru răufăcători că pot fi violenți și să scape nepedepsiți”, spune Gabriel Păun.

Agresorii, reprezentanți ai autorităților

Președintele Agent Green povestește că agresorii sunt reprezentanți ai autorităților locale și ai unei firme care desfășurau defrișări ilegale în munții Retezat. Întreprinderea ar fi vrut să construiască, fără autorizație, microhidrocentrale. Lucrările au fost oprite definitiv, un an mai târziu.

„Atacatorii au fost reprezentanți ai autorităților locale și a firmei S.C. ABI AUTOMOTION S.R.L care a început lucrări ilegale pe Valea Râul Alb din munții Retezat.

Lucrările presupuneau defrișarea unor suprafețe de păduri de pe versanți și betonarea albiei pentru a realiza microhidrocentrale. Lucrările au fost oprite definitiv în instanță de Coaliția de ONG-uri Natura 2000 în anul 2016”, explică activistul.

Gabriel Păun spune că procesul de judecată a trecut prin mâinile mai multor procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Tribunalul Hațeg, instanță care a și hotărât prescrierea dosarului.

„Atacul de pe Râul Alb din mai 2015 a fost unul care s-a perindat între procurorii de la PICCJ și Tribunalul Hațeg. La PICCJ s-au schimbat mai mulţi procurori de-a lungul anchetei, iar prescrierea a parvenit de la Tribunalul din Hațeg, grație legii Parlamentului României.

Dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în iulie 2023 că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare Dreptului european”, a mai povestit Gabriel Păun.

A plătit despăgubiri către agresor

Curtea de Apela Alba Iulia nu a luat în considerare decizia CJUE și a catalogat ca nefondat apelul făcut de Gabriel Păun.

„Am făcut apel în baza deciziei CJUE la începutul lunii septembrie 2023, dar Curtea de Apel Alba Iulia nu a ținut cont de această decizie. Curtea a respins astăzi ca nefondat apelul declarat de mine împotriva sentinţei penale nr. 129/06.09.2023, pronunţată de Judecătoria Hațeg în dosarul nr. 58/240/2022”.

În decizia Curții de Apel Alba Iulia se arată că se „respinge ca nefondat apelul declarat de partea civilă PĂUN GABRIEL împotriva sentinţei penale nr. 129/06.09.2023, pronunţată de Judecătoria Hațeg în dosarul nr. 58/240/2022”. Activistul a fost obligat să plătească și suma de 2.500 de lei către atacator, reprezentând cheltuielile de judecată.

„În temeiul art. 276 alin. 6 Cpp obligă partea civilă PĂUN GABRIEL la plata sumei de 2.500 lei către inculpatul LASCU CORNEL, reprezentând cheltuieli judiciare în apel – onorariu de avocat”, se mai arată în hotărâre.

Procesele nu se opresc aici

Gabriel Păun a hotărât să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului pentru această speță. Acesta consideră că România a eșuat în a-l proteja și în a-i face dreptate.

„Mă simt profund nedreptățit și mă voi adresa imediat și fără ezitare Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). România pur și simplu nu se dezminte, deși este fruntașă la condamnări alături de Rusia, Ucraina și Turcia.

Mă întreb cum explică șeful statului nostru și diplomații pe care îi avem această situație atunci când sunt în mediul internațional. Mă întreb dacă România este pregătită de o nouă condamnare pentru că a eșuat să mă protejeze și să îmi facă dreptate”.

În plus, acești mai bine de 8 ani procese i-au generat lui Gabriel Păun cheltuieli însemnate, atât pentru procesele de judecată, cât și pentru deplasările neplanificate care au intervenit tot din cauza ședințelor de judecată.

„Cheltuielile de judecată au fost de ordinul a zeci de mii de lei pentru mine și Agent Green. În mai bine de 8 ani de anchetă şi judecată, am fost nevoit să revin în ţară neplanificat şi pe propria cheltuială de nenumărate ori.

Am fost chiar dat afară din biroul procurorului doar pentru că am îndrăznit să cer politicos o cafea şi un pahar de apă după ce călătorisem 3 zile în șir de pe celalaltă jumătate a Planetei”.

Întrebat dacă nu vrea să retragă plângerea

Gabriel Păun a mai povestit că la câțiva ani de la incident a fost chemat din nou la audieri, doar ca să fie întrebat dacă nu s-a răzgândit în legătură cu plângerea penală împotriva atacatorilor.

„Prestația rușinoasă a justiției din România încurajează violenţa şi îi pune în pericol toţi avertizorii de integritate din ţara noastră din orice domeniu. Acesta nu este doar cazul meu ci al fiecărei persoane care doreşte să facă din ţara asta un loc mai bun”, a încheiat Gabriel Păun mesajul de pe Facebook.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...

Amazon își închide o parte a operațiunilor din România. Sute de oameni disponibilizați | Aktual24

Amazon își închide o parte a operațiunilor din România,...