sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăLa ziActualitateBBC World News, interzis de Beijing pentru încălcarea reglementărilor privind media

BBC World News, interzis de Beijing pentru încălcarea reglementărilor privind media

Oficialitățile de la Beijing au anunțat, joi seara, că suspendă transmisia postului BBC Word News pe întreg teritoriul Chinei continentale, pe motiv că serviciul public de radio-televiziune britanic a devenit o „morișcă de zvonuri”, iar informațiile sale nu mai corespund principiilor „adevărului și imparțialității” jurnalistice, scrie Digi 24.

În acest context, autoritățile chineze Beijingul nu au fost mulțumite de materialele jurnalistice ale postului BBC cu privire la abuzurile asupra comunității de uiguri din provincia autonomă Xinjiang, dar și despre Wuhan, orașul de unde a izbucnit pandemia de coronavirus.

„Suntem dezamăgiți că autorităţile chineze au decis să ia această măsură. BBC difuzează informaţiile internaţionale cele mai sigure din lume şi acoperă subiecte din lumea întreagă într-o manieră onestă şi imparţială”, a declarat în reacție o purtătoare de cuvânt a postului britanic.

„Un atac inacceptabil asupra libertății presei”, a subliniat, la rândul său, ministrul britanic de externe, Dominic Raab.

În schimb, Administraţia naţională chineză pentru radio şi televiziune a precizat că postul britanic a încălcat principiul potrivit căruia ”informaţiile trebuie să fie veridice şi corecte şi să nu aducă prejudicii intereselor naţionale ale Chinei”. De asemenea, organismul chinez menţionat a indicat că ”nu autorizează BBC să continue să emită în China”.

Decizia Beijingului a venit la o săptămână după ce Marea Britanie nu a mai acordat licență de emisie televiziunii de stat din China, iar autoritățile chineze au răspuns astfel cu aceeași monedă. Autoritatea britanică de reglementare în domeniul media a retras licenţa de emisie pentru canalul de televiziune chinez de limbă engleză CGTN, întrucât a ajuns la concluzia că Partidul Comunist chinez are responsabilitatea editorială finală pentru programele postului respectiv. China a blocat de mai multe ori accesul la site-ul BBC, în timpul protestelor din Hong Kong și în perioada în care Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui disident chinez.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE