marți, 18 ianuarie 2022
AcasăNewsletterBeciurile insalubre, muzica și educația

Beciurile insalubre, muzica și educația

Ce au toate acestea în comun? La prima vedere nimic. Însă, mergând pe firul tinereții și al studenției îmi dau seama că o importantă parte a educației mele am primit-o în aceste beciuri, prin intermediul muzicii, făcându-mă să fiu omul care sunt astăzi.

Când spun beciuri insalubre mă refer la toate cluburile, barurile și clubulețele din țara asta, deschise cu eforturi și pasiune, pentru o nișă de oameni care au refuzat mai mereu să se supună regulilor rigide fără să se întrebe “De ce?” sau fără să caute un sens. Muzica difuzată în aceste localuri, de cele mai multe ori live, era de genul care să îți trezească conștiința nu care să te facă să dai din fund cu opulență lângă masa plină de șampanii.

Aceste locuri erau adevărate oaze ale ciudaților, cum societatea “normală” obișnuia să îi numească pe cei care le frecventau, asta cel puțin până la un punct, când au început să fie la modă.

Muzica are, în genere, două scopuri: fie să te binedispună, fie să te pună pe gânduri. În civilizația spectacolului, e lesne de înțeles care gen prevalează. În aceste locuri de care vorbeam mai sus, evident, genul preferat era cel care te punea pe gânduri.

Aici, când publicul dansa, își arăta bucuria sau suferința sufletului, nu dibăcia sau formele apetisante ale corpului. Efectiv, în funcție de versuri, care de multe ori puteau fi ridicate la rangul de poezie, sau de acordurile de chitară, puteai să recunoști în ceilalți asemănarea și unitatea rasei umane, creând un sentiment de bucurie că nu ești singur în treaba asta, și că și alții sunt frământați de aceleași întrebări ca și tine.

Dar muzica nu era decât liantul. Evident, pentru a atrage oameni inteligenți, erudiți și deschiși la minte, muzica trebuia să fie de calitate, pe care dacă am compara-o cu niște cărți, ar fi echivalentul operelor lui Dostoievski sau Tolstoi. Astfel, aveam ingredientele care produceau magia, adică educația underground. Se forma un fel de nucleu de oameni inteligenți și creativi care acționa ca o gaură neagră, omogenizând publicul. Oricine intra în contact cu ei, era schimbat pe viață.

Năsăudeanulhttps://nasaudeanul.ro
Subiectele și articolele din „Năsăudeanul” se referă în primul rând la oamenii de lângă noi: fie că vorbim despre năsăudeni, fie că vorbim despre locuitorii județului – al cărui al doilea nume este, să nu uităm, Năsăud – care își aduc local, zi de zi, contribuția pentru comunitate, fie despre cei care au plecat în străinătate pentru o viață mai bună, dar nu s-au rupt de viața plaiului natal drag, fie că vorbim despre instituțiile care ne afectează, în bine sau rău, existența noastră și a celor de lângă noi, oriunde ne-am afla. Misiunea noastră este de a informa, corect și complet, pentru a sprijini formarea unei comunități responsabilă și puternică, pentru a promova valorile locale autentice, oameni și locuri și, în general, pentru a contribui la binele societății.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE