miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitateBeijingul nu renunță la proiectul reunificării cu Taiwanul. ”Vom descuraja orice activitate...

Beijingul nu renunță la proiectul reunificării cu Taiwanul. ”Vom descuraja orice activitate separatistă”

Beijingul va descuraja orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului, dar totodată va milita pentru promovarea paşnică a relaţiilor în Strâmtoarea Taiwan şi „reunificarea” Chinei, a declarat vineri premierul Li Keqiang, scrie Reuters.

China, care susține, că teritoriul Taiwanului democrat îi aparţine, şi-a sporit activitatea militară în apropierea insulei în ultimele luni, ca răspuns la ceea ce consideră a fi o înţelegere secretă între Taipei şi Washington, principalul susţinător şi furnizor de arme al Taiwanului. În opinia lui Li Keqiang, Beijingul este promotorul principiului „o singură Chină”, iar Taiwanul face parte din China.

”Vom rămâne extrem de vigilenţi şi vom descuraja cu hotărâre orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului. Vom promova schimburi, cooperare şi dezvoltare integrată în Strâmtoarea Taiwan. Împreună putem modela un viitor luminos de întinerire pentru măreaţa noastră naţiune”, a adăugat premierul chinez.

În schimb, majoritatea taiwanezilor nu s-au arătat interesaţi să fie conduşi de o Chină autocrată şi, de asemenea, au susţinut puternic protestele anti-guvernamentale din Hong Kong. Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a fost realeasă cu o majoritate covârşitoare anul trecut promiţând electoratului că va apăra democraţia insulei şi va ţine piept Beijingului. Pe de altă parte, Beijingul consideră că Tsai doreşte să promoveze independenţa oficială a Taiwanului, o linie roşie pentru guvernul chinez care nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce insula sub control Beijingului.

La rândul său, Tsai Ing-wen susţine însă că Taiwanul este deja o ţară independentă numită Republica China, denumirea sa oficială. 

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE