Beneficiile sparanghelui. Una dintre cele mai sănătoase legume

Data:

spot_img

Beneficiile sparanghelui. Este una dintre cele mai sănătoase legume, datorită aportului său nutrițional. Plana a fost folosită în alimentație de sute de ani și a fost considerată „hrana regilor”.

În utlimii ani, interesul pentru acest aliment a crescut și în țara noastră. Totuși, prețul ridicat face ca sparanghelul să nu apară prea des pe mesele românilor.

Însă tocmai prețul foarte mare l-a făcut să fie cunoscut și ca „hrana regilor”. Un politician francez cu renume de gastronom, Brillat-Savarin, a afirmat: „Este cu siguranță foarte bun, dar, la cât costă, doar regii și prinții și-l pot permite”.

Citește și: Prosumatorul de energie termică, un concept nou, ce ar putea schimba termoficarea în România | Interviu cu Sergei Faschevsky, Norsk Energi

Beneficiile sparanghelui. O plantă care se adaptează ușor

Denumirea științifică a sparanghelului este Asparagus officinalis, iar la origine, vine din cuvântul persan „asparag” care înseamnă tulpină.

Sparanghelul provine din Europa, nordul Africii și vestul Asiei și este cultivat pentru lăstarii tineri care au un gust plăcut.

Deși este o plantă care se adaptează ușor la mai multe condiții de climă și sol, cel mai bine crește în zone mediteraneene, în soluri ușoare, nisipoase.

În total, există 3 tipuri de sparanghel: verde, alb și violet. Cel mai des întâlnit este cel verde și rodește pe tot parcursul anului.

Cel alb crește doar din luna martie și până în iunie, iar cel violet este cel mai rar și își schimbă culoarea în verde când este supus termic.

Citește și: Nicușor Dan este primul în sondajul realizat de PSD după ce Firea a devenit candidat. Cine este pe locul 2

Beneficiile sparanghelui și valorile nutriționale

Ca și gust, sparangelul se aseamănă cu conopida, porumbul fiert sau vânăta. Sparanghelul violet are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă.

  • 100 de grame de sparanghel conțin:
  • 11 calorii;
  • 2 mg;
  • 1,6 glucide;
  • 0,2 grăsimi g;
  • 0,4 sare;
  • 3,3 g carbohidrați;
  • 1,2 mg fier;
  • 25 mg calciu;
  • 77 mg fosfor;
  • 18 mg vitamina C;
  • 0,21 mg vitamina B1;
  • 0,29 mg vitamina B2;
  • 1 mg vitamina B3.

Trebuie să fie ferm, cu vârfuri purpuri

Cel mai bun sparanghel are culoarea verde deschis, cu nuanțe de purpuriu spre vărfuri. Tulpinile trebuie să fie ferme, fără părți moi. Cele mai fragede și gustoase tulpini sunt cele subțiri.

Acest aliment poate să fie consumat ca atare sau ca garnitură, alături de carne. Înainte să fie gătit, acesta trebuie curățat de părțile lemnoase din jumătatea inferioară.

Pentru a-și păstra toate proprietățile, este de preferat ca sparanghelul să fie gătit fie pe grătar, la cuptor sau la abur. Dacă este fiert în apă, poate să piardă din calități, mai ales din magneziu.

Trebuie având în vedere că sparanghelul este ușor perisabil și trebuie ținut în condiții adecvate. Se recomandă ca acesta să fie pus într-un pahar cu apă și acoperit cu o pungă de plastic. Totuși, poate rezista chiar și 9 luni la congelator.

Beneficiile sparaghelui

Așa cum am menționat anterior, este o legumă bogată în vitamine (A, C, B1, B2, și E) și în minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc).

De asemenea, menține sănătatea ochilor datorită vitaminei A.Consumul de sparanghel ajută retina să absoarbă lumina, iar acest lucru ajută la sănătatea ochilor.

Sparanghelul îmbunătățește și digestia pentru că are o cantitate ridicată de fibre și proteine, ceea ce ajută la îmbunătățirea tractului intestinal.

Acesta ajută și în prevenția apariției ridurilor. Sparanghelul este leguma cu cea mai mare concentrație de glutation – un antioxidant ce conține 3 aminoacizi cu efect anti-oxidare.

De asemenea, este indicat și diete. Doar o porție conține 11% din necesarul zilnic de fibre, care ajută la sistemul digestiz, dar oferă și o senzație de sațietate pentru o perioadă lungă de timp. În plus,sparanghel conține doar 40 de calorii, dar și potasiu, care ajută la eliminarea grăsimii din zona abdomenului.

Sparanghelul este bun și pentru femeile însărcinate datorită nivelului ridicat de acid folic, substanța care ajută la dezvoltarea normală a fătului.

Această legumă are efecte benefice și pentru inimă pentru că are vitamina K care are un efect împotriva formării cheagurilor de sânge.De asemenea, conținutul ridicat de vitamina B ajută la reglarea hemocisteinei, care aunci când este prezentă în exces reprezintă un pericol pentru sănătatea inimii.

Curiozități despre sparanghel

Grecii și romanii obișnuiau să consume acest aliment pe tot parcursul anului. În timpul sezonului în mâncau crud, iar iarna, uscat.

Împăratul Augustus Octavian Caesar este cunoscut pentru inventarea expresiei „ velocius quam asparagi coquantur ” – „mai repede decât ai fierbe sparanghel”, asociată acţiunilor de scurtă durată, iniţiate brusc, rapid.

Un mod în care sparanghelul poate să fie gătit se regăsește în cea mai veche carte de bucate „De re coquinaria”, scrisă de gastronomul Marcus Gavius Apicius.

Bartolomeo Sacchi, cunoscut sub numele de Platina, bibliotecar papal, a menționat sparanghelul în lucrarea sa „Despre placerile cuvenite și sănătate”, în 1475.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ajunul Crăciunului: Cele mai frumoase tradiţii românești | Monitorul de Cluj

Ajunul Crăciunului este o zi încărcată de semnificații, tradiţii...

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...

De ce țeava rectangulară este preferată în construcții metalice?

În domeniul construcțiilor metalice, alegerea materialelor potrivite este esențială...

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în sănătatea mamei și a copilului

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în...