Beznă totală în programul Casa Verde. Oamenii stau cu banii blocați

Data:

spot_img

Beznă totală în programul Casa Verde, gândit de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). A trecut o lună de când Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 este blocat, după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de o firmă orădeană care nu a fost validată de AFM pentru instalarea panourilor, iar de atunci nimeni nu ştie ce o să se aleagă de sesiunea din acest an.

Ce se ştie în prezent este doar că procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), ca urmare a recursului făcut de AFM la decizia iniţială a Curţii de Apel Oradea, şi că ÎCCJ nu a fixat, încă, un prim termen de judecată.

Peste 3.000 de ieşeni se vedeau deja cu panourile montate pe casă şi cu facturi mai mici la utilităţi din iarna asta, iar cele 14 firme de instalaţii electrice din Iaşi validate de AFM se pregăteau să demareze lucrările de instalare a panourilor fotovoltaice, când AFM a făcut anunţul care i-a lăsat cu ochii în soare:

„Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă (…). Instalatorii spun că odată cu această suspendare au intrat într-o perioadă de incertitudine despre care nu au idee cât va mai dura. Programul a îngheţat în etapa alegerii instalatorilor de către solicitanţi pentru a le fi verificate documentele depuse şi, ulterior, trebuiau să fie selectaţi solicitanţii eligibili.

Citește și Restaurant din centrul Iaşului închis de OPC pentru mizerie: aragaz nespălat cu lunile

Ce spune ieşeanul din Ministerul Mediului? Trei scenarii

Ieşeanul Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că se caută variante pentru a se putea debloca situaţia.

„Nu este firesc să pedepsim atâţia oameni, în condiţiile în care vine sezonul rece şi acum ar fi fost bine ca aceştia să aibă montate panourile”, ne-a spus Balanişcu.

„Ziarul de Iaşi” a făcut o solicitare şi la AFM, dorind să ne fie transmise scenariile care ar putea decurge în urma acestei acţiuni în justiţie, astfel încât şi beneficiarii, dar şi instalatorii validaţi de AFM să aibă o imagine clară a situaţiei de moment şi să poată evalua la rândul lor propriile riscuri şi decizii în ceea ce priveşte resursele alocate pentru program. 

Mai multe, în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă:...

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis,...

Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de partidele din coaliţie pentru Preşedinţia României

Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de partidele din...