duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateBiden limitează folosirea dronelor de armata americană în atacurile împotriva grupărilor...

Biden limitează folosirea dronelor de armata americană în atacurile împotriva grupărilor jihadiste

Preşedintele SUA Joe Biden a decis să limiteze utilizarea de către armata americană a atacurilor cu drone împotriva grupărilor jihadiste în afara teatrelor de război în care SUA sunt angajate oficial, schimbând politica predecesorului său, Donald Trump, care a dat mână liberă militarilor americani în ţări precum Somalia, scrie Agerpres.

Orice acţiuni planificate împotriva grupărilor jihadiste, cu excepţia Afganistanului, Siriei şi Irakului, vor fi acum prezentate Casei Albe înainte de a fi executate, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Potrivit acestuia, sunt „instrucţiuni temporare care au fost distribuite pentru a asigura că preşedintele are vizibilitate deplină asupra operaţiunilor importante”

„Nu este ceva permanent şi nu înseamnă încetarea atacurilor cu drone. Rămânem concentraţi asupra ameninţării persistente reprezentate de organizaţiile extremiste şi este clar că menţinem angajamentul de a coopera cu partenerii noştri străini pentru a contracara aceste ameninţări”, a adăugat oficialul Pentagonului.

În schimb, jurnaliștii cotidianului New York Times susțin că instrucțiunile dezvăluite în ultimele zile, au fost transmise cu discreţie comandamentelor militare după sosirea lui Biden la Casa Albă pe 20 ianuarie. De la începutul mandatului său în 2016, fostul preşedinte Donald Trump a slăbit controlul pe care Barack Obama îl exercita asupra operaţiunilor armate împotriva grupărilor jihadiste, declarând că „are încredere în generalii săi”.

Astfel, atacurile cu drone s-au înmulţit în Somalia, de la 11 în 2015 la 64 în 2019, potrivit Airwars. De asemenea, atacurile cu drone au devenit singura metodă de acţiune în anumite ţări în care armata americană desfăşoară doar un număr redus de militari de elită în sprijinul forţelor guvernamentale, aşa cum este cazul Somaliei, unde SUA îi vizează pe militanţii islamişti ai grupării Al-Shabaab sau al Libiei, unde ţinta este gruparea Stat Islamic.

Deși armata americană susţine că atacurile sale cu drone sunt „chirurgicale”, ONG-urile acuză faptul că acestea au provocat victime civile, iar eficacitatea lor este pusă la îndoială. În primul raport public privind operaţiunile militare americane în Somalia dat publicităţii în februarie 2020, inspectorul general din cadrul Pentagonului, Glenn Fine, a reamintit că misiunea încredinţată Africom este aceea de a „diminua suficient până în 2021 Al-Shebaab şi gruparea Stat Islamic în Somalia, precum şi celelalte grupări extremiste din Africa de Est, astfel încât să nu mai poată afecta interesele SUA”.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE