Biden predă oficial ștafeta lui Harris la Convenția Democrată: Critici dure la adresa lui Trump și o chemare la unitate națională și globală

Data:

spot_img

În prima seară a Convenției Naționale Democrate din Chicago, președintele Joe Biden a urcat pe scenă pentru a-și susține succesoarea, Kamala Harris. Biden a adresat un apel ferm pentru unitate și a criticat dur politicile fostului președinte, Donald Trump.

Convenția Națională Democrată este un eveniment esențial în politica americană, organizat la fiecare patru ani pentru a desemna oficial candidatul Partidului Democrat la președinția SUA. Acesta marchează începutul campaniei electorale și oferă o platformă pentru a uni partidul în jurul candidatului, a prezenta agenda politică și a mobiliza susținătorii înainte de alegerile prezidențiale.

„Am cinci luni rămase în mandatul meu de președinte”, a spus Biden la a 13-a convenție democratică. „Am multe de făcut. Intenționez să finalizez tot ce mi-am propus. A fost o onoare deosebită să vă servesc ca președinte. Îmi iubesc slujba, dar iubesc mai mult țara mea”.

„Ea va fi o președintă la care copiii noștri vor privi cu admirație. Va fi o președintă respectată de liderii lumii, deoarece este deja respectată. Va fi o președintă de care ne vom mândri cu toții. Și va fi o președintă istorică care va lăsa amprenta sa asupra viitorului Americii”, a declarat Biden.

Hillary Clinton și-a exprimat speranța că Harris va reuși să rupă „tavanul de sticlă” și să fie aleasă, pentru prima dată în istorie, o femeie în funcția de președinte ale SUA.

Politica Internă: O națiune unită în fața provocărilor

Președintele Joe Biden a deschis discursul la convenție printr-o reflecție asupra progreselor realizate în timpul mandatului său, menționând în special scăderea ratei criminalității și consolidarea economiei americane. El a susținut că, sub administrația sa, Statele Unite au trecut de la o criză economică la „cea mai puternică economie din lume”.

În ciuda criticilor aduse de republicani, care îi acuză pe Biden și pe Harris că ar fi permis o politică de „graniță deschisă”, Biden a subliniat măsurile stricte adoptate pentru a controla migrația la granița cu Mexicul.

Citește și: Foști oficiali americani din armată cer președintelui Biden schimbarea politicii SUA față de Ucraina

Biden a avut, de asemenea, cuvinte de laudă pentru Kamala Harris, afirmând că alegerea ei ca vicepreședinte a fost „cea mai bună decizie din întreaga sa carieră”. El a subliniat importanța continuității și a îndemnat democrații să o susțină pe Harris în alegerile din noiembrie.

Politica Externă: Reîntărirea alianțelor globale

În ceea ce privește politica externă, Biden a evidențiat realizările semnificative ale administrației sale, cum ar fi unificarea Europei într-o manieră care nu mai fusese văzută de ani de zile, prin extinderea NATO cu Finlanda și Suedia. Biden a amintit de eforturile sale de a proteja suveranitatea Ucrainei în fața agresiunii ruse, spunând că „Putin credea că va cuceri Kievul în trei zile. Trei ani mai târziu, Ucraina este încă liberă”.

Fostul președinte democrat a atins și subiectul protestelor împotriva războiului din Gaza, recunoscând că protestatarii „au un punct de vedere valid” și exprimând îngrijorarea față de numărul mare de victime nevinovate de ambele părți ale conflictului.

Secretarul de stat ale SUA, Antony Blinken, a anunțat că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a fost de acord cu o „propunere de mediere” care ar putea duce la un armistițiu. Următorul pas în negocieri, a spus Blinken, „este ca Hamas să accepte”.

În Chicago, Biden a fost cel care a vorbit cel mai mult despre Israel și Gaza, exprimând empatie pentru toți cei implicați, de la israelienii uciși de Hamas pe 7 octombrie 2023, până la civilii din Gaza de acum.

Însă, pentru majoritatea democraților care au luat cuvântul în prime-time (momente din programul convenției care sunt transmise în direct și urmărite de cel mai mare număr de oameni), conflictul din Gaza a fost abia menționat. Vocea pro-palestiniană a fost absentă, la fel și în mare parte susținerea pentru Israel sau condamnarea antisemitismului care s-a manifestat în timpul unor proteste, potrivit CNN.

Critici la adresa lui Trump: O condamnare fermă a politicilor trecute

Printre cele mai emoționante momente ale primei nopți a convenției s-au numărat criticile aduse rivalului politic Donald Trump, de către democrați, pentru că a numit judecători conservatori la Curtea Supremă care au contribuit la anularea protecțiilor oferite de Roe v. Wade. Legea Roe v. Wade este o decizie istorică a Curții Supreme a Statelor Unite, pronunțată în 1973, care a stabilit dreptul constituțional al femeilor de a avea dreptul la avort.

În discursul său, Biden a mai criticat cu asprime moștenirea lui Trump, atacându-l pentru eșecul în implementarea infrastructurii promise și pentru politicile sale izolaționiste de tip „America First”.

Citește și: De ce nu se grăbește România să dea Patriot Ucrainei?

Politica „America First”, promovată de fostul președinte Donald Trump, se axează pe prioritizarea intereselor și nevoilor Statelor Unite în fața angajamentelor internaționale. Aceasta a inclus măsuri precum renegocierea acordurilor comerciale, reducerea implicării SUA în conflicte externe, restricționarea imigrației și impunerea de tarife comerciale pentru protejarea industriei naționale. De asemenea, Trump a criticat aliații internaționali pentru contribuțiile lor insuficiente la apărarea comună, accentuând astfel o abordare protecționistă și naționalistă în politica externă.

Președintele Biden a mai reamintit violențele de suprematism alb din Charlottesville, eveniment ce l-a îndemnat inclusiv să candideze în 2020.

„Iar criminalitatea va continua să scadă atunci când vom pune un procuror în Biroul Oval în locul unui condamnat”, a declarat Biden referindu-se la Kamala Harris, care a fost anterior procuror în California. Afirmația sa face trimitere și la momentul de la începutul acestui an când Trump a devenit primul fost președinte, din istoria Statelor Unite, condamnat pentru o infracțiune.

Mai mult decât atât, Trump a fost acuzat pentru că a continuat să afirme că alegerile din 2020, pe care le-a pierdut în fața lui Biden, ar fi fost furate. De asemenea, s-a reluat afirmația lui Trump, conform căreia acesta va respecta rezultatele alegerilor din noiembrie, doar dacă vor fi „corecte”.

Astfel, există îngrijorări că Trump ar putea contesta rezultatul final al alegerilor, în cazul unei înfrângeri în fața lui Harris.

Acest moment a reflectat cât de nerăbdători sunt democrații să-l asocieze pe Trump cu ceea ce Mallory McMorrow (senatoare din Michigan) a numit „un plan republican pentru un al doilea mandat Trump”.

Citește și: Cine este Tim Walz și de ce a fost ales de Kamala Harris pentru funcția de vicepreședinte

Pe această cale, democrații au prezentat Project 2025, un plan de 900 de pagini redactat parțial de șase dintre foștii secretari de cabinet și de cel puțin 140 de persoane care au lucrat în administrația Trump, sub forma unei agende a fostului președinte republican.

McMorrow a subliniat o secțiune a planului care ar oferi Casei Albe mai mult control asupra pozițiilor în administrația publică, care nu sunt influențate de schimbările politice și nu sunt ocupate prin numire politică. O altă secțiune, a spus ea, i-ar permite lui Trump să transforme Departamentul de Justiție și FBI-ul în forțe de poliție personale.

Pe lângă agendă, democrații au ales să aducă în discuție și pandemia de coronavirus în cadrul convenției și ineficiența administrației Trump.

Trump a fost acuzat de maniera în care a prezentat mandatul său ca pe o epocă de aur pentru țară, în ciuda faptului că sute de mii de americani au murit din cauza COVID-19, în ultimul an al mandatului său.

Joe Biden a încheiat discursul cu un apel la unitate și un mesaj de susținere pentru Harris, evidențiind că „este timpul să mergem mai departe și să câștigăm viitorul”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: ABC News

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...

Klaus Iohannis: „Este momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa discuțiilor”

Klaus Iohannis: „România este importantă, cetățenii români sunt importanți,...