Oradea și ecoul unei primăveri istorice. În urmă cu 100 de ani, orașul huruia de sunetele bocancilor soldaților români și de zgomotul tehnicii militare. Pe 20 aprilie 1919, în zi de Paște, Armata Română intra în premieră în Oradea, ducând integrarea orașului în România Mare înainte cu un pas.
În urma Primului Război Mondial, imperiile s-au desființat, iar în locul lor au apărut state noi. Oradea s-a aflat în mijlocul unei zone intens disputate între România și Ungaria, apartenența sa într-unul din cele două state fiind subiect de cercetare istorico-demografică, dar și de „bătălii” politico-diplomatice.
Citește și: Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani
Un proces lung și complicat
După Declarația de Autodeterminare semnată aici pe 12 octombrie 1918 și hotărârea unirii întregului Ardeal cu Regatul României, integrarea urbei de pe Crișul Repede în statul român a fost un proces lung și complicat.
După război, Ungaria se găsea în situația de a pierde multe teritorii, între care şi Transilvania. La începutul lui 1919, autorităţile maghiare erau îngrijorate de înaintarea Armatei Române către Bihor, mărturiile epocii arătând că „starea conflictuală dintre populaţia autohtonă şi administraţia maghiară luase proporţii îngrijorătoare”.
În acest context a intervenit aliatul României, Franța, în stabilirea unei zone militare neutre. În cadrul său intra şi Oradea, aflată pe limita estică, respectiv calea ferată Arad-Satu Mare. Limita vestică era pe linia Tisa-Debreţin-Szeged. Trupele maghiare trebuiau să se retragă de pe acest teritoriu, el demilitarizându-se.
Continuarea în Bihoreanul
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ebihoreanul.ro)