sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăNewsletterBilanțul memorandumului cu Rompetrol privind datoria de 660 de milioane de dolari:...

Bilanțul memorandumului cu Rompetrol privind datoria de 660 de milioane de dolari: Kazahii au promis 200 de milioane de dolari și un fond de investiții de 1 miliard de dolari / Realitatea, după 7 ani: au făcut doar 30 de benzinării de 43 de milioane de dolari

Compania kazahă de stat KazMunaiGaz International (KMGI) – care controlează pachetul majoritar de acțiuni la fosta The Rompetrol Group și operează rafinăria Petromidia din Năvodari – a respectat în mică parte memorandumul de înțelegere cu Guvernul României, încheiat pe 15 februarie 2013 și adoptat de Executivul Ponta prin Hotărârea de Guvern nr. 35 din 22 ianuarie 2014.

După termenul asumat de 7 ani, compania kazahă, prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), are investiții aprobate de 311 milioane de dolari și investiții realizate efectiv de aproximativ 43 de milioane dolari, prin construirea a 30 de benzinării Rompetrol – potrivit unor răspunsuri ale FIEKR și ale Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), la solicitarea G4media.ro.

Aceasta, deși – prin memorandumul semnat în 2013 și ratificat de Guvernul Ponta în 2014 – kazahii s-au angajat să cumpere un pachet de aproape 27% din acțiunile deținute de statul român la Rompetrol cu 200 de milioane de dolari și să investească 1 miliard de dolari, în termen de 7 ani.

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE