Bilanțul neregulilor identificate la azilele de bătrâni. Ce a constatat Inspecția Muncii. Saptamana.online a solicitat informații de la Guvern despre rezultatele controalelor realizate la centrele rezidențiale de instituțiile statului în luna iulie imediat după scandalul azilelor din Ilfov.
Vă prezentăm mai jos ce au constatat inspectorii de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara, ce măsuri au fost dispuse și care este cuantumul amenzilor.
Este de remarcat că în multe județe s-a transmis public faptul că nu sunt probleme grave, deși numărul măsurilor de conformare dar și volumul amenzilor arată cu totul altceva.
Situația azilelor de bătrâni a trecut în planul secund al agendei publice pentru că în acest moment se discută intens despre măsurile fiscale și deficitul excesiv, deși această problemă este una sistemică, fapt demonstrat de constatările controalelor din toată țara.
Cu toate acestea, majoritatea seniorilor au rămas în aceleași centre, în condiții improprii de multe ori, fără un program de reabilitare și recreativ, cum arătam și în articolul de ieri.
Acțiunile de control ale ITM la nivel național
Începând data de 10.07.2023, inspectoratele teritoriale de muncă din subordinea Inspecției Muncii (IM) au efectuat acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor (conform atribuţiilor IM stabilite prin Convenţiile 81 şi 129 ale Organizației Internaționale a Muncii şi în baza Legii nr. 108/1999), sub coordonarea organizatorică a prefectului, se precizează în răspunsul primit de la Ministerul Muncii.
Activitatea de control a inspectorilor de muncă a vizat numai angajatorii și lucrătorii, fiind specializați pe activități de control în domeniul relațiilor de muncă (RM), al securității și sănătății în muncă (SSM), și nu în domeniul sistemului asistenței sociale.
Citește și România nu-și protejează copiii. Cifre îngrijorătoare
Astfel, în perioada 10-25.07.2023, au fost efectuate 3.011 controale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Ca urmare a neconformităților depistate, inspectorii de muncă au dispus măsuri cu termene precise de aducere în conformitate, după cum urmează: 1.687 de măsuri în domeniul RM și 2.724 în domeniul SSM.
Au fost aplicate 576 de amenzi, din care 315 în domeniul RM și 261 în domeniul SSM, precum și 424 de avertismente în domeniul RM și 2.162 în domeniul SSM.
Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 4.073.500 lei, din care 2.478.500 lei în domeniul RM și 1.595.000 lei în domeniul SSM.
În ceea ce privește cazurile de muncă nedeclarată, situația este următoarea: 124 de persoane nu au avut încheiat contract individual de muncă (CIM). Mai multe aflați în Săptămâna online.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
sursa foto copertă Centrul de Resurse Juridice/Facebook