Biroul șefei de Resurse Umane din Ministerul de Externe a fost sigilat (surse)

Data:

spot_img

Biroul șefei de Resurse Umane din Ministerul de Externe a fost sigilat, luni, de către Direcţia protecţia informaţiilor clasificate din cadrul instituției.

Potrivit unor surse din organizație, acțiunea are legătură cu organizarea unor concursuri pentru posturi de consul în mandatul fostului ministru Bogdan Lucian Aurescu. În același timp, directoarea biroului de Resurse Umane ar fi fost demisă din funcție.

Potrivit legii, Direcţia cancelarie şi protecţia informaţiilor clasificate reglementează şi coordonează „activitatea de protecţie a informaţiilor naţionale, NATO, UE clasificate privind protecţia juridică, protecţia prin măsuri procedurale, protecţia fizică, protecţia personalului care are acces la informaţiile clasificate ori este desemnat să asigure securitatea acestora şi protecţia surselor generatoare de informaţii”.

Postul de director al Departamentului de Resurse Umane al MAE era ocupat de Florentina Mădălina Gheorghe.

Nemulțumirile din sistem au plecat de la procedura de numire a consulilor.

Pe de o parte, potrivit legii 62 din 2019, privind activitatea consulară, arată la art. 9 alin.3 „consulii generali, șefi ai oficiilor consulare de carieră cu rang de consulat general, sunt numiți la post prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor externe”.

Altă lege, 269/2013, privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, la articolul 17, enumeră condițiile pentru admiterea în Corpul diplomatic și Consular al României.

La punctul g) condiția ca persoana care dorește să ajungă diplomat esta că „a absolvit Academia Diplomatică sau a promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, organizat potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Ministerul Afacerilor Externe”.

Acest concurs este foarte greu de promovat.

Politrucii diplomați

În paralel, MAE și Secretariatul General al Guvernului (SGG) au demarat în martie 2023 o procedură de selectare și numire a consulilor „persoane care nu fac parte din Corpul Diplomatic și Consular al României, propuse de către Secretariatul General al Guvernului”.

La concursul organizat de MAE și SGG, a apărut așa numita „procedură” ce impune candidaților care nu fac parte din Corpul Diplomatic „să aibă experiență managerială relevantă și să aibă o vechime în administrația publică sau în funcție de demnitate publică de cel puțin 10 ani, inclusiv cumulat”. La asta se adaugă un „proiect de mandat”.

Candidații pentru funcțiile de consul care fac parte din Corpul Diplomatic sunt eligibili doar dacă dețin cel puțin gradul de „consilier diplomatic”, precum și o vechime în MAE de cel puțin 10 ani.

Aceste condiții pentru consuli sunt considerate discriminatorii în comparație cu ambasadorii care sunt numiți de președinte, fără a trece prin așa numita „procedură” care se aplică celor care doresc să devină consuli și care nu se regăsește în legea privind activitatea consulară.

Am întrebat ministerul dacă se confirmă informațiile PRESShub.

MAE ne-a transmis că aceste date nu pot fi transmise telefonic și ne-a recomandat să formulăm o cerere în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

Citește și: Unde a făcut armata premierul Ciolacu. Trecut în rezervă cu gradul de caporal

Biroul șefei de Resurse Umane din Ministerul de Externe a fost sigilat. Problemele reclamate de sindicat

În urmă cu câteva zile, sindicatul SCUT, care reunește angajații din minister, a tras un semnal de alarmă și a dezvăluit o serie de nereguli grave în activitatea MAE.

Astfel, „concursurile de plecare la post suferă de lipsă de transparenţă şi predictibilitate/precaritatea informațiilor referitoare la portofoliile posturilor scoase la concurs (fişa postului), ceea ce diminuează sensibil posibilitatea opțiunii în deplină cunoştinţă de cauză, afectând, în consecință, acurateţea procedurală a concursului.

În acelaşi spectru de probleme se înscrie și lipsa de transparență a modului în care unele posturi diplomatice (care nu au figurat în prealabil pe nici o listă de posturi scoase la concurs, şi despre care nu au fost informate corespunzător nici direcțiile din Centrala MAE, nici misiunile din exterior) au fost ocupate cu personal detașat, în detrimentul membrilor Corpului Diplomatic şi Consular – aspect menit să genereze frustrări, lipsă de motivare în activitatea curentă a personalului din Centrală şi să limiteze acoperirea cu personal competent a posturilor din Serviciul Exterior”, se arată în scrisoarea deschisă a sindicaliștilor.

Citește și: 700.000 de lei de la stat, pentru a afla ce gândesc moldovenii. Răspunsurile lor, secrete

Candidați care nu întruneau condițiile de concurs

Cu referire la procedura de selecţie a consulilor generali, aceștia arată că „a fost elaborată şi derulată într-un mod netransparent, inclusiv prin neacceptarea unui reprezentant oficial al sindicatului în etapele procesului de selecție.

Ulterior, s-a constatat că procedura de selecție a dosarelor şi de promovare a candidaţilor în anul 2023 a fost eludată, fiind acceptați ca eligibili o serie de candidați care nu întruneau condițiile impuse prin documentul Procedură selecție consuli generali ai României, publicat pe site-ul SGG”, se mai arată în document.

Bogdan Aurescu a fost ministru de Externe până în iunie 2023, fiind schimbat din funcție cu Luminița Odobescu, consilier prezidențial pe probleme de politică externă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
8 COMENTARII
  1. Mare mizerie s-a instalat în întreaga administrație de stat!!! Analfabeții din multe instituții ale statului ce au pile și relații printre guvernanti vor sa lucreze și în exterior deși nu sunt în stare sa scrie două fraze, dar sa mai elaboreze și informări către centrala!!! Mafia ros-galbena s-a răspândit și în acest minister, cândva etalon din punc de vedere al calității umane și profesionale!!!

  2. Este o fabrica de tocat milioane de euro pe nimic. Dacă ii acceptau pila sindicatului mai făceau sesizare? Miniștrii și Consulii Generali se rotesc între ei și sunt milionari. Nu o sa se întâmple nimic !

  3. Ceea ce scrie in acest articol este total eronat. In primul rand, structura despre care ati scris s-a desfiintat. Numirea consulilor general se face la propunere prin HG… Probabil nu ati verificat cele 3 surse înainte sa publicati articolul, mai bine zis este scris „la comanda”. Dar este in regula, mergeti inainte… promovați abuzurile!

  4. E o diferență majoră între consuli și consulii generali. Ați făcut referire doar la o parte dintre prevederile relevante și induceți cetățenii in eroare. Art. 9 alin. 3 din Legea 62/2019 stabilește modalitatea de numire a consulilor generali:”(3) Consulii generali, șefi ai oficiilor consulare de carieră cu rang de consulat general, sunt numiți la post prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor externe.” Procedura la care faceți referire, stabilește o condițiile pe care ministrul afacerilor externe ia decizia în vederea formulării propunerilor.
    Pentru mai multe detalii, accesați textul legii aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/212917

  5. De unde stii? Oamenii de calitate au fost o exceptie acolo! Gloata majoriara a fost execrabila sustinuta si promovata de o structura mafiota din interior! Inspectia….lu’ peste prajit!

  6. Păcat ca nu apare din partea sindicatului și info despre stilul celor de o viata din MAE. Fug cu toții ca de dracu de posturile unde se muncește din greu. În schimb sunt primii care vor posturi unde nu e multa munca și sunt salarii mari cu suplimente pentru „distanta”!!!! Sau securitate. „ești considerat nebun dacă mergi la vreun consulat greu precum Londra Madrid sau Roma… Acolo e multa munca. De asemenea nimeni nu reclama faptul ca legislația pentru MAE e veche de zeci de ani. Conform acesteia sunt mulți angajați prin ambasade pe posturi la reprezentanta socialista a României peste hotare!!! Sa nu se creadă cei din MAE personaje superioare celorlați care muncesc pe rupte prin consulate. Apoi sindicatul nu spune o vorba despre musiu Pascu care la 76 de ani e director in MAE si rămâne acolo pentru ca ii are pe toti la mana cu câte ceva.

  7. La posturile din străinătate, Consulate, Ambasade nu sunt trimiși oameni cu o pregătire și conduita. Majoritatea sunt puși pe pile. Uitati-va la Bologna. Cine este noul consul general și cine a fost înainte care nu a făcut nimic. Mai nou s-a înființat un.podt d4 codul general de cariera plătit la dfel ca și Consul general în funcție.
    Trăiască pilele..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...

Incredibil, și totuși Marcel Ciolacu neagă că ar cunoaște-o pe… Neagu. Și nu doar el…

După articolul publicat de site-ul de investigații Snoop.ro, în...

50 de birouri pentru zece angajați ai Parchetului Militar Iași

Șeful Parchetului Militar București, procurorul Bogdan Pîrlog, critică investiția...