Biserică de lemn din Maramureș, restaurată prin sprijinul Fondului ambasadorial american

Data:

spot_img

Biserica de lemn din incinta Muzeului Maramureşan – Sighetu Marmaţiei urmează a fi restaurată cu sprijinul Fondului Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation – AFCP) al guvernului Statelor Unite ale Americii.

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a fost, joi, la Sighetu Marmaţiei, împreună cu ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk.

Muzeul a beneficiat de 95.000 de dolari pentru operaţiunile de restaurare iar joi, în prezenţa ambasadoarei SUA în România a avut loc ceremonia de prezentare a proiectului.

„Sperăm că acest proiect va contribui la celebrarea diversităţii acestei regiuni minunate şi la consolidarea sentimentului de comunitate. Unitatea înseamnă forţă. Împreună putem găsi puterea de a combate atacurile asupra grupurilor religioase, culturale sau etnice”, a spus Kathleen Kavalec.

Biserica din lemn a fost donată localităţii Onceşti de o comunitate de ruteni din Transcarpatia şi ulterior achiziţionată de Muzeul Satului Maramureşan.

Citește și: Livia Grama Medilanski (Düsseldorf): „Avem nevoie de un institut cultural «Carol I al României» pentru miile de români care sunt aici și pentru cultivarea relațiilor cu germanii”

La ceremonie a fost prezent primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Vasile Moldovan, directorul general al Muzeului Maramureşan, Mirela Ana Barz, şi curatorul Casei Memoriale „Elie Wiesel”, Alina Marincean.

Ambasadori SUA şi Ucrainei în România, Kathleen Kavalec şi Ihor Prokopchuk, au purtat în după-amiaza zilei de joi discuţii la primăria locală despre „situaţia actuală a Ucrainei, sprijinul acordat de comunitatea noastră până în prezent, dar şi viitoarele colaborări transfrontaliere”. „Cu privire la acest subiect sensibil, cei doi oficiali au transmis tuturor sighetenilor mulţumiri pentru felul exemplar în care s-au implicat în gestionarea refugiaţilor ucraineni”, a informat într-un comunicat primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Vasile Moldovan.

Cei doi diplomaţi au vizitat Casa Memorială „Elie Wiesel” din municipiul Sighetu Marmaţiei, Liceul cu predare în limba ucraineană „Taras Sevecenko” şi producătorul de componente pentru industria aeronautică Universal Alloy Corporation Europe din localitatea Dumbrăviţa.

Citește și: Green Genius obține o investiție BERD de 100 de milioane de euro pentru expansiunea europeană

Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale a fost înfiinţat în anul 2000 şi este unul dintre programele administrate de Centrul Cultural pentru Patrimoniu, o divizie a Biroului pentru Afaceri Culturale şi Educaţionale din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Prin AFCP, Departamentul de Stat ajută ţările eligibile de pe întreg mapamondul să restaureze situri istorice, colecţii muzeale, forme tradiţionale de expresie din domeniul muzicii, dansului.

De la inaugurarea AFCP în 2000, România a fost aproape anual printre câştigătorii acestui program. Printre proiectele de succes se numără restaurarea bisericii medievale fortificate din satul Alma Vii, pentru care au fost alocate fonduri de 500.000 de dolari, cea mai mare alocare de fonduri prin programul AFCP, în întreaga lume, în anul 2019.

Muzeul Maramureşan a câştigat competiţia AFCP şi în 2021, cu proiectul de restaurare a Casei Memoriale Elie Wiesel, pentru care a primit fonduri în valoare de 78.495 de dolari.

Totodată, Muzeul Maramureşan a fost beneficiarul unui grant Alumni Engagement Innovation Fund – Elie Wiesel art and essay contest: Praise the Ethics, derulat în urma finanţării Departamentului de Stat, prin Ambasada SUA la Bucureşti.

Citește și: Culoarea Rodiei – Centenarul regizorului Serghei Parajanov. Proiecții de filme și ateliere creative, în Capitală

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa fotografiilor: Vasile Moldovan / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zeci de cetățeni români, repatriați din zonele vulnerabile din Liban

Zeci de cetățeni români au fost repatriați joi din...

CADO: CNCD a sancționat instituțiile responsabile pentru segregarea de la Școala Gimnazială Păltinoasa

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis miercuri...

Siegfried Mureșan, reales președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova

Siegfried Mureșan a fost reales președinte al Delegației Parlamentului...