Piatra de temelie a Bisericii Sf. Gheorghe din Mangalia a fost pusă la 14 septembrie 1914. Cu doar o lună înaintea morții, Regele Carol I a donat bani pentru ridicarea edificiului care urma să se ridice la malul mării. După ce a fost bombardată de nemți în august 1916, locuitorii orașului au reușit să finalizeze și să sfințească biserica în anul 1929. Astăzi, după mai bine de o sută de ani de la începutul ctitoriei regelui, 11,4 milioane de lei sunt puși la dispoziție printr-un proiect european pentru reabilitarea, restaurarea și promovarea monumentului istoric.
Construcția bisericii Sf. Gheorghe de la Mangalia, una dintre ultimele ctitorii ale Regelui Carol I, a început în toamna anului 1914, cu doar o lună înainte ca bătrânul rege să moară. Aproape de finalizarea impresionantului lăcaș de cult, o bombă plecată din tunurile germane aflate pe mare a dărâmat aproape tot ceea ce meșterii vremurilor lucraseră timp de doi ani. Se întâmpla în august 1916:
“La începutul primului Război Mondial biserica era ridicată în roșu, până la acoperiș, cu contribuția masivă a doamnei Maria Manea Stoia, care a donat 500.000 cărămizi, dar proiectilele venite de pe mare, care n-au cruțat nimic, n-au cruțat nici acest lăcaș în construcție, pe care l-au transformat în ruină. O înscriere în sinodicul biericii arată că primul proiectil aruncat de pe mare a vizat și lovit clădirea bisericii, exact la doi ani de la începerea construcției, omorând pe Dimitrie Marcu, unchiul antreprenorului bisericii, care este și prima victimă a războiului în Mangalia”, consemnează Gheorghe Chiorpec, fost paroh al bisericii, într-un istoric din anul 1967, citat de Ionuț Druche într-un articol scris în cotidianul Ziua de Constanța.
Marele război a lăsat urme adânci în Dobrogea, iar multe dintre clădirile importante au fost vandalizate de trupele germane, otomane și bulgare. După ce războiul a trecut, anii de pace au folosit localnicilor pentru a ridica, din ruine, ceea ce începuseră în 1914.
Biserica a fost finalizată și sfințită în anul 1929, în timpul primei domnii a Regelui Mihai, și a devenit monument istoric de arhitectură. Frumoasa clădire cu trei turle impunătoare impresionează prin dimensiunile ei și prin superbele picturi murale așezate simetric la exterior și interior.
Astăzi, cu ajutorul unui proiect european, biserica va fi reabilitată și restaurată.
11,4 milioane de lei pentru restaurarea ctitoriei regale
Primăria Mangalia a semnat în februarie 2019 contractul de finanțare pentru “Reabilitarea fațadelor, a picturii murale exterioare și interioare, consolidarea structurii de rezistență, sistematizarea curții, refacerea împrejmuirii, reabilitarea tuturor instalațiilorși construire lumânărar pentru biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe”.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Parohia Mangalia 1 și a fost câștigat în cadrul POR 2014-2020, Axa Prioritară 5, care vizează “Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.
Este primul proiect din județul Constanța care, cu ajutorul fondurilor venite de la Bruxelles, vizează restaurarea unui lăcaș de cult.
Proiectul urmărește protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural local prin reabilitarea, restaurarea și conservarea clădirii și a elementelor valoroase dar și promovarea Bisericii Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
În cadrul proiectului în valoare de 11,4 milioane de lei (din care 85% este contribuția Uniunii Europene, 13% valoarea asigurată din bugetul național și 2% cofinanțarea beneficiarului – Primăria Mangalia) vor fi reabilitate fațadele, picturile murale exterioare și interioare, vor fi consolidate structurile de rezistență, curțile vor fi sistematizate, se vor reface împrejmuirile, iar clădirea va fi dotată corespunzător pentru un lăcaș de cult.
Proiectul trebuie terminat până la finalul lunii octombrie 2021.
Lucrurile s-au mișcat repede, iar beneficiarul a reușit să contracteze deja lucrările de proiectare, execuție și asistență tehnică.
În urma licitației organizate, Primăria Mangalia a semnat un contract cu firma RBS AG CONSTRUCT din București care, pentru suma de 7,5 milioane de lei, va trebui să îi redea monumentului istoric strălucirea de altădată. Durata contractului este de 24 de luni.
Casa Regală în Dobrogea și ctitoriile Regilor români
Biserica Sf. Gheorghe din Mangalia nu este singura ctitorie a Casei Regale în Dobrogea. După terminarea Războiului de Independență și reintrarea teritoriului dintre Dunăre și Mare între granițele României, suveranii români s-au îngrijit de această zonă și au reușit, în scurt timp, să alinieze fostele pământuri otomane la standardele Vechiului Regat.
Ctitoriile lor au reprezentat un semnal de încredere pentru locuitorii Dobrogei care, după lunga experiență otomană, au cunoscut progresul.
Astfel, la malul mării au fost construite patru reședințe regale – Palatul Regal din Constanța, Vila Reginei Maria din Mamaia, Cuibul Reginei Elisabeta din Portul Constanța, dezvoltat de altfel tot de Regele Carol I și Castelul de la Balcic.
La aproximativ 14 km de Mangalia, Casa Regală a ctitorit o altă biserică, în satul Cotu Văii din comuna Albești. Pe unul dintre pereții lăcașului de cult stau și astăzi pictate busturile Regilor Carol I și Mihai I.
Tot în comuna Albești, Casa Regală a înființat un sat, denumit sugestiv Coroana de Oțel. Astăzi, satul se numește doar Coroana, nume rămas după ce comuniștii au încercat să șteargă memoria regală. Dar satul dobrogean poartă și astăzi amintirea regalității, iar membrii Casei Regale întreprind vizite constante în micuța așezare.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.