Bistrița veche și stilul Art Nouveau | Săptămâna Online

Data:

spot_img

Bistrița veche și stilul Art Nouveau. Am trecut Duminică pe lângă o clădire frumoasă a Bistriței, una pe lângă care mulți dintre noi sunt convins că au trecut indiferenți și probabil nu știm cine a construit-o și cine a locuit într-o asemenea clădire.

E vorba de actualul sediu al Agenției Județene de Prestații Sociale o clădire construită în stil Art Nouveau de către avocatul Victor Onișor, o informație furnizată de doamna Camelia Târnovan de la Direcția Județeană pentru Cultură BN.

Clădirea a funcționat ca locuință privată pentru avocatul Onișor, iar ulterior a fost cumpărată de statul român și au funcționat acolo Finanțele.

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Chiar dacă pe zona de Piața Morii s-au demolat clădirile existente, cvartalul situat pe această parte păstrează foarte bine caracteristicile și această clădire iese în evidență în primul rând prin frontul foarte larg de la stradă, apoi prin intrarea impozantă și în plus pentru decorațiunile exterioare foarte frumoase.

De remarcat, de asemenea simetria stânga-dreapta și a celor două balcoane închise și vitrate astfel încât lumina să pătrundă în încăperile de la etaj.

A fondat „Revista Bistriței”

Pentru că, spre rușinea mea, nu știam mare lucru despre avocatul Victor Onișor, mi-am rezervat după amiaza zilei de Duminică să studiez documente despre viața și opera lui Victor Onișor, născut la Zagra, cu studii la Budapesta a contribuit la Marea Unire și a fost unul dintre reformatorii administrației de după Unire.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Profesor de drept, decan al Facultății din Cluj, avocat destonic și apărător al drepturilor grănicerilor a publicat o serie întreagă de lucrări de specialitate. Victor Onișor a fondat în calitate de proprietar și redactor șef ”Revista Bistriței” o publicație în limba română importantă pentru comunitatea bistrițeană de la vremea respectivă. Într-un cuvânt o somitate a micului nostru burg. O poveste pe care din păcate nu o găsim ușor la Bistrița.    

Lucrarea ”Victor Onișor – Monografie Istorică” a apărut în 2019 la Editura Canon din Bistrita, fiind teza de doctorat a doamnei Luminița Moga, din Argumentul acestei lucrări am aflat o multitudine de lucruri noi despre acest reprezentant de frunte la Bistriței.

Continuarea în Săptămâna Online

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: saptamana.online)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Oradea, „Orașul faptelor bune” | Bihoreanul

Oradea, „Orașul faptelor bune”. Municipiul va găzdui campania „Orașul...

Poșta Română va închide treptat toate oficiile deținute | Banatul Azi

Poșta Română anunță că va închide treptat toate oficiile...

Rolul sindicatelor în societatea românească | Oglinda de Azi

Rolul sindicatelor în societatea românească. Sindicatele continuă să joace...

Lucrări de modernizare pe DN73. Termenul de execuție este august 2025 | Argeșul Online

Lucrări de modernizare pe DN73. Termenul de execuție este...