miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterBloc operator nou, construit de la zero conform standardelor europene, la Spitalul...

Bloc operator nou, construit de la zero conform standardelor europene, la Spitalul „Parhon” din Iași

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, unitate medicală specializată în transplant renal și în tratarea pacienților cu afecțiuni renale, urologice din toată zona Moldovei, a dat în folosință la începutul acestui an un bloc operator complet nou, construit de la zero.

Blocul operator care a fost realizat și dotat conform standardelor europene la nivelul anului 2020 are patru săli de operație – două pentru intervenții endoscopice și două pentru operațiile de transplant renal și chirurgie, instalație de climatizare modernă, iar accesul se realizează prin filtre specifice, automatizate, concepute special pentru sectorul medical. De asemenea, zona de sterilizare a fost concepută în așa fel încât să nu existe intersectări ale circuitelor. „Spațiul este unul complet nou, nu este doar o îmbunătățire sau modernizare a fostului bloc operator, este un spațiu în care s-au construit de la zero cele patru săli. Fiind nou creat, am putut să îl compartimentăm din perspectiva siguranței circuitelor și pacientului”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Investiția totală este de aproximativ 11 milioane de lei, fondurile fiind asigurate din bugetul local al municipiului Iași, în subordinea căruia se află spitalul. Din suma totală, 5,6 milioane de lei au fost investiți în blocul operator, iar restul fondurilor vor fi folosite pentru renovarea completă a Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și pentru reabilitarea Compartimentul de Transplant Renal care va fi dat în folosință în primele zile ale lunii februarie. Ec. Bogdan Cojocaru, managerul spitalului ieșean, a precizat că este important ca cele trei structuri medicale să fie amenajate și dotate corespunzător, reprezentând „inima spitalului”.

În timpul lucrărilor, activitatea medicală a continuat fără întrerupere, acest lucru fiind posibil datorită faptului că blocul operator nou este amplasat într-un alt corp de clădire, iar mutarea activității a fost făcută treptat. Deja au fost realizate primele intervenții chirurgicale din patologia urologică, urmează să fie făcute și primele transplanturi de rinichi, iar medicii speră ca anul acesta să poată face mai multe operații decât anul anterior, când acestea au fost limitate din cauza contextului epidemiologic.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE