Blocada Bucureștiului și destabilizarea țării: de ce a eșuat planul AUR

Data:

În România, cinismul naționaliștilor crește odată cu nenorocirile provocate de război în Ucraina iar echivocul politic se accentuează.

Nu doar rețelele sociale scot la iveală spiritul gregar care îi animă pe cei care le cer autorităților să stea deoparte și să nu se implice în ceea ce se întâmplă la graniță, ci și pe stradă extremiștii de la AUR au încercat să declanșeze o criză după modelul canadian, cu zeci de tiruri, camioane, tractoare, plus fermierii și animalele lor.

Totuși, marele protest nu a avut loc în realitate, ci doar în mediul virtual, fiindcă la miting au venit doar 2000 de oameni, aduși din țară.

Citește și: Pionii Kremlinului din România. Cum s-au activat aceștia în contextul invaziei militare ruse din Ucraina

La prima vedere pare un eșec, dar în același timp mesajele transmise de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au încă putere de atracție. Când a fost întrebat de ce a organizat mitingul, liderul AUR a răspuns „pentru a-l da jos pe Iohannis” și împotriva creșterii prețurilor la energie.

Cum ar fi arătat însă Bucureștiul blocat de cirezi de vite, turme de oi, zeci de șoferi nervoși apăsând pe claxoanele mașinilor uriașe pe care le au în dotare, așezându-se de-a curmezișul la intrarea în oraș sau pe marile bulevarde?

George Simion, liderul AUR a visat la un astfel de protest, care să închidă capitala, să o facă nefuncțională, inutilă. Să mute atenția dinspre războiul distrugător al Rusiei spre o Românie aflată în disoluție. Copreședintele AUR și-a expus planul în aceeași zi în care l-a bruscat pe ministrul Energiei în plenul Camerei Deputaților și nu a renunțat la el nici după ce a început dezastrul în Ucraina.

Locotenenții lui au explicat necesitatea unui astfel de protest, numai că AUR nu a putut să-l pună în practică. Pentru ei ar fi fost, acum odată cu războiul de la granițele țării, o bună ocazie să inventeze o criză internă. Sigur, nu l-ar fi putut suspenda pe șeful statului, nici n-ar fi putut.

Scopul lor real e să destabilizeze, să creeze dezordine și haos. Să demonstreze că România nu e un aliat de nădejde pentru NATO, că busola țării e defectă și că democrația e o pojghiță subțire pe care AUR o poate sparge cu ușurință.

Citește și: Cât de legionară e mișcarea AUR și în ce direcții o poate lua

Extremiștii nu au reușit să-și mobilizeze electoratul din București și nici să aducă fermierii și camionagiii, ceea ce sugerează fie că eventualii votanți nu vor să iasă din zona lor de confort, fie că au înțeles neadecvarea la realitate a liderilor AUR.

Poate a funcționat un soi de bun simț, faptul că nu se cuvine să ieși în stradă să-l dai jos pe președinte pentru că au crescut prețurile, când zeci sau sute de mii de oameni din țara vecină fug de bombe, stau cu copiii zile întregi la graniță, n-au unde dormi și n-au ce mânca. Poate că electoratul AUR are mai mult bun simț decât liderii acestui partid și înțelege cât de mult contează să trăiască într-o țară sigură, chiar dacă facturile cresc de la o lună la alta.

Comentariul integral în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale.A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub.Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

VIDEO Ce a lăsat în urmă avalanșa de la cabana Capra. Mașinile turiștilor au fost luate pe sus. 60 de persoane au rămas izolate

În cursul nopții trecute, pe DN7C, km. 106-107, în zona unei cabane, a avut loc o avalanșă de zăpadă. Aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Mai multe mașini au fost avariate.

Comisia Europeană: Ucraina poate conta pe contribuția Europei la reconstrucția unei țări mai reziliente

A trecut aproape un an de când Rusia și-a lansat invazia brutală. Un an de luptă pentru libertate, dar și un an al curajului legendar de care a dat dovadă poporul ucrain

Muzeul Național al Țăranului Român împlinește 33 de ani de la re-fondarea sa în 1990

Astăzi, 5 februarie, Muzeul Țăranului împlinește 33 de ani...

VIDEO Noi proteste la Tel Aviv. Mii de oameni au manifestat împotriva lui Netanyahu

Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în centrul oraşului Tel Aviv, pentru a cincea săptămână consecutiv, contra reformelor judiciare controversate pe care le are în vedere guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.