Blocaj în CSM după boicotarea ședinței. Ministrul Predoiu a asigurat cvorumul Secției pentru Judecători

Data:

spot_img

Ședința de astăzi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a avut loc, după ce mai mulți membri au boicotat întâlnirea. Judecătorii Andrea Chiș, Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și procurori Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban, au ales să nu participe la ședința Plenului CSM.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a participat la ședința în care trebuia să se ia act de vacantarea unui loc de membru ales al Consiliului, după pensionarea subită a judecătoarei Mariana Ghena. Acesta era un prim pas necesar pentru ca locul să fie ocupat de următorul de pe listă, judecătorul Marian Buda, cel despre care se spune că urmează să fie ales președinte al CSM pentru 2022.

Judecătoarea Andrea Chiș a explicat pe pagina personală de Facebook că „ședința Plenului nu a avut loc azi datorită celor care au refuzat și refuză în continuare să intre în legalitate, punând în pericol nu doar imaginea Consiliului, ci și legalitatea actelor acestuia, vulnerabilizând întreaga activitate a instituției, cu consecințe grave și iremediabile asupra sistemului judiciar. Am cerut intrarea în legalitate prin exercitarea de către vicepreședintele a atribuției de conducere a ședinței Plenului și de alegere a unui președinte de ședință în cazul ședinței Secției pentru judecători, președinte de ședință care putea fi inclusiv cel nelegal desemnat interimar, însă am fost refuzați”.

Acuzații grave

Demersul vine după ce, în decembrie anul trecut, Secția pentru judecători nu a ales un judecător pentru șefia Consiliului dintre cele două candidate, Andrea Chiș și Gabriela Baltag. Secția a preferat un artificiu prin care mandatul fostului președinte Bogdan Mateescu a fost prelungit printr-o procedură discutabilă, îndelung criticată de cele două judecătoare care au candidat la șefia CSM. „Azi, o minoritate de 7 membri ai Plenului, reprezentând jumătate din membri aleși, precum și de 4 membri din cei 9 membri aleși ai Secției de judecători, am refuzat să întărim și să perpetuăm o nelegalitate comisă prin Hotărârea nr. 211/16.12.2021, decisă de o majoritate foarte strânsă din Plenul CSM, de desemnare a unui președinte interimar, contrar Constituției României și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Participarea la o ședință condusă de un președinte nelegitim lovește de nulitate orice hotărâre a Consiliului adoptată în aceste condiții”, arată Chiș pe Facebook.

Nemulțumiri în tabăra Oprina – Baltag

La rândul lor, judecătoarele Evelina Oprina și Gabriela Baltag au explicat pentru juridice.ro motivele pentru care nu au participat la ședința de plen și nici la cea a Secției pentru judecători. „Situaţia interimatului asigurat de preşedintele în funcţie până la data de 06 ianuarie 2022, consfinţită prin Hotărârea Plenului nr. 211/16 decembrie 2021, reprezintă în realitate o nesocotire a dispoziţiilor constituţionale şi legale în vigoare, Hotărârea Plenului echivalând în mod practic cu prelungirea sau reînnoirea mandatului unui fost preşedinte CSM”. Ele propun reluarea procedurii de alegere a unui președinte al CSM. „Apreciem că se impune organizarea de noi alegeri în cadrul Secției pentru Judecători, condiția sine qua non pentru alegerea unui nou președinte fiind organizarea ședinței de alegeri, urmând ca, până la acel moment, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii să fie asigurată de vicepreședintele validat, potrivit dispozițiilor legale evocate”.

Predoiu nu a participat la ședința de plen, însă a asigurat cvorumul la Secția pentru Judecători unde s-au luat o serie de decizii importante. Astfel, potrivit ordinii de zi, au avut loc 11 delegări pe funcții de conducere în diferite instanțe din țară, inclusiv delegarea ca șefă a Curții de Apel Constanța a Alinei Gabriela Jurubiță în locul lui Marius Cristian Epure, pensionarea a 26 de judecători, dar și cererea de eliberare din funcția de vicepreședinte a Curții de Apel București formulată de judecătoarea Mirela Steluța Croitoru.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...