Blocuri din fonduri publice, dar fără garanția rezistenței structurale | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Blocuri din fonduri publice, dar fără garanția rezistenței structurale. Primăria Iași a cheltuit 14,6 milioane de lei pe apartamentele din Grădinari, fără a avea certitudinea calității.

Chiar în aceste zile Primăria Iași caută expert tehnic pentru a verifica structura de rezistență la blocurile pe care le-a început în 2018 și care, oficial, în 2024, sunt finalizate în proporție de 95%.

Cum a ajuns Primăria să nu aibă garanții tehnice la niște blocuri noi la care s-a chinuit 6 ani, o premieră la nivel de investiții imobiliare din bani publici?

Anunțul din caietul de sarcini, publicat pe SICAP, provoacă frisoane: „Necesitatea realizării acestei expertize tehnice este determinată de lipsa documentației privind execuția lucrărilor, care este o componentă esențială a cărții tehnice”.

Bani publici, blocuri fără garanția rezistenței structurale

Blocurile din Grădinari sunt construite din fonduri publice și totuși nu există o garanție a rezistenței structurale și nici a funcțiunilor rețelelor de instalații. 

Citește și: Abuzurile sexuale și vidul procedural din universitățile românești. Adela Alexandru | INTERVIU

„Asemenea lucruri se întâmplă la samsarii imobiliari care nu respectă standardele din construcții și la sfârșit comandă o expertiză pentru a putea face edificarea”, spun surse din Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), care nu doresc să-și divulge identitatea.

Blocurile din Grădinari, nefinalizate de 6 ani, au fost construite de Primărie extrem de greu. Sunt doar două blocuri cu 72 de apartamente în total, dar licitația de execuție a lucrărilor a fost lansată încă din 2017.

Lucrările finalizare în proporție de 95% nu au expertiză tehnică

În 2018 s-a eliberat autorizația de construcție și contractul a revenit unei asocieri conduse de Elitconstruct din Vaslui.

În  2019, firma a dat faliment și a abandonat lucrările, după ce apucase să ridice structurile de rezistență la ambele blocuri și să toarne planșeele.

Citește și: Începe Săptămâna Haferland, când satele săsești se animă. Puteți asculta muzică germană din sec. XVI, jazz și arii cântate de fiicele ambasadorului Noble

Timp de doi ani, Primăria nu a mai reluat licitația. Procedura a fost din nou demarată abia în 2021 dar, din cauza erorilor și a constestațiilor, a fost anulată după o decizie CNSC.

În 2022 s-a încercat din nou găsirea unui constructor și contractul a fost semnat cu o altă asociere: CVF Designer 2008-Trust AVB.

În 2024, blocurile sunt finalizate în proporție de 95% dar nu au expertiză tehnică.

Continuarea în Reporter de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: reporteris.ro)

spot_imgspot_img
Gabriel Gachi
Gabriel Gachi
Gabriel Gachi este jurnalist, editor al publicației Reporter de Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”? Precizările ISJ Iași | Ziarul de Iași

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...