Blocuri pentru profesori și doctori în Lupeni, cu bani din PNRR. Primăria municipiului Lupeni va ridica, în cartierul turistic, imobile destinate profesorilor, doctorilor și tinerilor. Sunt mai multe imobile ce vor fi construite aici cu bani din PNRR.
Contractul de finanțare a fost semnat anul trecut, iar acum se lucrează la finalizarea documentațiilor. ”Sunt blocuri P+2 (parter și două etaje-n.r.), denumite blocuri nZEB. Am reușit pe PNRR să obținem fonduri pentru construcția acestor blocuri. Sunt construcții care sută la sută vor avea energie verde”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță. Conform edilului, în aceste blocuri vor avea acces și tinerii, dar și anumite cazuri sociale., titrează Gazeta de dimineață.
Citește și Bolojan contestă retrocedarea clădirii Filarmonicii de Stat din Oradea
Și la Iași vor fi contruite zece blocuri cu eficiență energetică ridicată, după cum a relatat PRESSHUB anul trecut. Zece noi blocuri ANL cu performanţă energetică ridicată vor fi construite la Iași. Primăria a lansat duminică seară licitaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări în cadrul proiectului „Construirea de locuinţe nZEB plus pentru tineri aflaţi în situaţii de risc”.
Fondurile alocate acestei licitaţii, 67 de milioane de lei, provin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin componenta C10 – Fondul Locativ, Construirea de locuinţe nZEB plus pentru tineri/ locuinţe de serviciu pentru specialişti din sănătate şi învăţământ. Contractul de finanţare a fost încheiat de Municipalitate cu Ministerul Dezvoltării cu exact 11 luni înaintea lansării licitaţiei.
Consum de energie redus
Proiectul presupune construirea a 188 de locuinţe nZEB plus (nearly Zero-Energy Building – clădiri cu performanţă energetică ridicată, respectiv cu un consum de energie redus). Performanţa energetică este definită ca fiind „cantitatea de energie necesară pentru a satisface necesarul de energie corespunzător unei utilizări tipice a clădirii, care include, între altele, energie uitilizată pentru încălzire, răcire, ventilaţie, apă caldă şi iluminat”, se arată în Caietul de sarcicni care însoţeşte procedura de licitaţie.
Surse regenerabile
Energia necesară funcţionării unei asemenea locuinţe provine într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile amplasate la faţa locului sau în apropiere, precizează documentul citat. Grupate în 10 tronsoane, cu o suprafaţă desfăşurată totală de aproape 15 mii mp, locuinţele respective vor beneficia şi de 45 de staţii de încărcare (90 de puncte) pentru vehiculele electrice. Amplasamentul pe care vor fi construite locuinţele nZEB, ceva mai mare de două hectare, se află pe str. Grădinari – bd. Metalurgiei, la nr. 59-73, menţionează Caietul de sarcini. Mai multe aflați AICI.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!