Un articol de Brândușa Armanca
La Timișoara, primarul zice că numărul de certificate medicale în rândul funcționarilor a crescut cu 50%. La Oradea, Ilie Bolojan arată spre interpreții Ansamblului Crișana care iau concediu medical ca să cânte la nunți.
Schimbarea unor primari și a președinților de consilii județene a adus din nou în atenție numărul mare de absențe acoperite cu documente medicale. Cifrele au crescut mai ales acolo unde se preconizează restructurări, schimbarea organigramei și a șefilor.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a dat publicității câteva cifre: numărul de concedii medicale realizate de funcționari în lunile ianuarie-august 2021 a crescut cu 225 față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la un total de 750. Zilele petrecute „în medical” se ridică la aproape 4.000 în acest interval.
Fenomenul s-a intensificat după prezentarea noii organigrame. Primii răpuși de boală au fost câțiva șefi cu mare influență în mandatul primarului precedent. După ce a fost mutată de la șefia Resurselor Umane la un serviciu mai modest, directoarea Rodica Aurelian a intrat într-un concediu medical prelungit din 9 iulie până în prezent.
Recent, fosta directoare de personal a fost suspendată din șef secție Serviciul relaționare directă cu cetățenii pentru „incapacitate temporară de muncă”.
Nu este singura funcționară care s-a îmbolnăvit subit în momentul când organigrama i-a amenințat fotoliul de șef. Culiță Chiș, directorul Direcției Edilitare din primăria Timișoara, a dispărut și el într-un concediu medical.
Majoritatea șefilor a recurs, cu sprijinul sindicatului, la o acțiune în contencios pentru suspendarea organigramei. În primă instanță, le-a reușit.
„Am fost avertizat că e o practică sistemică, ce nu poate fi oprită, o cutumă în administrația publică. Eu nu mă voi preface că e normal și acceptabil”, a declarat public Dominic Fritz.
Ilie Bolojan scutură sistemul
Consiliul Județean (CJ) Bihor e pus pe economii și eficientizări, așa că a comasat mai multe instituții de cultură și a făcut reduceri. Cazul revistelor Familia și Varad mutate administrativ la Biblioteca Județeană a produs multă supărare în lumea culturală.
Acum a venit rândul Ansamblului folcloric Crișana desființat zilele trecute cu 23 voturi pentru și 11 împotrivă. Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a propus să fie achiziționate servicii folclorice de la terți cu 70% din suma cheltuită pentru întreținerea unui ansamblu propriu al consiliului.
Din nou, au fost invocate presupuse tertipuri folosite de membrii ansamblului folcloric, printre care certificatul de boală:
„Știu cu siguranță – că o parte ne-a dat în judecată, știu cu siguranță că toată lumea s-a îmbolnăvit subit, deși nunțile și evenimentele private funcționează bine merci. Probabil că pe perioada concediilor medicale există și etape mai bune în care oamenii pot să-și desfășoare activități private”, le-a replicat Bolojan oponenților în tensionata ședință.
L-am întrebat pe președintele C.J.Bihor dacă s-a confruntat cu această situație la primăria Oradea, în cele trei mandate de primar între 2008 și 2020. „La fiecare concediere care s-a decis în primăria Oradea, 90% din cei vizați au recurs la concediu medical. Este un fenomen, dar dacă devine sport, trebuie luate măsuri”, a declarat Bolojan pentru Europa Liberă.
În primărie pentru schimbarea organigramei a colaborat cu sindicatul care s-a dovedit „un partener respectuos”. S-a bazat pe ajutorul sindical fiindcă ei știu cine lucrează și cine nu, pe ce filieră s-a angajat fiecare. „I-am consultat și unele excese le-am corectat”, relatează fostul primar de succes al municipiului Oradea.
La CJ Bihor există un sindicat mic care a fost informat despre schimbările ce urmează. Concediile medicale s-au înmulțit odată cu organigrama nouă.
Supărarea pe interpreții ansamblului folcloric are argumente:„Artiștii mei se îmbolnăvesc subit după schimbarea organigramei, sunt bolnavi în cursul săptămânii dar suficient de sănătoși la sfârșit de săptămână când prestează la nunți și botezuri”, justifică domnul Bolojan măsura desființării trupei, care încarcă prea mult bugetul județului.
Deocamdată Tribunalul Bihor a suspendat executarea Hotărârii Consiliului Județean Bihor nr.158/2021 privind desființarea ansamblului profesionist. Bătălia se mută în instanță, ceea ce nu exclude noi concedii medicale.
Despre ce se întâmplă în Cluj sau Iași citește în articolul integral pe Europa Liberă România