Bogdan Pîrlog: „Secția pentru judecători a CSM este votată de mai puțin de un sfert din numărul judecătorilor. Nu este normal”

Data:

spot_img

Procurorul militar Bogdan Pîrlog cere schimbarea rapidă a modalității de alegere a membrilor CSM deoarece actualul sistem de vot dezavantajează magistrații de la judecătorii și de la parchetele mici.

Co-președintele Asociației Inițiativa pentru Justiție, Bogdan Pârlog, a susținut în cadrul emisiunii „Interviurile Presshub” că până la adoptarea celor trei legi ale justiției, prioritatea ar trebui să fie schimbarea modului de vot pentru alegerea noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

O tehnică uzitată pentru ca anumiți procurori sau judecători să fie trimiși în CSM este metoda „candidatului iepure” care nu dorește să fie ales, dar care divizează voturile magistraților în favoarea altui candidat. „Din punctul nostru de vedere trebuie făcută o modificare rapidă, punctuală, până să facem o megareformă și să schimbăm cele trei mari legi. Primul lucru, cel mai rapid, este schimbarea sistemului de alegere a membrilor CSM. Trebuie făcut relativ rapid pentru că deja anul viitor vor fi alegeri. În acest moment, sistemul este făcut în așa fel încât să existe o serie de filtre. O persoană care-și depune candidatura nu va participa la alegeri pur și simplu. Va trebui să treacă prin niște filtre care permit, până la urmă, împiedicarea unei persoane să ajungă să candideze. Cel mai simplu, prin introducerea unui contracandidat în unitatea în care participă, care oricum nu este interesat să participe la acel proces, ci pur și simplu să-l blocheze pe celălalt candidat să ajungă să fie ales”, a declarat Pîrlog, președintele Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Sistem de vot deficitar

El mai susține că toți judecătorii și toți procurorii ar trebui să voteze toți candidații, din moment ce aceștia vor decide în ceea ce privește cariera profesională a tuturor magistraților. „Apoi, sistemul acesta în care se stabilesc un număr de aleși de la nivelul judecătoriilor și al parchetelor, nu avem o problemă în sine. Problema pe care o avem este cu modul în care se votează. În mod logic și în acord cu textul constituțional, ar trebui să fie două circumscripții unice: una pentru judecători, una pentru procurori. Și toți judecătorii, respectiv toți procurorii să voteze toți candidații. Ai o listă cu candidații Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, de exemplu, dar atâta timp cât aceste persoane, odată alese, îmi vor decide și mie soarta, de procuror a unui Parchet de pe lângă Judecătorie, atunci trebuie să am dreptul să-l votez pe acel om. Nu există nicio logică pentru care eu, de la Parchetul Tribunalului să nu pot vota persoana de la Parchetul Curții. Trebuie să fie acolo pentru a exista o reprezentare pentru toate nivelurile de jurisdicție, dar nu este normal, cum de exemplu, la judecători, majoritatea secției pentru judecători este votată de mai puțin de un sfert din numărul judecătorilor”, a mai declarat Pîrlog la „Interviurile Presshub”.

YouTube video

Interviul integral poate fi vizionat aici.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...