OPINIE | Despre alegerile din Ungaria: Opoziția are o listă unică, iar Orbán s-a pomenit de partea ucigașilor de copii din Ucraina

Data:

Alegerile din Ungaria au o miză uriașă pentru Uniunea Europeană și pentru România. Victor Orbán vânează a patra victorie consecutivă. Conduce țara, neîntrerupt, de 12 ani.

„Acum patru ani scriam textul ăsta. Azi sunt din nou alegeri, iar situația s-a mai schimbat. Opoziția are o listă unică, iar Orbán s-a pomenit de partea ucigașilor de copii din Ucraina. Sondajele îl dau câștigător, dar alegătorii din statele autoritare care nu au distrus complet democrația se dovedesc surprinzător de rezilienți: Năstase 2004, Istanbul 2019, Maia Sandu 2020 etc.”, scrie jurnalistul Bogdan Stanciu.

„Eventuala victorie a lui Orbán o va duce spre suspendarea de facto din UE”

Jurnalistul explică și de ce miza e decisivă.

„Pentru Orbán miza e uriașă: pierderea alegerilor ar însemna probabila raliere a Ungariei la Parchetul European, adică anchetarea corupției cu fonduri europene de un organism independent, adică o bătrânețe agitată, prin tribunale, ca a lui Boiko Borissov.

Pentru Ungaria miza e decisivă: eventuala victorie a lui Orbán o va duce spre suspendarea de facto din UE, în baza articolului 7, după ce anul viitor aliații polonezi de la PiS – cei care acum blochează articolul 7 – vor pierde puterea”, mai crede Bogdan Stanciu.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
1 COMENTARIU
  1. Ceea ce se intimpla , in acest moment de intensitate istorica formidabila , este unicat in Politica Mondiala din toate timpurile .Razboiul din Ucraina a deslantuit stihiile razboiului .Ares este acum la el acasa .Zelenski devine eroul secolului si din postura de „marunt actoras ”devenit Presedintele Ucrainei, se transforma in -OMUL- Zelenski ce face inconjorul lumii si vorbeste in mai toate Parlamentele importante ale unor Mari Puteri ale lumii acolo unde ropotele de aplauze nu contenesc minute in sir . Romania are uriasa sansa istorica de a arata lumii intregi primirea de exceptie ce este facuta cu ocazia sosirii lui Zelenski ce doreste sa se adreseze Parlamentului Romaniei , la invitatia sefului Senatului Citu .In paralel ,Orban (de Ungaria ) cistiga previzibil alegerile Parlamentare din Ungaria si deniciunde declara in clar cum adversarii sai sunt Zelenski , Media Internationala si birocratii de la Bruxelles .In acelasi timp Ciolacu ne spune ca nu a primit nici o informare oficiala ce tine de prezenta lui Zelenski in Parlament in data de 4 . 04 .2022 si ca invitatia a fost facuta de catre Citu pe facebook .Din acest moment incepe „balamucul” .Cuvintele lui Orban au tinta fixa pe Zelenski . Ne intrebam „cu groza ”care va fi reactia UDMR la inevitabilul raspuns al lui Zelenski pe tema adusa in discutie de Orban sau cum se vor pozitiona unui dintre Parlamentarii opozitiei ce evident au simpatii cu Rusia stiut fiind ca si Orban de Budapesta are astfel de simpatii .Momentul ales de Zelenski si invitatia facuta de catre Citu ne arata acum decizia lui Citu de a separa apele si de a arata adevarata fata a unor Parlamentari alesi ai nemului .Va imaginati cum ar decurge un astfel de eveniment daca anumite Partide sau anumiti Parlamentari se situeaza contra lui Zelenski sau daca el nu va fi primit sa vorbeasca in Parlament.UDMR va fi pus intr-o situatie ingrata ,Zelenski neputind rata momentul de al arata pe Orban ca si simpatizant al Rusiei si asta , functie de deciziile ce vor fi luate azi , va demola politic pe multi . Abia astept sa vad cum se vor separa apele .Cartoful fierbinte, oferit de Citu tuturor, este pasat cu repeziciune de la un partid la altul dar daca Zelenski nu vine , nu este lasat sa vina sau este contrat in Parlament multi isi vor plinge viitorul politic .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...