sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăNewsletterBolnavii cronici se înscriu pe liste de așteptare, centrul de vaccinare stă...

Bolnavii cronici se înscriu pe liste de așteptare, centrul de vaccinare stă închis de 2 luni

Locuitorii comunei ieșene Popricani știau încă la finalul anului trecut că în comuna lor va fi deschis un centru de vaccinare anti-COVID și că astfel le va fi la îndemână să meargă să se imunizeze.

La două luni distanță, centrul nu este funcțional și nici nu există semne că va fi deschis în perioada următoare, asta deși de luni, 15 februarie, în județ vor mai fi deschise încă opt astfel de centre.

„Ținem mereu legătura cu Prefectura, iar când ni se va cere sprijinul, noi vom fi pregătiți”, spune Ion Tănasă, primarul comunei Popricani. Între timp, bolnavii cronici și vârstnicii care au vrut să se vaccineze s-au programat și s-au dus singuri la centrele din Iași, aflate la aproximativ 12 de kilometri de satul lor.

„Dorință din partea oamenilor există, au mers la Iași la primele centre care s-au deschis, s-au programat prin call center sau prin platformă. Am făcut chiar și o listă, unde îi trec pe cei care mă sună și îmi spun că vor să fie imunizați. Sunt până acum 18 care așteaptă”, a explicat dr. Dana Apostol, unul dintre medicii de familie din comuna ieșeană.

Prefectura județului Iași anunța în luna decembrie că vor exista 31 de centre de vaccinare, dintre care 16 în municipiul Iași, alte patru în Pașcani și 11 în comune și orașe la care urmau să fie arondate alte sate. Astfel, oamenii ar fi avut șansa de a se vaccina în satul în care locuiesc sau într-o localitate apropiată, fără să fie nevoie să se deplaseze până la un centru din oraș.

Centrul din vaccinare din Popricani urma să fie amenajat în căminul cultural al comunei, astfel că au fost stabilite circuitele de intrare-ieșire, s-au făcut schițe pe hârtie, s-au făcut inspecțiile necesare, s-au găsit chiar și câțiva medici care să se ocupe de centru.

„Dacă la un moment dat Prefectura ne va cere, în două-trei zile noi îl putem deschide. Am stabilit unde va fi sala unde sunt consultați oamenii, unde se face vaccinarea, zona post-vaccinare, avem și ajutorul medicilor de familie și tot ce înseamnă echipament medical”, a precizat Ion Tănăsă.

Primarul mai spune că partea bună a situației e că au fost anunțați că deschiderea va mai fi amânată și nu au apucat să investească în pregătirile efective. Medicii de familie urmau să asigure partea de mobilier, cum ar fi dulapurile pentru medicație, paturile de consultație, iar Primăria ar fi asigurat consumabilele – măștile și dezinfectantul.

Comuna are trei medici de familie, doi în Popricani și unul în Vânători, satul alăturat. De mai bine de un an cei doi medici și-au mutat toată activitatea în clădirea Primăriei, pentru că dispensarul trece printr-un amplu proces de renovare, iar aici au puse la dispoziție două foste birouri, transformate în cabinete cu săli de așteptare pentru pacienți.

Toți medicii din comună, spune primarul, au fost de acord să se ocupe de imunizarea persoanelor, în fiecare zi după terminarea programului de la cabinetul medical, chiar dacă asta ar presupune asigurarea mai multor ture. „Pe mine m-au sunat mai mulți oameni chiar la începutul lunii, oameni din Andrieșeni, de la 40 de kilometri depărtare care ar fi fost arondați la noi și care spuneau că ar vrea să vină. Dar a rămas la stadiul de incertitudine și e păcat că sunt oameni care chiar își doresc asta”, a mai completat dr. Dana Apostol.

Însă nu toți locuitorii comunei și-ar dori să se vaccineze – unii nici nu știu că urma să fie dat în folosință un astfel de centru, alții încă au dubii cu privire la eficiența și necesitatea vaccinării. Mariana, o femeie de peste 60 de ani, spune că e „îngrozită” de tot ce vede la televizor și că încă se mai documentează înainte de a lua o decizie.

„Suntem suspicioși amândoi, și eu și soțul meu. Cred că nu se știu multe lucruri, avem amândoi afecțiuni mai grave și stăm în dubii. Nu sunt pentru medicația asta agresivă asupra corpului uman pentru că tot ce se introduce în corp e ceva ce nu e lăsat de la Dumnezeu”, consideră femeia.

Aceasta spune că astăzi are programată o întâlnire cu medicul de familie și așteaptă să audă care este și părerea unui specialist. De asemenea, crede că reușește să se protejeze destul de bine de infecția cu SARS-CoV-2 evitând ieșirile. „Noi nu ieșim nicăieri, avem totul pus în cămară, chiar și pâinea o fac în casă, foart rar ies după apă sau fructe. Ne protejăm așa, nu luăm niciun fel de medicamente”, a completat Mariana.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE