Un aparat esențial pentru bolnavii de cancer zace nefolosit din 2013, la Craiova

Data:

spot_img

Un aparat esențial pentru bolnavii de cancer, PET CT, folosit pentru timpurie si identificarea precisa a cancerului, zace din 2013 în incinta Departamentului de Imagistică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Craiova.

Întrebat despre situație, rectorul UMF Craiova, Dan Gheonea, a spus foarte clar că nu vom avea un aparat PET CT foarte curând…pentru că nu sunt bani.

„Avem un PET CT, la noi la Departamentul de Imagistică, dar nu este funcțional.

De peste 10 ani îl avem. Nu este funcțional pentru că nu sunt bani pentru a susține un astfel de serviciu”, a menționat Gheonea. Aparatul a fost cumpărat în anul 2013, din fonduri naționale, au precizat reprezentanții UMF Craiova.

Citește și VIDEO A furat un teanc de cărți și l-a înapoiat după ce a citit una – proprietarul i-a făcut-o cadou

Un aparat esențial pentru bolnavii de cancer zace nefolosit

Deși în zona Olteniei numărul pacienților cu cancer este semnificativ, nimeni nu a fost interesat să utilizeze acest aparat pentru ceea ce este el de fapt gândit. S-au mulțumit cu jumătatea paharului, din motive doar de cei din conducerea UMF știute și folosesc doar partea de CT a acestui aparat. Și fac bani cu ea.

„Echipamentul funcţionează fără întrerupere ca şi CT, mai puţin funcţia PET. Pentru utilizarea funcţiei PET este necesară injectarea unei substanţe radioactive cu acronimul FDG care trebuia să fie produsă de partenerul IFIN Bucureşti (pentru a avea costuri mai mici).

Partenerul IFIN Bucureşti nu a reuşit autorizarea şi producerea de FDG, motiv pentru care s-a luat decizia renunţării la continuarea autorizării laboratorului cald”, motivează reprezentanții UMF Craiova.

UMF Craiova explică și cum stă treaba cu partea de PET. După toate calculele făcute, concluzia și mesajul pentru pacienții cu cancer din Oltenia: nu au fost justificate cheltuielile pentru partea de PET. Așadar, zona va rămâne mulți pași în urmă din acest punct de vedere.

„Procedura operațională de radiodiagnostic cu sursă deschisă de radiație ionizantă, punctual pentru laboratorul din cadrul UMF din Craiova necesită soluție de fluor-dezoxi-glucoză, FDG.

Acest radioizotop este produs în ciclotron (accelerator de particule nucleare) și are un timp fizic de înjumătățire de 110 minute, ceea ce presupune un transport special, rapid și o manipulare rapidă.

Mai multe puteți citi în publicația Oltenia Live.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related