Weekendul acesta este dedicat, la București, cărților. Ultimele două zile la Bookfest 2023 vin cu zeci de lansări de carte, întâlniri cu scriitorii români și din Italia, țara invitat de onoare, și multe reduceri la cărți.
Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România, a explicat pentru PRESShub de ce toată lumea ar trebui să treacă în weekend pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023.
„Invitatul de onoare de anul acesta este Italia, care are un stand superb și un program consistent, lucru pentru care îi felicit. Editurile au venit anul acesta cu prețuri foarte bune la cărți, pentru că Asociația Editorilor a reușit să-i convingă să mențină prețurile la același nivel ca anul trecut”, a explicat Mihai Mitrică.
Peste 30 de evenimente la standul Italiei, Invitat de Onoare Bookfest 2023
Directorul a menționat că este îmbucurător că atât la edițiile anterioare ale acestui eveniment, cât și la cea din acest an, sunt prezenți foarte mulți tineri care achiziționează cărți. Dar ar putea fi mult mai mulți, pentru că la târgul de la Romexpo, la Pavilionul B2, îi așteaptă circa un milion de volume, dintre care 3.000 de titluri noi, 400 de lansări de carte și dezbateri, peste 60 de evenimente dedicate copiilor.
„Anul trecut, la cea mai recentă ediție a Bookfest, am avut 80.000 de vizitatori într-un oraș cu o populație de 3 milioane, în condițiile în care accesul a fost gratuit. Ne bucurăm să vedem copii aici, dar sunt mult prea puțini față de câți ar trebui să fie aici în aceste zile”, a menționat Mihai Mitrică.
Intrarea la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023 este și anul acesta gratuită.
Vezi aici programul pentru sâmbătă și duminică.
Ce reduceri găsiți la târg
Cei care opresc la standul Humanitas sunt așteptați cu prețuri speciale, 40 de lansări, sesiuni de autografe, dezbateri, dar și cu întâlniri cu scriitori.
Mircea Cărtărescu va veni sâmbătă, 27 mai, la standul editurii și va da autografe. Tot sâmbătă, scriitorul italian Matteo Strukul își va lansa cea mai recentă carte a sa, „Cimitirul din Veneția”, iar cei prezenți vor putea pleca acasă cu exemplare semnate de autor.
Duminică, în ultima zi a Salonului Internațional de Carte, Humanitas lansează încă 10 noi titluri, atât pentru adulți, cât și pentru tinerii cititori.
Copiii se vor putea întâlni cu Mihai Mănescu, autorul cărții „Povești despre speranță”, un volum care pune laolaltă mai multe istorisiri despre curaj, generozitate, forță interioară și mai ales despre speranță de care se vor bucura atât cei mici, cât și cei mari.
Concurs Corint la Bookfest 2023
Standul editurii Corint își așteaptă cititorii cu lansări de titluri noi, reduceri, evenimente şi sesiuni de autografe.
Pasionații de carte vor avea ocazia să se întâlnească cu autori și invitați de seamă, precum: Silvia Irina Zimmermann, Stanca Scholz-Cionca, Filip-Lucian Iorga, Ion M. Ioniță, Marina Almășan, Simona Preda, Emanuel Copilaș, Claudiu Tănăselia, Flori Bălănescu, Ana Antonescu, Dr. Cristian Andrei, Cristina Bogdan și mulți alții.
Editura Corint și PRESShub îți oferă două pachete de cărți, într-un concurs organizat cu ocazia târgului de carte Bookfest 2023.
Concursul are loc pe Facebook și pe Instagram. Detalii aici și aici.
Concurs Vremeal la Bookfest 2023
Și editura Vremea este prezentă la salonul de carte cu numeroase lansări de carte și reduceri consistente.
Iată programul de sâmbătă, 27 mai:
16:30 – 16:55 / Fabian Anton prezintă colecția Editura Vremea Vedetelor
• Convorbiri cu Gică Petrescu
• Convorbiri cu Siminică
• Convorbiri cu Draga Olteanu Matei, Scena Arena.
17:30 – 17:55 / În țara cu cele mai frumoase fete, de Andrei Pandele, Cafeneaua literară.
18:00 – 18:25 / Mătuși fabuloase, de Silvia Colfescu, Cafeneaua literară.
Editura Vremea și PRESShub îți oferă două pachete de cărți, într-un concurs organizat cu ocazia târgului de carte Bookfest 2023.
Concursul are loc pe Facebook și pe Instagram. Detalii aici și aici.
1000 de titluri la reducere
Polirom le va propune vizitatorilor târgului peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere, 20 de evenimente dedicate celor mai recente apariţii editoriale din cele mai îndrăgite colecţii, ateliere pentru cititorii juniori, şedinţe de autografe. Programul complet de evenimente, aici. M
Sâmbătă, 27 mai, la Scena AGORA, o puteţi întâlni pe Gabriela Adameşteanu, cu prilejul lansării ediţiei aniversare a romanului Dimineaţă pierdută. 40 de ani de la apariţie.
Tot în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București, Polirom a pregătit o întâlnire cu cele mai recente apariţii din literatura italiană în îndrăgita colecţie „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru), proiect editorial de prestigiu şi tradiţie, care numără 25 de ani în 2023 şi peste 1500 de titluri publicate. Astfel, sâmbătă, 27 mai, la standul Italiei, vom vorbi despre scriitorii Gianfranco Calligarich, Donatella Di Pietrantonio şi Paolo Cognetti.
În an aniversar, „Biblioteca Polirom” îşi aşteaptă cititorii la trei alte trei evenimente de neratat: vineri, 27 mai, la standul Polirom, vor fi lansate noi traduceri din autori deja cunoscuţi în spaţiul autohton, voci actuale dintre cele mai diverse, premiate şi traduse în întreaga lume – columbianul Juan Gabriel Vásquez (Când priveşti înapoi), scriitorul american Chuck Palahniuk (Inventarea sunetului), scriitoarea şi activista pentru drepturile omului Susan Abulhawa, născută în Kuweit (În faţa lumii lipsite de iubire), Rabih Alameddine, scriitor născut la Amman, în Iordania, şi crescut în Kuweit şi Liban (Prin celălalt capăt al telescopului), precum şi Serge Joncour, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi ai generaţiei sale (Natură umană).
Sâmbătă, 27 mai, două apariţii-eveniment vor fi prezentate în cadrul târgului: Ulise de James Joyce, traducere nouă de Rareş Moldovan, şi Cărţile lui Iacob de Olga Tokarczuk, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2018, traducere de Cristina Godun.
Duminică, 28 mai, la Scena Agora, vor fi prezentate, de asemenea cu prilejul „Biblioteca Polirom – 25 de ani”: al doilea volum al corespondenţei A.P. Cehov, O viață în scrisori. Corespondență II (1891-1904), Ultimii regi magi de Maryse Condé, laureata Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură (Premiul Nobel alternativ) 2018, colecţia de texte nonficţionale, eseuri şi note de jurnal Călătorul singuratic de Jack Kerouac, romanul Fraţii noştri neaşteptaţi de Amin Maalouf, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi contemporani, şi nu în cele din urmă Nepoata de Bernhard Schlink, un roman deopotrivă meditativ şi plin de speranţă, care reia tema celei mai de succes dintre cărţile lui Schlink, Cititorul.
Volumul Elita culturală şi discursul antisemit interbelic, de Alexandru Florian şi Ana Bărbulescu, coeditat cu Editura Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, va fi adus în atenţia cititorilor la Bookfest. „Volumul de față îi va interesa pe cei care doresc să aprofundeze înțelegerea rădăcinilor intelectuale ale unui fenomen care încă afectează România, o țară astăzi aproape fără evrei.” (Radu Ioanid)
Reduceri de până la 70%
Cei de la Litera îi așteptă pe cei gata de lectură că reduceri de până la 70%, promoție valabilă doar în perioada târgului.
„Viața ca un râu” de Shelly Read, „Către paradis” de Hanya Yanagihara, „Epoca viciului” de Deepti Kapoor, „8 reguli ale iubirii” de Jay Shetty, „Nu mă poți răni” de David Goggins, „Mai aproape de iubire” de Vex King sunt doar câteva dintre titlurile de cărți care vor fi lansate de Litera la Bookfest.
Și cei de la Curtea Veche vin cu oferte pentru toate categoriile de public, de la copii, la cei care caută să afle mai multe despre dezvoltare personală sau educație financiară și desigur, s-au pregătit și cu beletristică. Unul dintre cele mai așteptate momente organizate de această editură este lansarea unui jurnal de memorii ale lui Adrian Cioroianu care povestește perioada în care a locuit la Paris.
Bookzone vine cu oferte de cărți de la 17,9 lei și cu bestseller-uri de la 19,9 lei, dar au reduceri și la cărțile recent lansate. Sâmbătă la ora 13, Florentina Fântânaru și Dumitru Constantin Dulcan vor veni să-și promoveze cea mai nouă carte, iar de la 15:30 doctorul Cristian Andrei își va lansa ultimul volum scris.
Proza autorilor români, în centrul atenției
Proza românească marchează la Bookfest o nouă consacrare a avântului căpătat în ultimii ani. Astfel, Tatiana Niculescu va lansa sâmbătă, 27 mai, romanul Englezul din Gara de Nord, bazat pe povestea reală a unui fost pilot britanic, o pledoarie pentru libertate, curaj și speranță, în vremuri politice tulburi și periculoase.
Lansarea va avea loc de la ora 15, în standul Editurii Humanitas, în prezența Anei Blandiana și a Lidiei Bodea. Tot Humanitas publică un titlu de Iv cel Naiv, Eu te-am făcut, eu te omor. Un roman de război naiv, de data aceasta, un volum de proză, care se va lansa vineri, de la ora 19, la standul editurii.
Cristian Fulaș revine la Polirom cu Specii, un roman politic și social despre România de azi, în care corupția, mizeria și micimea umană sunt ingrediente esențiale ale celebrei „democrații originale”. Volumul va fi lansat duminică, 28 mai, de la 12. 30, la standul Editurii Polirom.
Tot la Polirom, Veronica D. Niculescu revine cu un volum de povestiri, Quilt. 25 de povestiri cu animale şi oameni, o carte despre despre frumusețea explozivă, copleșitoare a lumii, atunci când e ea mai chinuită și suferința ei e mai mare. Lansarea va avea loc sâmbătă, 27 mai, de la ora 16, la standul Editurii Polirom.
Autori de Nobel, în traduceri proaspete
Traducerile din literatura universală sunt pentru toate gusturile la Bookfest 2023: între ele, Anii, un nou volum al laureatei premiului Nobel pentru Literatură 2022, Annie Ernaux, în traducerea Mădălinei Ghiu, și Refugiul timpului de Gheorghi Gospodinov, autor finalist al Premiului Booker Internațional din acest an (traducere din bulgară de Mariana Mangiulea Jatop), ambele apărute în colecția Anansi World Fiction a Editurii Pandora M (Grupul Editorial Trei).
Lansarea noutăților editoriale Anansi va avea loc sâmbătă, 27 mai, de la ora 14, pe scena Arena. Editura Humanitas Fiction publică în colecția „Raftul Denisei” un nou titlu al laureatului Nobel Mario Vargas Llosa: Vânturile, o povestire care oferă o viziune devastatoare asupra unei lumi invadate de inteligența artificială, din care au dispărut sărăcia și maladiile, dar și idealul (traducere de Tudora Șandru Mehedinți).
Tot la Humanitas Fiction, un nou volum al apreciatei scriitoare israeliene Zeruya Shalev, Destin, un roman în care destinul personajelor și cel al țării în care trăiesc se întrepătrund măiestrit și deseori dur (traducere de Ioana Petridean). Lansarea va avea loc sâmbătă, 27 mai, de la ora 16. 30, la standul Editurii Humanitas.
Editura Polirom publică un nou roman semnat de Amin Maalouf, unul dintre cei mai apreciați scriitori francezi contemporani, membru al Academiei Franceze: Frații noștri neașteptați (traducere de Ana Antonescu) urmărește declinul omenirii care se îndreaptă cu pași repezi spre dezastru și trage un semnal de alarmă în legătură cu situația politică actuală.
Lansarea noilor titluri din colecția Biblioteca Polirom va avea loc duminică, 28 mai, de la ora 12, în standul editurii Polirom.
Bookfest Junior, agenda copiilor la Bookfest 2023
Literatura pentru copii îi întâmpină pe micii cititori cu noi titluri semnate de cei mai îndrăgiți autori ai genului. Alex Moldovan, autorul seriei care o are drept personaj principal pe Olguța, lansează la editura Young Art (Grupul Editorial Art) romanul Casa, a cărui acțiune se petrece în anul 2045, într-o Românie ecologistă, după ce Revoluția Verde a învins.
Apreciatul autor va susține un atelier de lectură pentru copii în spațiul Bookfest Junior, în cadrul programului organizat de Asociația „De Basm”, Adina Rosetti va susține ateliere de lectură pentru copii în spațiul Bookfest Junior duminică, 28 mai, de la ora 11.
Carmen Tiderle, care revine cu o nouă carte plină de umor și culoare, Cornute cosmonaute, la editura Arthur, va întâmpina micii cititori pentru ateliere de lectură sâmbătă, 27 mai, de la ora 19. P
rogramul de 21 de ateliere lectură pentru copii din spațiul Bookfest Junior este organizat de Asociația „De Basm”, laureată la Gala Premiilor AFCN pentru cel mai bun proiect de promovare a culturii scrise pe anul 2022.
Ce este Bookfest
Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La ediția anterioară a Salonului Internațional de Carte Bookfest (București, 1-5 iunie 2022) au fost prezenți peste 170 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări și dezbateri până la proiecții cinematografice şi evenimente interactive. Invitatul de onoare al ediției 2022 a fost Japonia.
La edițiile internaționale din anii anteriori țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia și Statele Unite ale Americii.
Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.