Boris Johnson se teme că Rusia pregăteşte „ceea ce ar putea fi cel mai mare război din Europa, din 1945”

Data:

Boris Johnson se teme că Rusia pregăteşte „ceea ce ar putea fi cel mai mare război din Europa, din 1945”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a discutat, duminică dimineaţă, cu omologul rus, Vladimir Putin. Un efort diplomatic de urgenţă pentru evitarea unei invazii ruseşti în Ucraina, unde tensiunile sunt din ce în ce mai puternice, precizează Palatul Elysée.

Între timp, la Munchen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel afirma duminică dimineaţa că „occidentalii nu vor putea întinde la nesfârşit o ramură de măslin în timp ce Rusia efectuază teste cu proiectile şi continuă să desfăşoare trupe la frontiera ucraineană.

Palatul Elysée a anunţat că discuţia dintre Emmanuel Macron şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a durat 1 oră şi 45 de minute. Administraţia prezidenţială franceză nu a oferit detalii privitoare la conţinutul discuţiei cu liderul de la Kremlin.

În schimb, liderul francez are, tot duminică, o discuţie şi cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Citește și: Premierul britanic Boris Johnson demisionează

150.000 de soldați ruși la frontieră

Dar, Kremlin a anunţat că preşedintele Vladimir Putin a cerut, în cadrul discuţiei telefonice cu omologul francez, Emmanuel Macron, ca NATO şi Statele Unite să ia în serios „cererile de securitate

Rusia, acuzată că a trimis 150.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, cere NATO să îi promită că Ucraina nu va face parte din Alianţă. Cererea a fost respinsă, de mai multe ori, de liderii occidentali.

Preşedintele rus este de părere că livrările de armament şi muniţie către forţele ucrainiene, operate de occidentali, „împing Kievul la o soluţie militară” în conflictul cu separatiştii pro-ruşi, conflict ce durează din 2014.

Kievul nu face decât să imite un proces de negocieri şi refuză să pună în aplicare acordurile de la Minsk semnate în 2015 şi care ar trebui să regleze conflictul”, a precizat preşedintele Vladimir Putin. 

„Este necesară o încetare imediată a focului în acest conflict”, a anunţat la rândul său Palatul Elysée.

La rândul său, tot duminică, premierul britanic Boris Johnson afirma, într-un interviu BBC, că „Rusia pregăteşte ceea ce ar putea fi cel mai mare război din Europa din 1945”.  Responsabilul britanic susţine că «toate indiciile arată că proiectul a început deja, într-un fel».

Din «informaţiile existente», o invazie rusească se va face nu doar prin Est dar şi prin Nord, dinspre Belarus, pentru a «încercui» Kievul, capitala ucraineană”, a explicat premierul britanic afirmând că informaţiile provin de la preşedintele Statelor Unite, Joe Biden.

Oamenii trebuie să înteleagă costul uman pe care un astfel de conflict l-ar putea determina, nu doar pentru ucraineni dar şi pentru ruşi, a comentat Boris Johnson.

Războiul împiedică afacerile

Pe de altă parte, Boris Johnson mai afirmă în interviul pentru BBC, că Londra şi Washington vor împiedica societăţile ruseşti să „facă afaceri în lire sterline şi în dolari” , în cazul unei invazii ruseşti în Ucraina.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, G7 a subliniat că va „lua sancţiuni financiare şi economice”, atât împotriva unor sectoare cât şi la adresa unor personalităţi din Rusia.

Într-un recent interviu acordat publicaţiei Le Monde, José Fernandez, sub-secretar american de Stat avertiza că „Statele Unite sunt pregătite să adopte sancţiuni care vor avea un impact serios în ceea ce priveşte economia rusă, în special sistemul său financiar, controlul exporturilor şi al unor produse care sunt esenţiale pentru ambiţiile Kremlinului şi a preşedintelui Vladimir Putin”.

Continuarea în RFI


Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...