Magistrații Curții de Apel Suceava au amânat ieri, pentru a patra oară în ultimele două săptămâni, pronunțarea sentinței definitive în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu.
Decizia fusese anunțată încă din 19 octombrie, dar la fiecare termen anunțat instanța a hotărât să amâne pronunțarea sentinței. Inițial, judecătorii trebuiau să se pronunțe pe 1 noiembrie a.c., doar că la termenul stabilit magistrații au amânat hotărârea pentru 4 noiembrie. Dar și atunci a urmat o altă amânare, pentru 8 noiembrie. Ieri, însă, completul a venit cu o nouă amânare, sentința urmând să fie pronunțată pe 17 noiembrie,
Situația generată şi de reglementări impuse de Curtea Constituțională
Situația se datorează și ultimelor reglementări impuse de Curtea Constituțională. Astfel, printr-o hotărâre adoptată în aprilie 2021, Curtea Constituțională a statuat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.
În trecut, sentințele erau pronunțate în ședințele publice, erau prezentate minutele pe portalul instanțelor de judecată și comunicate părților, după care hotărârile in extenso, cu motivările aferente, erau redactate cu întârziere. Uneori, acest lucru se prelungea și pe parcursul câtorva luni.
În acest context, în mai 2021 Parlamentul României a adoptat o nouă lege potrivit căreia hotărârea trebuie să fie redactată la momentul pronunțării. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc în termenul menționat anterior, instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fiecare amânare neputând depăși 30 de zile. Potrivit aceluiași act normativ, hotărârea trebuie pronunțată la cel mult 120 de zile de la închiderea dezbaterilor.
Prima hotărâre are 90 de pagini
Cum hotărârea pronunțată de Tribunalul Botoșani din ianuarie 2020 are aproape 90 de pagini format A4, este de așteptat și ca decizia definitivă de la Curtea de Apel Suceava să fie una extrem de laborioasă, ea urmând să facă trimitere atât la faptele reținute de procurori, la decizia instanței de fond, dar și la motivele invocate în apel. Așadar, redactarea ei ridică o serie de probleme, judecătorii fiind obligați să invoce și prevederile legale pe care se bazează sentința, titrează Monitorul de Botoșani.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!