BOTOȘANI – Ambulatoriu sufocat de lipsa de medici. Autoritățile se laudă cu investiții de zeci de milioane de euro în sistemul sanitar

Data:

spot_img

Pacienţii continuă să sufere din cauza lipsei acute de medici, într-o perioadă în care autorităţile locale se laudă cu investiţii de zeci de milioane de euro în sistemul sanitar. În ambulatoriul Spitalului Judeţean programările pot fi făcute abia peste câteva luni, iar Unitatea de Primiri Urgenţe este efectiv sufocată de numărul mare de prezentări. Nici măcar domeniul privat nu mai este o variantă, din aceleaşi motive. 

În ultimul timp, sub sloganul „sănătate la stat ca la privat”, se fac investiţii extrem de semnificative în sistemul sanitar, însă, autorităţile uită de cea mai importantă latură, cea umană. Astfel, şefii județului tocmai au anunţat, care mai de care mai mândru, alocarea a peste 13 milioane de euro pentru construirea unui nou ambulatoriu de specialitate, însă, în paralel, în ambulatoriul vechi medicii atât de puţini fac ca programările să ajungă uneori şi până în toamnă.

Proiect pentru un nou ambulatoriu

Astfel, joi, preşedinta Consiliului Judeţean Botoşani anunţa cu bucurie că proiectul privind construirea Ambulatoriului de Specialitate și Spitalizare de Zi în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, inițiat de Consiliul Județean (CJ), a fost aprobat de Guvern.

Proiectul presupune o investiție de peste 13 milioane de euro, prin care se vor asigura cele mai moderne condiții pentru pacienți. Noul ambulatoriu va avea regim de înălțime D+P+3E, cu suprafață construită de 1.066,50 mp și suprafața construită desfășurată de 5.417,81 mp. Vor fi 34 de cabinete de specialitate, săli de investigații și săli de tratament, precum și spații administrative și auxiliare necesare funcționării. Sectorul de spitalizare va avea o capacitate totală de 49 de paturi distribuite în saloane și rezerve.

Niciun cuvânt, însă, despre medicii care vor deservi viitorul ambulatoriu. Prezentul, însă, nu arată deloc bine. Asta pentru că, mai ales după pandemie, situația a devenit tot mai problematică, iar programările în Ambulatoriul de specialitate se întind și până în luna septembrie.

Timpii de aşteptare sunt atât de mari, încât de multe ori pacienții fie ajung la Urgențe până să le vină rândul în ambulatoriu, fie pur şi simplu abuzează de acest serviciu şi preferă să fie consultaţi acolo, exagerând unele simptome, care i-ar face un caz mai grav.

Programări peste luni de zile

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Botoșani, în Ambulatoriul de specialitate sunt deservite 22 de specialități medicale unde acordă consultații 74 de medici, titrează MONITORUL DE BOTOȘANI.

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Concert cu muzică românească în Antarctica | Viața Liberă

Concert cu muzică românească în Antarctica. Pianistul gălăţean Ștefan...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...