BOTOȘANI – Centre anti-Covid interzise suspecţilor de SARS-CoV-2 (video)

Data:

spot_img

♦ Centrele de evaluare a pacienţilor Covid nu ajută cu nimic în contextul aglomerării Urgenţelor, deoarece lucrează doar cu pacienţi care au trecut deja pe la medic.

Anunţate cu mare fast ca fiind soluţia care ne va trece cu bine peste valul 5 al pandemiei, centrele de evaluare a pacienţilor Covid sunt cât se poate de ineficiente, cel puţin până în prezent. Asta deoarece doar 15-20 de botoşăneni merg zilnic în cele trei centre de acest fel din judeţ, în timp ce la Urgenţe ajung aproape 200 de persoane, care sufocă activitatea cadrelor medicale cu aceleaşi probleme care ar putea fi rezolvate în cele trei centre. De această dată, însă, nu este neapărat vina pacienţilor, care îşi doresc, de altfel, să stea cât mai puţin timp prin spitale sau la Urgenţe, ci a modului în care au fost gândite aceste centre.

Astfel, conform normelor în vigoare, la centrele de evaluare pentru pacienţii Covid se pot face analize, radiografii, iar oamenii pot primi reţete. Doar că aceste centre primesc doar pacienţii care sunt deja declaraţi, în mod oficial, bolnavi de Covid-19. Ori această prevedere nu face decât să aglomereze Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Din acest motiv majoritatea pacienţilor preferă să meargă la Urgenţe, unde au parte de „pachetul complet” de servicii medicale. Acolo sunt testaţi pentru Covid şi li se fac şi analizele pentru această afecţiune.

„Situaţia este copleşitoare”

Potrivit reglementărilor în vigoare, pacienţii care ajung în centrele de evaluare ar trebui să fie deja în evidenţele Corona Forms cu boala. Asta ar însemna fie să se testeze la medicul de familie, fie la Urgenţe, şi apoi să aştepte să fie introduşi în sistem şi să meargă până la Spitalul TBC, unde este centrul de evaluare pe Botoşani. Deşi medicii de familie care au contracte în acest sens pot primi bani de la Casa de Asigurări pentru a testa pacienţii, ajutându-şi în acest fel şi colegii urgentişti, de multe ori aceştia preferă să trimită oamenii direct la Urgenţe.

„Unii medici de familie, cum au făcut şi în celelalte ocazii, trimit pacientul la UPU şi se «spală pe mâini» şi îi scutesc pe ei de anumite proceduri. Nu este nici OK, nici colegial şi nu ne sprijină cu nimic. Spaţiul acesta mic nu ne ajută de niciun fel. Asta înseamnă un timp de aşteptare prelungit pentru pacienţi, o agitaţie a personalului din UPU, a oamenilor care nu sunt mulţumiţi de aceste servicii. Dar acestea sunt regulile, iar situaţia este copleşitoare, pentru că pe lângă pacienţii Covid, se prezintă toate celelalte afecţiuni în serviciul nostru”, a spus medicul Ramona Guraliuc, şeful UPU-SMURD.

Articolul complet poate fi citit pe MONITORUL DE BOTOȘANI.

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Constructorul WeBuild a blocat Drumul Expres Brăila-Focșani, la final de licitație | De Brăila

Compania italiană WeBuild a blocat proiectul Drumului Expres Brăila-Focșani,...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Doi adolescenți, surprinși agățați de tamponul unui tramvai. Poliția îi caută | Bihoreanul

Doi adolescenţi au fost filmaţi, marţi seara, în timp...