Titulatura de cea mai mare unitate sanitară din Moldova, pe care Spitalul Județean de Urgență (SJU) și-o arogă din cauza numărului foarte mare de paturi, nu pare să fie un motiv prea serios pentru medicii specialiști de a veni la Botoșani. Această lipsă se resimte cel mai mult în calitatea serviciilor medicale și mai ales în îngrijirile pe care le primesc botoșănenii care, tot mai des, aleg să meargă în privat pentru consultații. Nici aici, însă lucrurile nu stau mai bine, programările ajungând să aibă termeni de așteptare de câteva săptămâni.
Asta pentru că, cel mai adesea, medicii din privat sunt aceeași specialiști care acord consultații și în Spitalul Județean, Botoșaniul neavând alți specialiști. ”Am încercat să îmi fac o programare la oftalmologie și mi s-a spus să revin în trei săptămâni. Păi pe mine mă deranjează acum ochiul, nu peste trei săptămâni. Sunt conștient că nu este o problemă de Urgențe, dar acum înțeleg de ce lumea ia cu asalt UPU. Măcar acolo sigur îl consultă cineva pe acel om, chiar dacă așteaptă câteva ore”, a spus un botoșănean.
Această situație se reflectă și în prezentările de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). “Suntem tot mai asaltați de prezentări, iar multe dintre ele sunt non urgențe. Cred că 30-40% dintre acestea sunt urgențe reale, în afară de cazurile Covid. Unii pacienți sunt văzuți de un specialist, alții sunt direcționați către medicul de familie. Oamenii trebuie să înțeleagă că urgențele au prioritate aici”, spune medicul primar de medicină de urgență Ramona Elena Guraliuc, coordonatorul UPU SMURD.
Trei medici pe fiecare specialitate
Statistica celui mai mare spital în privința medicilor specialiști este mai mult decât edificatoare. Astfel, pe 21 de specialități medicale există 70 de medici care acordă consultații. Asta înseamnă cam trei medici pe fiecare specialitate. În condițiile în care aceiași medici lucrează și în spital pe specialități precum Pneumologie, Neurochirurgie, sau chirurgie oromaxilofacială în Policlinică mai acordă consultații doar cinci ore pe săptămână.
În aceste condiții cei care se programează pentru o consultație au de așteptat uneori și câteva luni. “La Pneumologie și Neurochirurgie nu există listă de așteptare mai mare de 30 de zile. Cele mai îndepărtate date de programare sunt la cabinetele de Cardiologie și ortopedie, pentru noiembrie, respectiv decembrie”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.
Articolul complet, pe MONITORUL DE BOTOȘANI