Anual sunt virate la Botoşani sute de milioane de lei în conturile celor care activează în domeniul agricol, bani proveniți aproape integral din fonduri europene. Mai mult, într-un singur an se plătesc ca subvenţii agricole sume mult mai mari decât întreg bugetul judeţului, cu tot cu banii de investiţii.
Astfel, în 2020, fermierii botoșăneni au încasat o sumă totală de 388.739.969 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 78,53 milioane euro. Dacă ar fi să comparăm valoarea subvențiilor agricole din 2020 cu bugetul CJ de anul acesta, ar rezulta că cei mai mulți bani îi primesc agricultorii, bugetul CJ fiind de 358,641 milioane lei (72,45 milioane euro), dintre care pentru investiții CJ a alocat 230,795 milioane lei (46,62 milioane euro). Tot ca şi comparaţie, bugetul municipiului Botoşani, care este reşedinţa de judeţ şi care are cei mai mulţi bani, este în valoare de 225 milioane de lei anual, adică aproximativ 45,45 milioane euro.
Pentru anul acesta se mai fac plăţi
De la începutul acestui an au intrat în conturile fermierilor 163.553.562 lei, adică aproximativ 33,04 milioane euro. Aici trebuie precizat faptul că foarte multe plăți pe scheme de ajutor, pentru care se dau sume consistente, se fac spre finele anului, iar per total la aceasta sumă se vor adăuga valori consistente şi la final suma va fi comparativă cu cea de anul trecut. „Pentru anul acesta nu avem încă o situație, deci nu putem comunica o cifră exactă și numărul beneficiarilor”, a spus Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură (DAJ) Botoșani.
Numărul beneficiarilor este însă de ordinal zecilor de mii. “În anii 2020 și 2021, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Botoşani (APIA), s-au înregistrat peste 37.000 de cereri de solicitare a diverselor forme de sprijin gestionate de APIA, cu finanţare de la bugetul de stat si de la bugetul Uniunii Europene (FEGA si FEADR)”, au transmis reprezentanții APIA.
Cât despre sumele care au intrat în conturile fermierilor pentru fiecare categorie în parte, reprezentanţii APIA au precizat că „ar fi dificil să stabilească acest lucru”, transmițând doar cuantumurile totale virate de la nivel naţional, şi anume sumele de 163,5 milioane de lei.
De la începutul toamnei s-au primit sau se mai primesc cereri de plată pentru motorina utilizată în agricultură, pentru ajutorul de stat acordat în sectorul creșterii animalelor. În plus, APIA face deconturi în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul agricol 2021, începând cu 18 octombrie.
Sumele care pot fi luate pe fiecare cultură
Articolul complet poate fi citit pe MONITORUL DE BOTOȘANI.